Gerzson
-3 °C
2 °C

Zuschlag lemond, ha lemondatják

2004.10.17. 11:34
A Terror Háza előtt a vészkorszak áldozatain hahotázó MSZP-s képviselő a Nap-keltének nyilatkozva elmondta, mindent megtett és megtesz, hogy "ezt a nagyon-nagyon kínos történetet rendezze". A képviselő bejelentette, lemond képviselői mandátumáról, ha erre a kiskunhalasi alapszervezet felkéri, amit valószínűleg meg is tesz.
Lemond képviselői mandátumáról Zuschlag János, ha erre az őt jelölő kiskunhalasi alapszervezet felkéri, jelentette ki az MSZP-s képviselő a Nap-kelte vasárnapi adásában.

Zuschlag a Terror Háza előtt tartott keddi szocialista sajtótájékoztató előtt Marsovszky Balázs a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) budapesti elnökének társaságában a vészkorszak áldozatain hahotázott a Hír tv kamerája előtt kedden.

Az MSZP etikai bizottság pénteki állásfoglalásában szólította fel a párt kiskunhalasi alapszervezetét hogy "haladéktalanul, de legfeljebb harminc napon belül" szólítsa fel a képviselőt parlamenti mandátumának lemondására.

'Nagyon-nagyon kínos' történet

Zuschlag az MTV Nap-kelte című reggeli műsorában elmondta, arra is felkészült, hogy hétfőn a frakció is kizárja. "Elkövettem az első hibát, nem direkt, nem volt megfontoltság benne. Azóta azt hiszem mindent elkövettem azért, hogy ezt a nagyon-nagyon kínos történet lezáruljon" - fogalmazott a Fibisz alelnöke.

Hiller István ugyanebben a műsorban később kifejtette: "több történt, mint néhány buta és megfontolatlan mondat". "Amikor másnap emberek tízezrei jöttek el az Andrássy útra, tiltakoztak a fasizmus ellen akkor "nem lehet elviselni", amit a képviselő tett - jelentette ki az MSZP új elnöke.

Az etikai bizottság ülése előtt, pénteken már az MSZP két elnökjelöltje és parlamenti frakciója is az ügy etikai vizsgálatát követelte. Hiller István felszólította a vétkező képviselőt, lépjen vissza az MSZP elnökségi tagságára való jelöléstől. Zuschlag a felszólításoknak eleget tett. A képviselő még a szocialisták tisztújító kongresszusától is távol maradt.