Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lezárult a Terror Háza és a Hídember ügyében a vizsgálat

2002.10.01. 16:04
Nem tárt fel jogsértést vagy szabálytalanságot az a most lezárult vizsgálat, amelyben az előző kormány ideje alatt a Hídember című filmhez folyósított állami pénzek felhasználást, valamint a Terror Háza múzeuma körüli ügyeket ellenőrizték.
A korábbi kormány hivatali ideje alatt lezajlott ügyekben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) által kezdeményezett vizsgálatot - a távirati iroda információi szerint - a Budapest Investment Magyar Befektetési és Tanácsadó Rt. végezte, és az MTI információi szerint nem talált jogsértést vagy szabálytalanságot. A tárca az eredményről a jövő héten tájékoztatja a közvéleményt.

Támogatás a Terror Házának

Korábbi sajtóértesülés szerint az új kormányzat arra volt kíváncsi - a Terror Házának alapításával és működtetésével kapscolatban felmerült kérdések mellett -, hogy indokolt-e az, a Terror Háza múzeum fenntartására szánt összeg, amelynek folyósításáról az előző kabinet utolsó hivatali időszakában döntött. Lapinformációk szerint a második választási forduló utáni napra, május 22-re dátumozták azt a szerződést, amelyben az Orbán-kormány kötelezettséget vállalt a Terror Háza működésének további finanszírozására. A megállapodás szerint 2003. január 1-jétől három éven át a hivatalban levő kabinet évi 330 millió forinttal járul hozzá a politikai múzeum költségeihez.

A tárca listája

A kultusztárca vizsgáltatta a minisztérium részéről az előző ciklusban megítélt filmtámogatásokat - köztük a Bánk bán című operafilmnek juttatott anyagi támogatást is -, a millennium megünneplését, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal létrehozását, működtetését, a gödöllői kastélyt működtető kht.-t, illetve az Uránia Nemzeti Filmszínház működtetését is. A Budapest Investment Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, így nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy az általa vezetett cég végezte volna A Hídember és a Terror Háza múzeum ügyeinek felülvizsgálatát.