Szilárda
-4 °C
3 °C

Közeledő álláspontok az alkotmánymódosítás ügyében

2002.10.24. 20:29
A kormánypártok és az ellenzék egyaránt pozitívan értékelte azt a négypárti megbeszélést, amelyen az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról egyeztettek. Mint ismert, korábban lényegében eredménytelenül fejeződött be az első ilyen tárgyalás.
Sikeresnek és a korábbi állapothoz képest jelentős áttörésnek nevezték a Sikeresnek és a korábbi állapothoz képest jelentős áttörésnek nevezték a kormánypártok képviselői és az igazságügy-miniszter az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról csütörtökön, Budapesten tartott négypárti megbeszélést.

Közeledés

Bárándy Péter az egyeztetést követő sajtótájékoztatón közölte: nem volt olyan kérdés, amelyben ne közeledtek volna az álláspontok. Az igazságügy-miniszter elmondása szerint nézeteltérések a népszavazás, a népszavazás napjának meghatározása, a nemzeti bank szabályrendszerének terjedelme és a nemzetközi szerződések a belső joggal való viszonya kapcsán merültek fel. Kitért arra, hogy a népszavazás, illetve a csatlakozási szerződés sorrendjében is megállapodás született. Bárándy Péter a megegyezés részleteit nem árulta el. A szocialista Vastagh Pál szerint is érdemben, konkrét kérdésekről tudtak eszmét cserélni az alkotmánymódosításról. Fodor Gábor, szabad demokrata képviselő pedig jelentős elmozdulásnak nevezte, hogy az egyeztetésen megjelentek az ellenzéki pártok is.

Kérdéses népszavazási időpont

A Fidesz és az MDF álláspontja szerint az Európai Unióról szóló ügydöntő népszavazásra nem kerülhet sor a csatlakozási szerződés ismerete nélkül. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: nincs értelme addig tárgyalni a módosításokról, amíg a normaszöveget nem egyeztetik. Ugyanakkor elmozdulásnak értékelte a kormány álláspontját, amely szerint visszatérnek ahhoz a forgatókönyvhöz, amely először a parafálást, majd az alkotmánymódosítást, a népszavazást, a szerződés ratifikálását, végül a kihirdetését tartalmazná. Az ellenzéki politikus tájékoztatása szerint a március 15-i népszavazási időpontot a kormánypártok sem támogatják. Balsai István, az MDF frakcióvezetője annak a véleményének adott hangot, hogy ezeket a tárgyalásokat már hetekkel ezelőtt le kellett volna folytatni. Az MDF-es politikus hangsúlyozta, csak a szerződés tartalmának ismeretében kerülhet sor az ügydöntő népszavazásra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!