Hermina
15 °C
27 °C

Nemzetiszínű szalag és szakszervezeti olló

2003.10.09. 18:09
Két-háromszázan vehettek részt azon a demonstráción, amelyet együtt szervezett a Magyar Orvosi Kamara és az EDDSZ. A kamarának köztestületként ugyan nincs joga demonstrálni, de ezért segített be neki az EDDSZ cserébe, mert tegnap a kamara nem ült le tárgyalni a szakszervezet Cser Ágnese nélkül Vojnik Mária egészségügyi államtitkárral. A demonstráción többek között bérfelzárkóztatást és az orvosi jogállásról szóló törvényt követelték.
Nemzetiszínű szalag átvágásával fejezte ki együttműködési szándékát Cser Ágnes, az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke és Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke a két szervezet csütörtök délutáni közös demonstrációján az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt. A szalagot Éger vágta át Cser "szakszervezeti ollójával".

Éger: Boldog vagyok

Klikk!
Nézze meg a képeket!
"Boldog vagyok - kezdte beszédét Éger -, boldog vagyok, mert azon a napon, amikor házasságot kötöttem, az évszázad legrosszabb időjárása volt. A házasságom húsz éve a legnagyobb harmóniában telt el." - mutatott rá Éger arra, a rossz idő csak jót jelenthet a két szervezet együttműködésére nézve.

A szakszervezet és a köztestület az ellen tiltakozott, hogy nincs érdemi egyeztetés az orvosok jogállásáról szóló törvényről a kormány és a kamara között. Az orvosi jogállást szabályozó jogszabályt a kórházak privatizációjáról szóló kórháztörvény meghozása után kezdték követelni az orvosok, mert így akarják biztosítani, hogy az orvosok a magánkézbe került kórházakban is megőrizhessék szuverenitásukat.

Együtt könnyebb

Klikk!
Nézze meg a képeket!
A két szakszervezet egyébként az utóbbi időben taktikusan egymásra támaszkodik, amíg ugyanis a MOK köztestületként nem tarthat demonstrációt, az EDDSZ-t nem ülteti tárgyaló asztalhoz a kormány - miként szerdán sem, amikor Vojnik Mária egészségügyi államtitkár nem volt hajlandó Cser Ágnessel tárgyalóasztalhoz ülni.

A demonstrációra reagálva Kökény Mihály egészségügyi miniszter az RTL Klub híradójának kijelentette, úgy érzi, Éger tegnapi tiltakozó távolmaradása a kormánnyal való tárgyalástól előjátéka lehetett a mostani demonstrációnak. A miniszter csütörtökön közölte azt is, a Minisztérium ajtaja hétvégén is nyitva áll az orvosi kamara előtt, ha rászánják magukat az együttműködésre.

A megmozduláson Éger beszédében kiemelte, hogy egyre kevesebb az orvos - a most pályára kerülő hatszáz fiatallal szemben ugyanis több ezer orvos megy nyugdíjba. Ráadásul az Európai Uniós fizetések vonzereje miatt várhatóan sok kezdő inkább külföldre megy majd dolgozni. "Ki fogja a magyar embereket Magyarországon gyógyítani?" - tette fel a kérdést az orvosi kamara elnöke.

"Ötven éve, a paraszolvencia ránk erőszakolásával romlott meg az orvos-beteg viszony. Amely megalázó mind az orvosnak, mind a betegnek" - hangsúlyozta Éger a bérek felzárkóztatásának szükségét és az Európai Uniótól is idegen paraszolvencia gyakorlatának megszűntetését.

Egészség!

Klikk!
Nézze meg a képeket!
Utolsóként Cser Ágnes szólalt fel, aki hét igényt fogalmazott meg, ezeket előzőleg nagy kék táblákra is felírták. "Igen a politikai hatalom korlátozására és ellenőrzésére! Igen arra, hogy érdemben részt vehessünk a döntésekben!" A tömeg hangosan igent mondott mindre, majd a szakszervezet vezetője "Béke, szabadság egyetértés és egészség!" felkiáltással búcsúzott el.

A hirtelen jött zivatar és viharos szél ellenére a demonstráción két-háromszázan vettek részt, a felszólalók beszédei között rövid zenei blokkal szolgáltak a Krónikás határon túli magyar zenészekből álló tagjai.

A demonstrációban az EDDSZ-t még a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezetének egészségügyi dolgozók tagozata támogatta. Nem vett részt rajta, és tiltakozott ellene a több tízezer tagot számláló Egészségügyi Dolgozók Szabad Szövetsége.