Géza
-12 °C
-4 °C

Sólyom: A bizalmi szavazás megkerüli az alapkérdést

2006.10.04. 13:51
A néphatalom gyakorlásának elsődleges eszköze az Országgyűlés, ezért minden parlamenti pártnak ott a helye pénteken a bizalmi szavazáson, írja közleményében a köztársasági elnök, aki fenntartja, a bizalmi szavazás nem arról szól, amiről szerinte kellene.

Károkat okoz Magyarországnak, hogy a pártok korábbi politikájukat folytatják, írja szerdai közleményében Sólyom László.

A köztársasági elnök kifejti, a néphatalom gyakorlásának elsődleges eszköze az Országgyűlés, ezért elvárja a pártoktól, hogy a pénteki, a kormányról döntő bizalmi szavazáson mindegyik részt vegyen.

Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn jelentette be, hogy bizalmi szavazást nyújt be a parlamentnek, hogy - a köztársasági elnök véleménynyilvánítására figyelemmel - szilárd támogatást kérjen a kormány munkájához.

A megkerült alapkérdés

A köztársasági elnök ugyanakkor felhívja a frakciók figyelmét, hogy Gyurcsányék indítványa megkerüli az alapkérdést, és nem arról szól, hogy "a miniszterelnök megengedhető eszközöket használt-e az országgyűlési választások megnyerése érdekében".


A néphatalom gyakorlásának elsődleges eszköze az Országgyűlés

Sólyom László az önkormányzati választások után vasárnap mondott beszédében így fogalmazott:

"A választás miatt a hatalmi harc uralta a terepet. A feloldatlanság hamisságban tart mindent, erre nem lehet biztonságosan építkezni. A miniszterelnök kitért a tisztázás elől, tisztázatlan eszközöket használt a hatalom megtartása értelmében."

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által benyújtott bizalmi indítvány valóban nem az őszödi beszédben bevallott hazugság és kormányzati tétlenség apropóján megrendült bizalomról szól.

" A kormány (...) szilárd támogatását kéri az Európai Unió részére benyújtott konvergenciaprogramban vázolt átfogó társadalmi és gazdasági reformprogram megvalósításához, a költségvetési egyensúly helyreállításához, továbbá az új Magyarország fejlesztési programban szereplő nemzeti fejlesztési célkitűzések eléréséhez."

A Fidesz mégis elmegy

Orbán Viktor hétfőn jelentette be, hogy 72 órás ultimátumot ad az MSZP-nek, hogy csütörtök délután egy óráig váltsa le a kormányfőt. A Fidesz péntekre a Kossuth térre hívta híveit, hogy követeljék a kormány lemondását.

A Fidesz eleinte nem akart részt venni a "színjátéknak" titulált bizalmi szavazáson, de szerda koradélután - Sólyom közleményének megjelenése után - megváltoztatta álláspontját.