Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Felfüggesztett börtön '56-os lövöldözésért

2002.10.02. 16:18
Két év, öt évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság azt a férfit, aki az 1956-os Kossuth téri sortűz idején sorozatokat adott le az utcán. Erdész Józsefet bűnsegédként több emberen elkövetett emberöléssel megvalósított emberiség elleni bűntettel vádolták.
Lőtt ugyan, de pontosan nem lehet meghatározni, hogy hogyan és kire az a férfi, akit a Kossuth téri sortűz kapcsán ítélt el elsőfokon a Fővárosi Bíróság.

Tisztázatlan körülmények

A szóbeli indoklás szerint 1956. október 25-én, máig tisztázatlan körülmények között, tüzet nyitottak szovjet tankok és a magyar kormányerők tagjai a Parlament előtt békésen gyülekező fegyvertelen tömegre; a percekig tartó sortűznek mintegy 60 halálos áldozata és 150 sebesültje volt. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint Erdész József akkoriban a kormányőrség operatív alosztályának vezetője volt. Október 23-án, a forradalom kitörésekor polgári ruhában, ám géppisztollyal felfegyverezve az Akadémia utca 17. szám alatti pártházba vonult.

Rövid sorozatok

Az épületben október 25-én a Magyar Dolgozók Pártja Központi Bizottsága ülésezett több szovjet pártvezető társaságában. Amikor a délelőtti órákban Erdész József meghallotta a Parlament felől a lövöldözést, egy társával kirohant az utcára, és géppisztolyával két-három rövid sorozatot adott le. Minderre egyedüli bizonyítékként a 74 éves vádlott nyilatkozatai szolgálnak, aki egyébként az egész eljárás egész során következetesen tagadta bűnösségét. A korábbi tárgyalásokon elhangzott, hogy Erdész József évekkel ezelőtt újságíróknak azt nyilatkozta: 2-3 rövid sorozatot adott le a Kossuth téren álló tömeg felé.

Nagy metamorfózis

Ez a nyilatkozat azonban a büntetőeljárásban bizonyítékként nem használható fel. Továbbá - ahogy azt az ügyész vádbeszédében megjegyezte - a nyilatkozat elhangzása óta nagy metamorfózison esett át. Szerdai indoklásában a bíró is kitért arra, hogy Erdész József a nyomozás során tanúként még azt vallotta: a pártközpont védelmében ösztönösen, futás közben adott le riasztólövéseket az utca hosszában, de arrafelé nem voltak emberek. A tárgyaláson vádlottként viszont már úgy emlékezett: csak a levegőbe lőtt. A fegyverszakértő véleménye szerint egyébként a levegőbe irányított lövedékek még közvetve sem veszélyeztethették senki testi épségét.

Pszichikai bűnsegéd

A bíróság szerint a vádlott bűnössége, miután arra nincs kétséget kizáró bizonyíték, hogy a lövéseitől bárki megsérülhetett, csak a Kossuth téri vérengzés mindmáig ismeretlenül maradt tetteseinek pszichikai bűnsegédjeként állapítható meg. Eszerint Erdész József magatartása az elkövetőkre szándékerősítő, míg a sértettek védekezésére bénító hatást gyakorolt. A bíróság szerint mindenképpen érzékeltetni kell, hogy ezeknek a bűncselekményeknek az elkövetői az időmúlástól függetlenül számíthatnak a felelősségre vonásra. Ugyanakkor az enyhítő körülmények figyelembe vételével, a bíróság lehetőséget látott a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére.

Az ügyész súlyosításért, végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett, így a büntetőper a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!