Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Ombudsmani bírálat a paksi önkormányzatnak

2002.10.22. 14:50
Számos, az alkotmányos jogokkal kapcsolatos visszásságot tárt fel a paksi romák ügyében folytatott ombudsmani vizsgálat. Kaltenbach Jenő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa élesen bírálta a helyi önkormányzatot.
Az eset előzménye, hogy negyven bedő-tanyai roma a közelmúltban két héten keresztül élt a katasztrófavédelem sátraiban, mivel korábbi, lerombolt házaikért kapott pénzükből egyetlen környező településre sem tudtak elköltözni a helyi lakosság ellenkezése miatt.

Lelketlen hatalmaskodó

A romákkal szembeni intézkedés - az ombudsman álláspontja szerint - mindennemű kommunikációt nélkülöző, "bürokrata, lelketlen hatalmaskodó" volt. Az ombudsman kifogásolta, hogy a paksi önkormányzat márciusban, amikor a romák hozzá fordultak a szerintük életveszélyessé vált Bedő-tanyai épület helyreállítását kérve, az építési hatóság felé terelte az ügyet. "Ez nem volt sem logikus, sem a helyhatóságtól elvárható magatartásnak nem tekinthető" - szögezte le Kaltenbach Jenő.

Közvetett diszkrimináció

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szóvá teszi azt is, hogy az önkormányzat nem tett meg mindent a krízishelyzetbe került családok emberhez méltó elhelyezéséért. A dokumentum szerint a gyermekes családokat átmeneti otthonokban, vagy közintézmények erre alkalmas helyiségeiben kellett volna elhelyezni. A vizsgálat összegzése szerint közvetett diszkriminációnak kell értékelni Paks város jegyzőjének és építésügyi hatóságának, önkormányzatának és polgármesterének eljárását, ahogy ugyanez valósult meg Németkéren is, a roma családok beköltözésének megakadályozásával.

Javaslatok

A kisebbségi ombudsman javaslattal fordult a kormányhoz és több miniszterhez, valamint a paksi önkormányzathoz is. Indítványozza egyebek mellett a Bedő-tanyai ingatlant életveszélyesnek nyilvánító és kényszerbontását elrendelő határozatok visszavonását, míg a megyei közigazgatási hivatalt arra hívja fel, hogy vizsgálja meg a jegyző által az elmúlt négy évben hozott építési határozatokat. Felkéri a belügyminisztert, hogy - az igazságügyi tárcával együttműködve - milyen intézkedések szükségesek annak megelőzésére, hogy a továbbiakban az önkormányzatok az építésügyi hatósági eljárást a "nemkívánatosnak" tartott lakosok eltávolítására használják fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!