Eleonóra
-1 °C
2 °C

'Nem értük el a várt eredményt'

2005.10.19. 09:50
Vidorné Szabó Györgyi, az MSZP-frakció szociális ügyekkel megbízott felelőse szeret a parlamentben dolgozni, mert lehet sikereket elérni, még akkor is, ha a szegénység felszámolását vagy az egészségügy reformját kis lépésekkel (most épp 21-gyel) lehet csak elérni, és útközben még le is privatizátorozzák az embert. A XVI. kerületi politikus nem híve a közbeszéd leegyszerűsített tematizálásnak, még férfiak dolgában sem a típus alapján dönt.

Az eheti ülésnapokon ön látta el a frakcióvezető-helyettesi tisztséget és ön szerepelt az MSZP vezérszónokaként. Hogyan esett önre a választás?

Hát talán azért mert a szociális témáknak a felelőse és a szociális munkacsoport vezetője is én vagyok, és képviselőségem előtt is ebben a témában dolgoztam, népjóléti ügyosztályt vezettem a XVI. kerületben.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Hogyan sikerült összefogni - a miniszterelnök felszólalásához hasonlóan - a madárinfluenza és a szegénység elleni mondanivalóját egy beszédben?

Én az egészségügyi bizottságnak is tagja vagyok, tehát számomra szerencsésen jött össze a miniszterelnök úrnak a reggeli és a déli parlamenti felszólalása, mert mindkét témában otthon vagyok.

Mit csinál egy frakcióvezető-helyettes?

Ez a cím kell ahhoz, hogy napirend előtti felszólalást lehessen elmondani. A frakción belül a szociális munkacsoport vezetésével bíztak meg, ami rendkívül kellemes dolog, mert az egy szakma. 12 kedves képviselőtársam munkáját kell összefognom.

Most is ez történik éppen? [Az MSZP-frakció irodájában ülünk.]

Igen, minden hétfőn, a szünetben itt találkozunk és beszéljük meg a problémáinkat és készülünk fel a keddi bizottsági ülésekre, ahol már az ellenzéki képviselőkkel dolgozunk együtt.

Most hétvégén szedte elő a miniszterelnök a szegénység elleni harc ügyét. Valami konkrétumról is szó van vagy ez inkább kampányolás?

Semmiképpen nem így kell felfogni. Azt kell a szegénység elleni küzdelemhez tudni, hogy 2002. május 15-én iktatták be hivatalába ezt a kormányt, és ez a munka akkor elkezdődött. Az, hogy szegénység van Magyarországon, nem volt titok, tudtuk ezt 2002. előtt is. Elkezdtünk egy olyanfajta munkát, amelyben megnéztük, hogy milyen társadalmi réteget, milyen korosztályt kell ahhoz megcélozni, hogy jobb legyen az életük. Ha emlékeznek rá, akkoriban ez volt a jóléti fordulat. Elindult ez a munka az első percben. Csak rövid összefoglalásként: nyugdíjasok: 13. havi nyugdíj kitalálása, bevezetése, kompenzálása 19 ezer forintokkal, az özvegyi nyugdíjak megemelése, méltányossági nyugdíj visszahozása stb. gyerekek: rendszeres gyermekvédelmi támogatás kiterjesztése, ingyenes étkeztetés, tankönyvtámogatás.

És most?

Azt kellett látnunk, hogy hiába adunk valahova megfelelő támogatásokat, nem értük el a várt eredményt. Önmagában az, hogy adunk, még nem oldja meg a dolgot, mert a rendszer nem működik. Ezért arra kellett rájönni, hogy nagy rendszereket kell megváltoztatni a családtámogatásban is, de ha továbbmegyek, az egészségügyben is.

Tudta-e ön?
  • Dr. Vidorné Dr. Szabó Györgyi 1953. május 27-én született Salgótarjánban. Gyógytornász, majd Miskolcon jogi diplomát szerez. MSZMP-tag, 1989-ben az MSZP alapítója.
  • 2003 tavaszán mutatta be az egészségügyi tárca az egészségügyi reform törvénytervezetét, amit rohamtempóban akartak átverni a törvényhozáson. Nem véletlenül: a kórházprivatizáció óriási politikai vihart kavart, még népszavazás is volt róla. A törvényt ugyan egy nap alatt fogadta el végül az Országgyűlés, de alkotmányossági aggályok miatt végül nem lépett életbe. A szocialisták azóta sem vették elő.
  • Kísérleti jelleggel már 1999 óta vannak magántőkéből működő kórházak, amik az OEP-től kapják meg a betegek után a fejkvótát. Az irányított betegellátási modellkísérletben többek között az ajkai, a dunaújvárosi, a gyulai, a csornai kórházak vesznek részt.
  • Néhány évszám a legmodernebbkori magyar egészségügy történetéből: 1989: lehetőség egészségügyi magánvállalkozások létrehozására; 1990: az önkormányzatokhoz kerülnek a kórházak; 1993: tb-önkormányzatok létrehozása; 1995: Bokros-csomag, megszűnik az ingyenes fogmegtartás; 1998: új egészségügyi törvény, tb-önkormányzatok megszűntetése, az első magánkórház Telkiben; 1999: a háziorvosi praxist lehet adni-venni; 2001: ismét van ingyenes fogmegtartás; 2003: új kórháztörvény; 2004: az Ab visszadobja a törvényt
  • A legfájdalmasabb orvosi vizsgálatok: gyomortükrözés, béltükrözés
  • A Gyurcsány-kormány a 100 lépésből csak néhányat tesz meg a közeljövőben az egészség- és a családügyben beígért 29-ből. Bővebben >>

De ezt minden kormány megígéri, aztán egyik sem változtatta meg a rendszert.

Azért tessenek arra emlékezni, hogy az egészségügyben, amikor elkezdődött ez a ciklus, akkor viszonylag az elején be lett nyújtva a kórházprivatizációs törvényként elhíresült jogszabálytervezet. Amiben igazából szó nem volt privatizációról, nagyon sajnálom, a mai napig nem tudom megmagyarázni, hogy miként sikerült ezt ilyen rosszul kommunikálni. Nyilván az én hibám is, mert nem tudtam elmondani, hogy nem arról szólt az a törvény, hogy kiárusítjuk az egészségügyet és odaadjuk boldog-boldogtalannak, hanem arról szólt, hogy miután eljutottunk odáig, hogy a magántőke már benne van az egészségügyben [a tőkeigényes szolgáltatások terén, mint CT-labor, műveseközpont - a szerk.], legyen a rendszer szabályozva. Legyen a tulajdonosé, az önkormányzaté a döntési jog, hogy be akar-e engedni magántőkét a kórházába, és ha igen, akkor legyen kontrol fölötte. Szerettük volna az egészségügyet elindítani ezen az úton, ismert okok miatt sajnos ez nem sikerült.

Mi volt az utolsó kérdés, amivel megkeresték egyéni körzetében, a XVI. kerületben?

Kettő is emlékezetes számomra. Az egyik megkeresés egy tolókocsiba kényszerült cukorbeteg ellátása köré csoportosul, itt kell utánanézem, hogy segíteni tudjak a lakótársunknak. A másik pedig, az árpádföldi lakosok kerestek meg, akik a szomszédos Csömörrel közös közlekedési problémákat osztották meg velem.

Mi a probléma?

A nem megfelelő minőségű úton hatalmas forgalom bonyolódik le Csömör felől, és felkértek, hogy a csömöri polgármesterrel jussak valamilyen egyezségre.

Mindkettejüket érinti az Örs vezér téri HÉV-metró-átszállás problémája. Lobbizott-e már ezügyben?

Nem fordult elő ilyen. Még!

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

Nagy zenehallgató vagyok, tudniillik ez pihentet a legjobban. Ha jól emlékszem éppen a Chicago zenéjét vettem meg legutóbb.

Ki a kedvenc politikusa az ellenzékből?

Mit jelent az, hogy kedvenc politikus? Hogy most szép vagy okos, vagy melyik tulajdonsága alapján kell választanom? Ha az ellenzékről van szó, akkor az alapján választok, hogy kivel lehet ésszerűen együttműködni és érvekkel, ellenérvekkel előrejutni.

Kik ők?

Ilyenből nagyon sok van, nem is akarok neveket mondani, ne bántsak meg olyat, akit esetleg kihagyok.

Mit szeret a legjobban a parlamentben?

Azt, hogy úgy érzem, így már lassan a negyedik év felé járva, hogy igenis lehet, nagyon sokat lehet segíteni, sok okos dolgot lehet csinálni. És előre is lehet vinni az ország sorsát. Még akkor is, ha ez nagy szónak hangzik, én így érzem, és minden alkalommal ezt élem meg, hogy igenis van értelme a parlamenti munkának.

Mi volt a legnagyobb politikai sikere és a legnagyobb kudarca, ha volt ilyen?

Talán sikerekre az ember jobban emlékszik, abból nagyon sok volt - kisebb dolgokban is, nagyobb dolgokban is. Amikor hallatni tudom a hangomat egy törvényjavaslatban vagy módosításban, és megkapom azt a jelzést is a lakosságtól, hogy ez jó volt, eredményes volt - ez siker.

Konkrét példa?

Nem könnyű egyet kiválasztani, de talán legyen a legelső. Bekerült a szabályozásba egy módosításom, ami miatt a súlyosan fogyatékos, illetve tartósan beteg gyermekek utáni emelt szintű családi pótlékot a gyermek 18. életévének betöltése után is emelt szinten folyósítják.

Kudarcok?

Nem vagyok az az ember, aki nagyon dajkálja a kudarcokat, ezeket azonnal elrendezem, leszűröm a tanulságokat és nem foglalkozom velük tovább.

Milyen könyvet olvasott utoljára?

Vámos Miklóstól az Apák könyve és Szabó Magdától az Ajtó. Mind a kettő nagyon megrendített, és elhelyeztem őket.

Kásás Tamás vagy Benedek Tibor?

Milyen szempontból? [Segítünk.] Hát nem vagyok típusfüggő, mind a kettő rendkívül sármos. [Nevet.]

Hol volt nyaralni?

Az idén Hollandiában egy kis csatornahajózáson, nagyon kellemes út volt.

RTL Klub vagy TV2?

Ritkán nézek tévét, akkor is elalszom, szóval ilyen értelemben teljesen mindegy, hogy melyiken alszom el.