Alfréd
-3 °C
3 °C

A Fidesz most nem alszik el

2005.10.18. 09:13
999-ig tudja számolni Répássy Róbert a kormányzati ígéreteket a választásokig, de nem számít többre 140-150-nél. A fideszes képviselő területi listás helyben reménykedik, miskolci választókerületében mást indítanak. Répássy bukik a komolyzenére, de kevésbé járatos a színésznők között.

Meddig fogja használni a Fidesz az ígéretszámlálót?

Ha folytatódik ez a parádé, amit látunk a miniszterelnöktől, akkor folytatjuk, minden egyes ígéretet számolni fogunk.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Meddig lehet elszámolni vele?

Attól tartok, hogy a választásokig 140-150 ígéret fog még elhangozni, de 999-ig bírja a számláló. [Nevet.]

Ki számolta meg ezt a rengeteg ígéretet?

A Fidesz-frakciónak a különböző kabinetjei összegyűjtötték azokat a szakpolitikai és választási ígéreteket, amik a Medgyessy-, illetve a Gyurcsány-kormány programjában voltak. Ami a mai napot illeti, volt köztünk némi vita a frakcióvezető úrral, hogy az madárinfluenza elleni ingyenes oltás az a Gyurcsány-kormány egyik újabb ígérete-e. De megítélésünk szerint ez nem választási ígéret.

Milyen a hangulat a Fideszben most, hogy a szocialisták a felmérések szerint behozták a Fideszt? Érződik valami idegesség?

A frakción belül mindig az volt a vélemény, hogy óvatosan bánjunk azokkal a közvélemény-kutatásokkal, amik a Fidesz nagy előnyét jelzik. Egyrészt, mert láttunk mi már karón varjút, tehát a 2002-es választások előtt a Fidesz vezetett, és végül mégsem sikerült nyerni, másrészt pedig volt egy olyan érzésünk, hogy néhány közvélemény-kutatási eredmény kifejezetten eszköze a kampánynak. Ahelyett hogy reális képet mutatna, a Fidesz nagy esését és az MSZP előretörését egy drámai fordulatként ábrázolja. Erről pedig szó nincsen, ehelyett trendek vannak, amik szerint a Fidesz sokáig vezette a népszerűségi listát, de hát a kampány miatt ez a verseny újból nyitottá vált. Ez nem rossz dolog. Nagyobb baj lett volna, hogyha - mint 2002-ben - elaltatnak bennünket a közvélemény-kutatók. Így legalább van egy olyan érzés a párton belül, hogy nincs lefutva meccs, és mindenki teljes erőbedobással dolgozik.

Mégis mintha kicsit bealudtak volna.

Saját megítélésem az, hogy a különböző közvélemény-kutatók eredményeinek átlagát kell nézni, és eszerint nem olyan drámai a változás. Meg hát, ugye trendek vannak, az egyik pártnak éppen felfelé, a másiknak meg lefelé tart a megítélése.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

Volt annak már majdnem egy éve. Tavaly karácsonykor vásároltam egy Cecilia Bartoli nevű olasz énekesnő cédéjét. Nagyon híres énekes, áriákat énekel. Ebből is látszik, hogy - a feleségemmel együtt - nagyon szeretem a komolyzenét.

Milyen könyvet olvasott el utoljára?

Nyáron olvastam Hrabalnak az Őfelsége pincére voltam című könyvét. Izgalmas, nagyon jó volt! [Nevet]

Ki a kedvence a kormánypárti frakciókból?

? [Nem érti.]

Olyan, akire jó ránézni.

Medgyessy Péterre jó ránézni, ahogy ott ül a harmadik sorban a parlamentben.

Tudta-e Ön?
  • Répássy Róbert 1968. május 18-án született Miskolcon. 1988. októberben egyik alapítója a Fidesz miskolci szervezetének. A nemzetbiztonsági bizottság tagja, az alkotmány- és igazságügyinek alelnöke. A Fideszben a jogi kabinetet vezeti, és a frakció helyettes vezetője.
  • Borsod megyében a havi nettó átlagkereset 78 ezer forint, Budapesten 107 ezer, Fejérben 85 ezer, Somogyban 75 ezer
  • A jelenlegi szabályozás szerint a térfigyelő kamerák felvételeit csak a rendőrség láthatja és 24 óra múlva törölni kell
  • Miskolc és Debrecen között autóúton 97 kilométer, vasúton 137 kilométer a távolság
  • Pártpreferencia-adatok a teljes népességre szeptemberben (Fidesz %-MSZP %): Medián: 33-29, Gallup: 30-26, Tárki: 31-27, Szonda Ipsos: 28,3-25
  • Medgyessy Péter októberben Mexikóban volt, szeptemberben Kanadában, júniusban Párizsban, májusban Kínában és Szegeden, márciusban Ausztriában, az ELTE-n és Párizsban, februárban Bulgáriában, decemberben az USA-ban és Luxemburgban, novemberben Franciországban járt utazó nagykövetként.

És Horn Gyula nem ilyen kedves emlék?

Hát, Horn Gyula egy főnixmadár módjára gyakran föltámad, lehet látni a Nap-Keltében állandó vendégként és különféle fórumokon. Szóval az a különbség kettejük között, hogy Horn Gyula egy aktív volt miniszterelnök, Medgyessy Péter pedig nem annyira, ha csak nem számítjuk a világkörüli útjait, amit utazó nagykövetként teljesít. Medgyessy Péterrel kapcsolatban jól döntött a történelem, hogy nem töltötte be megbízását. Csupán az volt a kérdés, hogy mikor ül vissza a harmadik sorba.

Mit tekint legnagyobb politikai sikerének, és mit kudarcának?

Mind a kettő ugyanahhoz a dologhoz kapcsolódik. 1998-ban egyéni választókerületet nyertem Miskolcon. Az egy nagy siker volt számomra, hogy a többség rám szavazott, de 2002-ben elvesztettem a választást, ami pedig nagy kudarc volt.

Most megpróbálkozik az egyénivel?

Nem, 2006-ban nem indulok. Támogatom és jó szívvel ajánlom azt a jelöltet, akit a Fidesz az én helyemen jelöl, Pelczné Gáll Ildikót, a párt új alelnökét.

Akkor területi listán indul?

Valószínű, hogy listán fogok szerepelni, de természetesen az, hogy mi a terve velem a Fidesz-elnökségének, még nem dőlt el.

A miskolci bázis megmaradt. Mi volt az utolsó ügy, amivel megkeresték egykori szavazókörzetében (Miskolc, 2. vk.)?

Miskolcon - talán azért is mert kevésbé fejlett régió - szerencsére kevesebb gazdasági bűncselekménnyel lehet találkozni, de sajnos azért tendencia, hogy az erőszakos, köztéri bűncselekmények száma növekedett, mondjuk úgy, kissé gátlástalanabbá váltak a bűnelkövetők. És azért kerestek meg ebben az ügyben, hogy a belvárosnak egy bizonyos részén kellene nagyobb rendőri jelenlétet vagy térfigyelő kamerákat biztosítani.

A kamerák csodát műveltek a Józsefvárossal is.

Igen, ez egy lehetséges megoldás, bár kétségtelen, hogy adatvédelmi aggályokat vet fel. Hát ha ez jogilag kivitelezhető, akkor szerintünk jó megoldás a térfigyelő kamera.

Miskolc is pályázott az európai kulturális fővárosi cím 2010-es elnyerésére. Milyenek a város esélyei?

Izgatottan várom az eredményhirdetést. Én azt érzékeltem, hogy nálunk a városvezetés egy ilyen csodavárásszerű hangulatot alakított ki, ami kockázatos. Hiszen a városban minden munkanélküli, minden szegényember azt fogja hinni, hogy ettől meg fog javulni az élete, másrészt pedig van egy egészséges versenyszellem, amivel a város lakói örömmel támogatják ezt a programot. Én úgy látom, hogy Miskolcnak ugyanannyi esélye van a cím elnyerésére, mint a többi vidéki városnak, kivéve Budapestet, de remélem nem politikai döntés fog születni.

Mit szól ahhoz, hogy Debrecenbe 2,5 óra a vonatút Miskolcról, de van úgy, hogy 4?

Döbbenetes! Én is éppen a napokban készültem Debrecenbe, és gondoltam, hogy megnézem a menetrendet, és nagyjából az derült ki számomra, hogy 2,5 óra alatt lehet odajutni, ráadásul most a 35-ös felújítása miatt autóval is 1,5 óra az út. Amit, miközben éppen felújítanak, a munkagépek tovább amortizálnak.


Répássy ígéretszámlálója (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Újpest vagy Fradi?

Nem szeretem a focit. A nemzeti válogatott meccseit megnézem, de az NB1-et régóta nem követem figyelemmel. Én vízilabda-párti vagyok, és a válogatott teljesítményét óriásira tartom. Én Szegeden vízilabdáztam, és egyébként itt hajlok a Fradi felé, bár mostanában nem jól szerepelnek.

RTL Klub vagy TV2?

Hát inkább RTL Klub, ami nem jelent mennyiségben olyan nagy különbséget, mert keveset nézem a kereskedelmi tévéket, de akkor már inkább az RTL Klubot, amin filmeket szoktam nézni.

Oroszlán Szonja vagy Epres Panni?

Utóbbit nem ismerem. Tudom, hogy a Pokorni is ezt mondta. [Kacag.] Oroszlán Szonját láttam egy filmben, ezért ő megmaradt.

Akkor Oroszlán Szonja vagy Ónodi Eszter?

Passz. Az utóbbit lehet, hogy láttam már filmben, de nem emlékszem rá. Oroszlán Szonja még énekelt is, csak nem emlékszem hol... [Ráncolja a homlokát. Segítünk.] A Valami Amerikában, igen!

Árokásás vagy sárdobálás?

[Nevet.] Egyik sem!

Mit vett utoljára felesége születésnapjára?

Antik hatású ezüst ékszert, amit a feleségem nagyon szeret. Viszonylag olcsó mert ezüst, viszont szépen mutatnak.

Hol nyaralt utoljára?

Egy hétig voltam a feleségemmel és a kisfiammal Balatonföldváron, de a nyaralás az erős kifejezés, mert két nap kivételével esett az eső végig. [Nevet.]

P. Mobil vagy Edda?

Miskolc! Bár Miskolcon is nagy rajongói vannak a P. Mobilnak, de Edda, Edda!