Csilla, Noémi
6 °C
19 °C

Elbontják a Kossuth térről Orbán Viktor színpadát

2006.10.02. 19:32
500 ember gyűlt össze az önkormányzati választás másnapján este a Kossuth téren. A program a szokásos a nemzeti radikálisok forradalmi színpadán, miközben Orbán Viktor színpadát éppen elbontják, de ígérik, pénteken visszajönnek. Nem lopás miatt maradt el az Akela-koncert.

Körülbelül 500 ember demonstrált jelenlétével a Kossuth téren hétfőn este hét körül, a zene és a szónokok az elmúlt 15 napban megszokott felhozatalban, a beszélő éppen a házi őrizetben lévő Ekrem Kemálnak és társainak követel amnesztiát, miközben a tömeg egyre gyűlik, jelentette helyszíni tudósítónk, aki kis színessel is készült: "Nagyon finom a 200 forintos főtt kukorica, lehet, hogy veszek még egyet!"

A téren éppen elbontják a Kossuth tér északi részén emelt nagyobbik színpadot. A rejtélyes építményt, amit a forradalmárok a Kossuth téri mozgalom megosztójának tartanak, vasárnap építette fel az egy hete - egy fideszes képviselőből, Makovecz Imréből, volt állampárti politikusokból és még néhányan másokból - alakult Új Magyarországért Kulturális Egyesület.

A szervezet vasárnap este sms-ben terjesztette, hogy Orbán Viktor beszédet mond a Kossuth téren, de a Fidesz-elnök fellépése egy fenyegetés miatt elmaradt, hiába várta késő estig Usztics Mátyás a téren.

Melyik a történelem színpada?

Tudósítónk kérdésére az egyik bontó munkás kijelentette, pénteken visszahozzák a színpadot, amin a tervek szerint valóban fellép Orbán Viktor, aki a kormánybuktató békés tüntetésre a Fidesz híveit is meghívta. A színpadot a DryLight Kft építi.

A forradalmi színpad egyik szervezője, Takács András az Indexnek elmondta, ők sem tudják, hogy mit akar az új szervezet a nagy, lámpákkal is felszerelt színpadával: megosztani a tömeget, vagy társulni a demonstrációhoz, de szeretnék, ha az események az ő színpadukon folynának továbbra is.

"A nagy embernek elég-e a kis színpad, vagy a kis embernek kell a nagy színpad?" - tette föl a talányos kérdést Takács. "Mi tisztelettel várjuk Orbán Viktort a morális forradalom élére, de ne sajátítsa ki magának" - mondta a "rangidős", két hete alakult szervezet, a Magyar Nemzeti Bizottság tagja.

Nem lopás miatt maradt el az Akela-koncert

Takács András az Indexnek cáfolta azt az sms-ben terjedő hírt, ami szerint a forradalmárok összekalapozott adományát, 9 millió forintot elloptak, és emiatt maradt el az Akela-koncert. "Jaj Istenem!" - reagált a hírre Takács, majd alaptalannak nevezte. Az Akela-koncert technikai okok miatt maradt el, "időben nem jött össze".

Takács András a Kossuth téri morális forradalom költségvetéséről elmondta, napi 400 ezer forintba kerül a demonstráció. A kilenc mobilvécé 50 ezer forintos bérleti díja, a mentői jelenlétért fizetett 60 ezer forint, a permanens, ottalvós forradalmárok fürdőjegye, az egyéb felmerülő költségek, illetve a technika 200 ezer forintos napidíja teszik ki az összeget. A pénzt adományokból szedik össze, illetve a szervezők, jóakarók "nyúlnak a zsebükbe", mondja Takács.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!