Géza
-11 °C
-4 °C

A szél fenyegeti a parlamenti óriásinstallációt

2003.10.22. 14:01
Elképzelhető, hogy nem látható majd a Parlement déli oldalánál felfüggesztett - az október 23-i Kossuth-téri fotókiállítást kiegészítő - óriási kép, mivel az előrejelzések szerint erős lesz a szél.
Valószínűleg az ünnepségek ideje alatt nem lesz látható teljes pompájában az ünnepi installáció a Parlamenten. Az előrejelzések szerinti erős szél miatt ugyanis várhatóan az Országház déli oldalán lévő kilencszáz négyzetméternyi felületű fotót biztonsági okokból leeresztve kell majd tartani.

Erős szél lesz

Harminc kilométeres óránkénti sebességű szél esetén biztosan le kell ereszteni az öt daru segítségével magasba emelt fotóinstallációkat, mondta el az Indexnek Tóth István a nyomtatást és kihelyezést végző Béflex Kft. vezetője.

Klikk a képre!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa, Németh Lajos október 23-ára és 24-ére viszont 35-40 kilométeres óránkénti sebességű szelet jelzett az Index kérésére, amely a magasban akár az 55 km/h-t is elérheti.

Az északi és a nyugati oldal védhető

Az installáció további két, a Parlament Budára, illetve a Margit hídra néző oldalán elhelyezett darabját nem kell majd leszedni, mivel azokat az épületet körülvevő állványzathoz erősítették, ezért csak viharos erejű szélnél adódhatnak gondok. Tóth István ezzel kapcsolatban is ismertette a vészforgatókönyvet: az állványzatokról egyszerűen levágják a képeket.

A Kossuth téri, az országház előtt nyílt fotókiállítást azonban nem fenyegeti ilyen veszély, az akár "hóban-fagyban" a helyén maradhat. Az installáció szerda délután négy óra körül készül el teljesen, az érdeklődők három napon át látogathatják.

Saját ötlet volt a szokatlan reklám

Az október 23-ai állami ünnepség megszervezésére kiírt közbeszerzési pályázaton az Expander 2000 Kft. nyert mintegy 157 millió forintot. A cég a Kossuth-téri '56 Képközelben fotókiállítás megrendezésére a SuperGroup művészcsoportot kérte fel, amely saját ötletként hozta Parlament becsomagolásának tervét, amley a kiállítást hivatott reklámozni. A kiállítás és az installáció költsége ötvenmillió forintba került.