Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Zsíroskenyérnek hívták, mégse szavaztak rá elegen

2006.10.04. 12:03
Cica, Kupak, Buszsofőr, Bisztrós, Szeszfőzdés. Nem egy új film stáblistáján, a vasárnapi szavazólapokon szerepeltek ők. A választási törvény lehetővé teszi ragadványnév használatát. Mit tehet az emődi szeszfőzdés képviselő az alkoholizmus ellen az egészségügyi bizottság élén?

Csupán a szavazatok 3,05 százalékát, darabra 44-et söpört be Ózdon a cigány kisebbségi önkormányzati választáson Váradi József, aki - mivel egy Váradi József már a jelöltek között volt - a Zsíroskenyér névvel különböztette meg magát.

A név láttán először választási tréfára gyanakodtunk, és bár gyanakvásunk nem ült el azóta sem, most már tudjuk, szinte akármilyen névvel lehet indulni a választáson.

A választási törvény 52. paragrafusa rendelkezik a jelölt bejelentéséről, azon belül pedig arról, mi a teendő, ha több jelöltnek is megegyezik a neve.

"Ha a választókerületben két vagy több azonos családi és utónevű választópolgár kíván jelöltként indulni, a később bejelentett személy köteles gondoskodni arról, hogy - betűjelzés vagy második utónév feltüntetésével - a korábban bejelentett jelölttől megkülönböztethető legyen."

Kopasz, Flamingó és Pecsér

A jelöltállításról a helyi választási bizottság dönt, az ő dolguk elbírálni a jelölt harmadik nevét, ami nem ritkán becenév, ragadványnév vagy egyszerűen egy foglalkozás neve. Nem kellett sokat tekeregni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hogy számos példára bukkanjunk, íme:

Váradi József Zsíroskenyér nyomdokaiban járt Orsós József Kopasz, aki hajviseletének definíciójával különböztette meg magát névrokonától. Egyik Orsós József sem jutott be, de Kopasz 1,3 százalékkal többet kapott.

Az emődi szeszfőzdés és az alkoholizmus

Bogácson indult Farkas Tibor Flamingó, Cigándon Nagy István Pecsér. Emődön a MIÉP-jelölt, Vass József a Szeszfőzdés névvel emelkedett ki abból a kétfős tömegből, amit a független Vass Józseffel együtt a szavazólapon alkottak. Mind a ketten bekerültek az emődi képviselőtestületbe.

"Nekem köszönheti, hogy bekerült, ezt elhiheti" - mondja az emődi szeszfőzdés, minek köszönheti a "sima" Vass József a képviselőséget. "Sokan előbb őt ikszelték be, aztán meglátták az én nevemet is" - magyarázza a MIÉP-es képviselő, aki 1998 óta már a harmadik választását nyerte, hogyan segítette első mandátumához a katonatiszt Vasst.

Az önkormányzatnál a szociális és egészségügyi bizottság elnöki tisztét betöltő Vass József valóban szeszfőzéssel foglalkozik, így az ivással járó egészségügyi problémákat mindkét oldaláról jól ismeri.

"Tanácsolhatom az embereknek, hogy ne igyanak, de nem túl sok sikerrel. Tudja, itt nagy a munkanélküliség, sokan az alkoholhoz nyúlnak" - meséli a képviselő, milyen lehetőségei vannak a probléma megoldására. "De nem mindegy, hogy mit iszik az ember, pancsolt, színezett, aromázott valamit, vagy igazi gyümölcsből készült pálinkát. Én az utóbbit népszerűsítem" - érzékelteti Vass József, aki szerint nemcsak az alkohol mennyisége, de a minősége is számít.

Bisztrós és Kupak bejutott

A foglalkozások széles spektruma vonult fel a szavazólapokon: Göncruszkán indult Kondrát Bertalanné Óvodavezető, Hídvégradón a Drótos Istvánok egyike a Buszsofőr, másika a Kőmíves névvel különböztette meg magát, kedvencünk pedig az egyetlen halmaji MSZP-s jelölt, Varga Vince Bisztrós, aki leiskolázta a függetleneket, és bejutott.

Forrón Gulyás Lászlóból és Tiborból indultak többen, Cica, Kupak és Tibó, próbálkozott továbbá Horváth Kálmán Csipi és Gáspár István Gazsi is, végül csak Kupaknak sikerült a képviselőség megszerzése.

Harkályék átveszik az irányítást

Hogy a kis közösségekben sem stresszmentes az élet, Peresznye esetében már felvillantottuk. Úgy látszik azonban, vannak helyek, ahol - talán a félreértések elkerülése végett - egy-egy család, szélesebb rokonság igyekezett magához ragadni a hatalmat.

Domaházán a 27 képviselőjelöltből 10-en az Elek családnéven osztoztak, ketten be is jutottak a képviselőtestületbe, és Elek nyerte a polgármesteri címet is.

Farkaslyukon még ennél is elsöprőbb volt a Harkály család jelenléte a szavazólapon, 17-ből 11 Harkály jelöltette magát kisebbségi képviselőnek, a taktika bejött: Az öt mandátumból 5-öt Harkályék szereztek meg. Vágáshután az Ignáczék korszaka köszöntött be, a 8 jelöltből 4 Ignácz indult az önkormányzat irányításának megszerzéséért, a 3 tagú képviselőtestületbe kettőnek sikerült bejutnia.