Mátyás
-6 °C
1 °C

Perelnek a betegcsere miatt kirúgott kórházi dolgozók

2004.10.21. 17:24
Az elbocsátott dolgozók szerint a kórház nem bizonyította tényszerűen, hogy ők tehetők felelőssé azért júliusi esetért, amikor tévedésből egy másik betegen hajtottak végre koponyaműtétet Szegeden. A téves koponyaműtétben a beteg meghalt. A felfüggesztett beteghordó ügyvédje szerint "a legkisebbre akarják kenni az ügyet"
Három munkaügyi per indult a a szegedi munkaügyi bíróságon annak a a városi kórháztól elbocsátott három dolgozónak az ügyében, akiket vétkesnek találtak a júliusi betegcserében.

A kórház fegyelmei bizottsága négy kórházi dolgozót talált vétkesnek az egy beteg halálát követelő tévedésben; hármukat, egy beteghordót és egy ápolót elbocsátottak, majd később fel is függesztették őket. Egy felelősnek talált orvos megúszta a vizsgálatot, mivel vállalkozóként, bt-jén keresztül ügyelt. Az ő ügyét az orvosi kamarához továbbították.

A szegedi városi kettes kórházból július 3-án egy 80 éves férfi helyett egy azonos korú beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára. Az idős ember az operáció után néhány nappal elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, a közelmúltban azonban ő is meghalt.

Megalapozatlannak tartják az elbocsátást

A három felfüggesztett dolgozó ezután pert indított a kórház ellen, mert szerintük jogtalan volt az elbocsátás. Az ügyet egyesítve tárgyalja a bíróság.

Szabó Csabáné, az egyik ápoló ügyvédje az Indexnek az első tárgyalás után elmondta, a keresetet azért nyújtották be, mert szerintük a fegyelmi határozat nem volt elég okszerű, azaz nincs bizonyítva, hogy az elbocsátott dolgozó felelős lenne Kovács Béla haláláért, mint ahogy azt a fegyelmi tanács állítja.

A három dolgozó szeptember 20-i elbocsátása óta nem jutott semmiféle jövedelemhez, és arra is kevés az esélyük, hogy más intézményben munkát találjanak. Szabó védence, jövedelmének elmaradása miatt arra a kényszerült, hogy házára jelzálogkölcsönt kellett felvennie. A felperesek kártérítési pert is fontolgatnak.

Megváltozott munkakör

A beteghordó ügyét Ábrahám László, műhibaperekre szakosodott ügyvéd képviseli, aki az Indexnek elmondta, hogy a fegyelmi tanács határozatában megfogalmazott, és a beteghordó által a dokumentum alapján elmulasztott tevékenység nem szerepelt a dolgozó munkaköri leírásában.

Legalábbis abban a változatban, ami Ábrahám elmondása szerint a betegcsere idején, tehát július 3-án hatályban volt. A dolgozó az ügyvéd elmondása szerint ugyanis július 24-én egy új (július 12-ei hatályú) munkaköri leírást kapott kézhez a kórháztól, amiben az addigi feladatok (szemét összegyűjtése, beteg szállítása) olyan új munkakörrel volt már kibővítve, mint például a beteg személy azonosítása.

Elbocsátás konkrétumok nélkül

Az Index birtokába jutott fegyelmi határozat valóban általánosságban fogalmaz. Megállapítja például, hogy a beteghordó: "a beteg szállítása során a személyes átvételt, átadást nem végezte el, ezzel vált lehetővé a betegcsere." Ezt azonban sem időponttal, sem a helyszín megnevezésével nem támasztja alá, ráadásul a leírtak a július 3-án hatályban levő munkaköri leírásba sem illenek bele. Az ügyvéd szerint a kórház "a legkisebbre akarja kenni az ügyet".

A tárgyaláson a felperesek ügyvédei felajánlották a kórháznak a peren kívüli megegyezést, azaz, ha a kórház hatályon kívül helyezi a három dolgozó felfüggesztését, eltekintenek a kártérítési per indításától.

A kórház részéről megkeresésünkre egyelőre nem kivántak nyilatkozni.