Sára, Márió
2 °C
6 °C

Pécsi mellizombajnokságot hirdettek 2010-re

2005.10.21. 14:24
A leendő európai kulturális főváros iránt érdeklődő külföldiek megzavarázására alkalmas internetcímeket jegyzett be egy ismeretlen. A csütörtökön elindult pecs2010.com és pecs2010.net címek alatt található oldal - angol-magyar szóviccet sem nélkülözve - pécsi mellizombajnokságot hirdet 2010-re. Pécs csak a pecs2010.hu-t védette le.

Megtréfálták az európai kulturális fővárosi címet 2010-re elnyerő Pécs városát. Bár a város még idejében regisztrálta a pecs2010.hu internetcímet a kulturális főváros hivatalos honlapjának, a pecs2010.com és a pecs2010.net máshoz került, és egészen más eseményt hirdet.


Részlet a pecs2010.com-ból

"Man and Woman Pecs European Championship 2010." - hirdeti a címeken található oldalon a felirat, ami magyarul annyit tesz: 2010-es női és férfi mellizom-Európa-bajnokság. A "pecs" ugyanis a "pectoral muscle", mellizom rövidített, többes számú alakja.

Ilyen bajnokságot eddig a világon sehol sem rendeztek, erős a gyanú, hogy az oldal viccel, annál is inkább mert a hírről elsőként beszámoló Domainabc azt írja, a honlap csütörtökön, a kulturális fővárosi pályázat eredményhirdetése után egy nappal kezdett működni.

Azért a sportág, ha nem is hivatalosan elismert formában, ettől függetlenül még létezik. A Rate My Pecs (Osztályozd a mellizmom!) oldalon több amerikai versenyzőt osztályozhatunk mellizmuk alapján. A sportág női ága ugyancsak közismert.

Pécs nem tervez ilyen bajnokságot

A pécsi pályázat egyik felelőse, Takács József egyelőre nem tudta kommentálni a pályázat elnyerése után örömmámorban úszó várost megtréfáló honlapot. "Nem voltunk elég elővigyázatosak" - mondta Takács, aki csak péntek délelőtt értesült a történtekről.

A város tavaly októberben regisztrálta a pecs2010.hu domaint, de arra nem gondoltak, hogy más felső szintű domain (.com, .net, .org stb.) alá is regisztráljanak. Pécs egyébként nem tervez 2010-re mellizom-bajnokságot.

Hasonló, ismert rendezvény, intézmény nevét lenyúló domainregisztráció a magyar közigazgatásban nem ismeretlen. Tavaly februárban a kormány indította el az Európa-terv nevű programcsomagját, ám a Fidesz élelmesebbnek bizonyult és előre beregisztrálta az europaterv.hu domaint.

A cím tulajdonosa, Rogán Antal képviselő végül átengedte a kormányzatnak a domaint, a programcsomagot kritizáló fideszes honlap az europa-terv.hu címen működött tovább.

Pécs még nem tudja, mit tud kezdeni az illetéktelen címekkel, de valószínűleg semmit, mivel a com és a net külföldi domainregisztrátorokhoz tartozik. Ha a pecs2010.hu került volna más kézbe, talán még el lehetne vitatni Pécs számára, de mivel a "Pécs 2010" nem egy jogilag védett márka, vélhetően még ez sem sikerülne.