Huba
19 °C
33 °C

Tollat kapott születésnapjára Medgyessy

2002.10.18. 15:34
A kormány pénteki ülésén köszöntötték a hétvégén hatvanéves kormányfőt. Medgyessy Péter a kabinet tagjaitól egy tollat kapott, hogy azzal írja alá az EU-csatlakozási szerződést. A kormányülésen döntés született arról, hogy egy és kétgyermekes házaspárok kérhetik a gyermekek után járó lakásépítési kedvezményt előre is. Amennyiben azonban a gyermekek nem születnek meg, a támogatás kamattal és kezelési költségekkel növelt összegét kell visszafizetni.
A kormány pénteki döntése alapján december 1-jétől emelkedik a lakásépítési kedvezmény összege.

A mértékek

A kabinet ülése utáni tájákoztatón Lamperth Mónika belügyminiszter elmondta: a cél, hogy az alacsony, illetve közepes jövedelemmel rendelkezők számára is lehetőséget nyújtsanak a lakáshoz jutásra. A mostani döntés szerint egy gyermek után 500 ezer, két gyermek után 1 millió 600 ezer, három gyermek után 2 millió 200 ezer helyett 2 millió 700 ezer, négy gyermek után pedig 2 millió 400 ezer helyett 3 millió 200 ezer forint lesz a kedvezmény mértéke.

Megelőlegezett kedvezmény

A kormány megelőlegezi a kedvezményt a gyermektelen, illetve egy gyermekes házaspárok számára. A megelőlegezett kedvezményt önálló kölcsönként lehet felvenni. A rendelkezés szerint a kedvezmény az első gyermek megszületése előtt három évvel, a második gyermek születése előtt pedig hat évvel vehető fel. Amennyiben a gyermekek nem születnek meg, a támogatást a kamatokkal és a kezelési költséggel együtt vissza kell fizetni.

Október 23.

A kormányülés utáni tájékoztatón Gál J. Zoltán kormányszóvivő beszámolt az október 23-val kapcsolatos ünnepi eseményekről. Ezek szerint a központi ünnepségek már 22-én elkezdődnek. A Hősök terén kiállítást rendeznek, a Műegyetemen pedig a hagyományoknak megfelelően ünnepséget rendeznek, amelynek szónóka Kovács Kálmán informatikai miniszter lesz. Ezen a napon lobban fel a Kossuth téren a forradalom lángja, Budát és Pestet pedig reflektorok segítségével a "nemzeti egység fényei" kötik majd össze. A Corvin moziban 23-től 30-ig minden este 1956-ban készült, illetve '56-os témájú filmeket vetítenek.

Gál J. Zoltán tájékoztatása szerint a kormányülésen köszöntötték a hétvégén hatvanéves kormányfőt. Medgyessy Péter a kabinet tagjaitól egy tollat kapott, hogy azzal írja alá az EU-csatlakozási szerződést.