Lezárult a Terror Háza és a Hídember ügyében a vizsgálat

2002.10.01. 16:04
Nem tárt fel jogsértést vagy szabálytalanságot az a most lezárult vizsgálat, amelyben az előző kormány ideje alatt a Hídember című filmhez folyósított állami pénzek felhasználást, valamint a Terror Háza múzeuma körüli ügyeket ellenőrizték.
A korábbi kormány hivatali ideje alatt lezajlott ügyekben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) által kezdeményezett vizsgálatot - a távirati iroda információi szerint - a Budapest Investment Magyar Befektetési és Tanácsadó Rt. végezte, és az MTI információi szerint nem talált jogsértést vagy szabálytalanságot. A tárca az eredményről a jövő héten tájékoztatja a közvéleményt.

Támogatás a Terror Házának

Korábbi sajtóértesülés szerint az új kormányzat arra volt kíváncsi - a Terror Házának alapításával és működtetésével kapscolatban felmerült kérdések mellett -, hogy indokolt-e az, a Terror Háza múzeum fenntartására szánt összeg, amelynek folyósításáról az előző kabinet utolsó hivatali időszakában döntött. Lapinformációk szerint a második választási forduló utáni napra, május 22-re dátumozták azt a szerződést, amelyben az Orbán-kormány kötelezettséget vállalt a Terror Háza működésének további finanszírozására. A megállapodás szerint 2003. január 1-jétől három éven át a hivatalban levő kabinet évi 330 millió forinttal járul hozzá a politikai múzeum költségeihez.

A tárca listája

A kultusztárca vizsgáltatta a minisztérium részéről az előző ciklusban megítélt filmtámogatásokat - köztük a Bánk bán című operafilmnek juttatott anyagi támogatást is -, a millennium megünneplését, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal létrehozását, működtetését, a gödöllői kastélyt működtető kht.-t, illetve az Uránia Nemzeti Filmszínház működtetését is. A Budapest Investment Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, így nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy az általa vezetett cég végezte volna A Hídember és a Terror Háza múzeum ügyeinek felülvizsgálatát.