Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Az MSZP társadalompolitikai tagozata megint beszólt Gyurcsányéknák

2006.10.05. 22:03
Meg kell szüntetni az MSZP egyarcúságát, azt, hogy egy "szűk market-hatékony csapat" vezesse a pártot, közölte csütörtök este az MSZP társadalompolitikai tagozata, amely nem először hangozatatja, alkalmatlannak tartják Gyurcsány Ferencet. A tagozatnak - az MSZP-frakció szerencséjére - nincs parlamenti képviselő tagja.

Újabb, az MSZP-frakció és a kormány álláspontjával ellentétes nyilatkozatot adott közzé az MSZP társadalompolitikai tagozata, amely az elkúrtukbotrány óta már egyszer - egyedüliként a baloldalon - jelezte: jobbnak látná, ha Gyurcsány Ferenc lemondana kormányfői tisztségéről.

Gyurcsányék nem vihetik sikerre az MSZP értékrendjét

Az MSZP társadalompolitikai tagozata szerint a szocialista pártnak vissza kell térni azokhoz a demokratikus hagyományokhoz, amelyek a pártot korábban is jellemezték, a tagozat ügyvivőinek nyilatkozatát csütörtök este juttatták el az MTI-hez.

"A platformok, a tagozatok, az áramlatok és a több kérdésben másképp gondolkodó egyéniségek pártját nem válthatja fel a gyorsan hadra fogható, felülről vezérelt, szűk marketing-hatékony csapat" - olvasható a nyilatkozatban.

A tagozat szerint az MSZP "egyarcúságának" megszüntetésével vissza kell térni a párt demokratikus hagyományaihoz.

A tagozat ügyvivői annak a véleményüknek adnak hangot, hogy "egyetlen ember és többnyire ismeretlen segítői nem vihetik tartósan sikerre azt az értékrendet, amely elsősorban csak a munkájából és tehetségéből élő, sokszor kiszolgáltatott emberek szolgálatára hívatott".

A pártnak van kormánya

A nyilatkozatban az olvasható, hogy értékelvű kormányzást kizárólag politikai háttérrel működő kormány tud megvalósítani, ez annak a tudomásulvételét jelenti, hogy a párt van koalícióban, a pártnak van kormánya.

Az eredményes működéshez erős, a politikai színtéren állandóan jelen lévő pártra van szükség, amely képes a kormányzás politikai kontrolljára is, áll a közleményben.

A tagozat ugyanakkor rögzíti: nem kívánnak részesei lenni "Orbán Viktor Fidesz-elnök hatalmi játszmájának", de nagyon szeretnék a konzervatív oldal felelős gondolkodóival is összefogva megteremteni a társadalmi nyugalmat.

Az MSZP társadalompolitikai tagozatát a 2004-es európai parlamenti választások után alakította meg Sipos József, tagja többet között az EP-képviselő Tabajdi Csaba, a történész Gazsó Ferenc, Kerényi György, Gráner Gyula.

A tagozat azóta többször is hajszálrepedésként jelent meg az MSZP egységesnek mondható kommunikációjában. 2005-ben élen jártak Szili Katalin köztársasági elnöki jelölésének átpréselésében, de hallatták hangjukat az elkúrtukbotrányban is: szeptember 18-án a tagozat kifejtette, Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéddel nyilvánvalóvá tette alkalmatlanságát.