Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több száz gyanúsított a romaholokauszt kárpótlási ügyében

2007.10.11. 18:15
Tizenkét megyében és budapesten is vádemeléssel zárultak a romaholokauszt kárpótlási ügyeiben indított nyomozások. Országszerte több száz embert gyanúsítanak, illetve vádolnak a csalássorozat kapcsán, köztük sokan kisebbségi önkormányzati képviselők.

Országszerte összesen 22 büntetőügy indult, főként csalás és magánokirat hamisítás miatt. Néhány esetben zsarolás, önbíráskodás és kényszerítés is kapcsolódott a csalási ügyekhez a Roma Sajtóközpont tájékoztatása szerint.

Főként roma vezetők és kisebbségi önkormányzati képviselők ellen indult nyomozás több rendőrkapitányságon, mert a gyanú szerint segédkeztek abban, hogy 2003-ban hamis igazolások alapján több család a roma holokauszt jóvátételi pénzéből részesüljön.

A rendőrség adatai alapján a nyomozások végén 18 ügyet vádemelési javaslattal az ügyészségekhez továbbítottak, négyben megszüntették a nyomozást. Az ügyészségek 17 ügyben emeltek vádat, 1 ügyben megrovással zárták le az eljárást.

A rendőrség szerint több száz gyanúsítottja van országszerte a csalássorozatnak, amiben több százmillió forintot szereztek törvénytelen módszerekkel a résztvevők. a pontos összeg egyelőre nem ismert. Annyi biztos, hogy a csalásban a gyanúsítások, illetve a vádak szerint vezető szerepük volt a cigány kisebbségi önkormányzati vezetőknek, tisztségviselőknek.

Ítélet is született már

A vádemelések mellett néhány megyében már elsőfokú ítélet is született. A tatabányai kisebbségi önkormányzat korábbi helyettes vezetőjét például két és fél évre ítélték, jogerős ítélet december végén várható az ügyében. A kisebbségi vezető és társa a Magyarországi Cigányok Fóruma színeiben nyert mandátumot az Országos Cigány Önkormányzatban 2006-ban. Nemrég lemondtak a mandátumukról.

Zala megyében már bűnszövetkezetben elkövetett csalás volt a vád, itt több kisebbségi vezetőt már tavasszal elítéltek. Bács-Kiskun megyében már 2005-ben több, mint húsz gyanúsítottja volt a csalásnak, az ügyészség később 50 ember ellen emelt vádat, ketten azóta már meg is haltak közülük. Ebben a megyében 150 millió forint jogosulatlan visszaigényléséről van szó.

Hajdú-Biharban 212 millió csaltak ki

Hajdú-Bihar megyében, mint azt a Független Hírügynökség korábban hírül adta, 43 roma vezető és kisebbségi önkormányzati képviselő ellen emeltek vádat, mert a vád szerint segédkeztek abban, hogy 2003-ban hamis igazolások alapján több család a roma holokauszt jóvátételi pénzéből részesüljön. Összesen 212 millió forintot csaltak el így az Osztrák Megbékélési Alap pénzéből.

Magyarország és Ausztria 2000-ben írt alá egy megállapodást arról, hogy a II. Világháborúban Magyarországról elhurcolt cigányok illetve hozzátartozóik egyszeri kárenyhítést kapjanak. Az osztrák részről az Osztrák Megbékélési Alap koordinálta a pénzek elosztását, hozzájuk érkeztek be a hamis igazolások.