Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ismét napirenden Gy. Németh visszalépése?

2002.10.03. 14:12
Döntés nincs, bizonytalanság viszont van az MSZP főpolgármester-jelöltjének esetleges visszalépésével kapcsolatban. A HVG úgy tudja: több vezető MSZP-s politikus rá akarja bírni a budapesti elnökséget a visszaléptetésre. Az Index-nek nyilatkozó elnökségi tagoknak viszont más az álláspontjuk.
"Nincsen Schmitt-veszély, ezért annak sincsen értelme, hogy az MSZP visszaléptesse főpolgármester-jelöltjét" - így kommentálta az Index kérdésére az MSZP egyik vezető politikusa a HVG-nek azt az értesülését, amely szerint a szocialisták országos elnöksége a közeli napokban újabb kísérletet tesz, hogy elérje a budapesti pártvezetés által támogatott jelölt, Gy. Németh Erzsébet visszalépését.

Állva hagyni

Az Index-nek nyilatkozó elnökségi tag véleményét azokra a közvélemény-kutatási eredményekre alapozta, amelyek szerint Demszky Gábor biztosan vezet a jobboldal támogatását maga mögött tudó, függetlenként induló Schmitt Pál előtt. Szerinte -és ezt az álláspontot képviselte lapunk kérdésére válaszolva egy másik elnökségi tag is - ellentétben a négy évvel ezelőtti helyzettel, amikor az akkori jobboldali jelölt, Latorcai János népszerűsége egyre jobban megközelítette a főpolgármesterét most az MSZP akkor dönt jól, ha "állva hagyja" főpolgármester-jelöltjét, hogy az a lehető legtöbb voksot szerezze pártjának.

Rossz üzenet lenne

A HVG cikkére reagáló politikus nem tudott arról sem, hogy a testület a közeljövőben olyan ülést tervezne, amelyen esetleg szó lenne a visszaléptetésről. Igaz - tette hozzá - az országos elnökség ilyen határozatot kötelező érvénnyel nem is hozhat. Úgy vélte: amúgy is "rossz üzenet lenne a választók felé", ha 1998. után az idén is visszalépne az MSZP jelöltje. A HVG által megkérdezett politikusok szerint Gy. Németh Erzsébetet legkésőbb a jövő hét végéig rá kell venni a visszalépésre. Erre a párt alapszabályának az a passzusa nyújtana lehetőséget, amely szerint a kormányfő elnökletével működő s az országos elnökség prominenseit magában foglaló választási bizottság a "választási esélyeket súlyosan sértő döntéseket" megvétózhatja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!