Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Tovább keresik Szalay Gábor aktáját

2002.09.30. 17:48
Szalay Gábor kartonját sehol sem találják, az ezzel kapcsolatos vita azonban egyre élesebb. Ez derült ki az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának hétfői ülésén, amelyen a testület tagjai arra kerestek választ, hogy hová tűnhetett a dokumentum.
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának hétfői nyílt ülésén nem derült ki, hogy hova tűnhetett a Szalay Gábor gazdasági minisztériumi politikai államtitkár állambiztonsági múltjával kapcsolatos karton, de a beszámolók szerint annak megtalálása érdekében még nem tettek meg mindent.

Hiteles, vagy sem?

Markó György, a Történeti Hivatal elnöke elmondta, hogy az irattári dokumentumok 1997-es átvételekor tíz irat helyén csak úgynevezett helyettesítő kartont találtak, Szalay Gábor esetében pedig rendelkezésre állt egy, a dokumentumról készült fénymásolat is, amelynek tartalmával megismerkedhetett az állambiztonsági múltat vizsgáló parlamenti bizottság. Kövér László, a testület fideszes elnöke úgy vélekedett, a fénymásolat nem tekinthető hitelesnek, az ülésre ugyancsak meghívott Mécs Imre szabad demokrata képviselő viszont azt közölte, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatalnál őrzött mikrofilmeken is szerepel ez a karton, így a fénymásolatot hitelesnek tekintették.

Félreértésből

Markó György beszámolt arról is, hogy a helyettesítő kartonon Szalay Gábor személyes adatai, egy úgynevezett B dosszié száma és egy úgynevezett H szám szerepel, illetve Sersli Sándornak, a Belügyminisztérium irattári osztálya volt vezetőjének neve. Sersli szerint viszont nem az ő aláírása van a kartonon, csak a neve, amit valaki ráírt. Hangsúlyozta: senki felhatalmazására vagy utasítására nem vett ki vagy semmisített meg iratokat. Úgy vélekedett, hogy a Belügyminisztériumban vezetett iktatókartonok valamelyikében szerepelnie kell, hogy hova került a szóban forgó karton, ezek azonban már a Történeti Hivatalban vannak. Életszerűtlennek nevezte az irat eltüntetését, hiszen ilyen esetben nem készült volna róla másolat. Mint mondta, elképzelhető, hogy félreértésből vette ki valaki Szalay Gábor kartonját. Megjegyezte azt is, hogy a BM-ből jogszerűen csak a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz kerülhetett volna ez a dokumentum.

Sejtetések

Markó György viszont azt nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Történeti Hivatalban keveredett volna el a karton, hiszen az adatokat számítógépre vitték, aminek során kétszer is átnézték az összes náluk elhelyezett kartont. Kuncze Gábor volt belügyminiszter szerint nem történt meg minden vizsgálat az irat sorsával kapcsolatban. Az SZDSZ elnöke megjegyezte: azt az állítását még senki sem cáfolta, hogy 1994 és 1998 között nem manipulálták az adatokat a belügyi tárcánál és a titokszabályoknak megfelelően kezelték azokat. A személyeskedésektől sem mentes vita során Kuncze Gábor úgy vélekedett, a bizottsági ülésen folyó sejtetés arról szól, hogy megkérdőjelezzék az iratfeltáró bizottságban dolgozó levéltárosok és történészek tisztességét.

Kövér László az ülés végén újságíróknak úgy nyilatkozott: a testület várhatóan bekéri majd az említett iktatott kartonokat, hogy kiderítsék, hova kerülhetett Szalay Gábor kartonja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!