Benedek
-4 °C
5 °C

Sokan hősnek tartják, pedig ítélet nélkül akasztottak

2005.10.05. 15:22
A moszkvai ügyészség rehabilitálta a szabotázs és kémkedés miatt elítélt Prónay Pált. Prónay tehát nem szabotált és nem kémkedett, de az Index által megkérdezett történészek szerint, ha Magyarországon marad, akkor más miatt ítélhették volna el.

Prónay Pál rehabilitálásáról a napokban nyilvánosságra került dokumentumból kiderült, hogy hova tűnt 1945-ben: a szovjet hadsereg elfogta, és 1946 júniusában a Szovjetunió Állambiztonsági Szerveinek Különleges Tanácsa - szabotázs és kémkedés vádjával - 20 évre ítélte.

Romsics Ignác történész szerint elképzelhető, hogy amennyiben Prónay Magyarországon marad, 1919 utáni működéséért ítélték volna el. Egy másik történész, Ungváry Krisztián szerint Prónay 1919-ben és 1944-ben sok mindent tett, amiért el lehetett volna ítélni. Ezek között viszont kémkedés és szabotázs nem szerepel.

Akasztások

Prónay - csak részleteiben publikált - feljegyzéseiből [A határban a halál kaszál, Prónay Pál naplója, Budapest] sok minden tudható. Tény, hogy az I. világháború lezárása, és a Tanácsköztársaság után különítményt szervezett. A csoport tagjai bírói ítélet nélkül akasztottak fel embereket, mondták a történészek. Ungváry szerint Prónay a nyilaspuccsot fegyveresen is támogatta.

Az egy külön vizsgálat, hogy Prónay felelős volt-e az általa vezetett csoport tetteiért, vélekedett Romsics Ignác.

Harc Sopronért

Történelmi tény, hogy Prónay szabadcsapatával bevonult a trianoni békeszerződésben Ausztriához csatolt nyugat-magyarországi területekre. Noha Bethlen István miniszterelnök Velencében megállapodott a nagyhatalmakkal, hogy Burgenland átengedéséért cserébe a hovatartozásról Nyugat-Magyarország több településén is népszavazást tarthatnak, Prónay ezt nem fogadta el, és szembeszegült a miniszterelnökkel. Prónay csak Horthy Miklós erélyes fellépése után volt hajlandó elhagyni a területet.

Az viszont, hogy Sopron magyar maradt, nagy részben neki is köszönhető. Romsics szerint emiatt akkoriban Prónayt sokan nemzeti hősnek tartották, és még ma is vannak, akik így tekintenek rá, megfeledkezve a fehérterrorban játszott szerepéről.

Összeesküdtek

Ablonczy Balázs szerint Prónay patológikus eset volt, aki a feljegyzései szerint azt gondolta, hogy Teleki és Bethlen is szabadkőművesek, és összeesküdtek ellene. A Zita királyné egyik udvarhölgyével megházasodó Prónay királypárti volt, így gyűlölete a Bethlenék által ellehetetlenített IV. Károly miatt tovább éleződött.

Ablonczy szerint Prónayt Magyarországon az 1919-ben elkövetett bűnökért is jó eséllyel elítélték volna, mint ahogyan 1945-ben ezt másokkal megtették.