Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkészült az új száznapos program

2002.09.20. 21:35
Két gyermek meghatározott időn belüli vállalása esetén a még gyermektelen házaspárok is részesülhetnének szociálpolitikai támogatásban - áll a kormány új száznapos programjában. A program szülési szabadságot ígér az apáknak, hatvanmilliárdot a mezőgazdasági termelőknek, 15 milliós bevételi határt az egyszerűsített vállalkozási adó fizetését választóknak. Áder szerint a száznapos csomag a Fidesz választási programjának "blöffökkel tarkított, dilettáns utánzata".
A még gyermektelen házaspárok is szociálpolitikai támogatáshoz juthatnak, amennyiben meghatározott időn belül két gyermeket vállalnak - áll a kormány újabb száznapos programjának. Az Esélyt a jövőnek! című program célja egy "gyermekbarát világ kialakítása" - mondta el az MSZP szolnoki szervezetének nagygyűlését megelőző sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter.

Szülési szabadság a kispapáknak

A kormány növelné a lakásépítési kedvezmény összegét valamint növelnék a vissza nem térítendő támogatás összegét is. Egy gyermek után 200 ezerről 500 ezer forintra, két gyermek esetén 1,2-ről 1,6 millió forintra, három gyermek után 2,2-ről 2,7 millió forintra, négy vagy több gyermek esetén 2,4-ről 3,2 millió forintra tervezik emelni a a támogatást.

December 1-től egyhetes fizetett szabadságot terveznek adni az újszülött gyermekek édesapjának. szabadságot biztosítanak, valamint lehetővé teszik az unokájukat gondozó nagyszülőknek a nyugdíj melletti gyesre való jogosultságot. Októbertől a diákcsoportok a MÁV és a GySEV vonalain ingyen utazhatnak az országos múzeumok meglátogatására, ötezer rászoruló gyermek egy héten át ingyenesen üdülhet a téli szünidőben, valamint minden végzős középiskolásnak, aki sikeres számítógép-kezelői alapvizsgát tesz, kifizetik a vizsgadíját.

Növelik az EVA bevételi határát

A hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatásáért a kormány november elsejével egymilliárd forintos alaptőkével létrehozza a Kistérségi Támogatási Alapot, segítve ezzel a pályázatokhoz szükséges önerő előteremtését. Medgyessy Péter elmondta, hogy az újabb száznapos program keretében számítógéppel látja el azt a mintegy ezer települést, amely jelenleg nem rendelkezik számítógéppel, internetes hozzáféréssel.

A kormány egymilliárd forinttal támogatná a hazai kisvállalkozásokat, hatvanmilliárdot szán az agrárvállalkozók adóságcsökkentésére. Tizenöt millió forintra emelnék az egyszerűsített vállalkozási adó esetében a bevételi határt.

"Blöffökkel tarkított dilettáns utánzat"
Az új száznapos program a "Fidesz programjának blöffökkel tartkított, szakmailag dilettáns módon összetákolt utánzata" - reagált Medgyessy Péter bejelentésére Áder János, a Fidesz elnöke. Mint mondta, ők egy, két illetve három gyermek után egy-, két- illetve hárommillió forintra emelték volna a szociálpolitikai támogatást. Míg ennek a programnak a mentén egymilliárd forinttal kívánják elősegíteni a magyar kis- és középvállalkozások fejlesztését, a polgári kormány e célra az elmúlt évben 53 milliárd forintos keretet biztosított.
Áder János szerint fel kell vetni a kérdést, hogy mit kíván tenni a Medgyessy-kormány a magyar kis- és középvállalkozások, a gazdák és a magyar bérek versenyképességének javítása érdekében. "Egyik kérdés kapcsán sem lehet egy gondolatot olvasni ebben az anyagban" - jelentette ki a pártelnök.