Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

A magyar fiatalok inkább a CIA-t választanák

2005.10.25. 09:36
Fülön csípték az Áder János előtt szerelmet valló kormányfőt a Fidesz kémügyi felelőse szerint, akinek nagy kihívást jelent a 2006-os választás, mert először indul egyéniben Egerben. Demeter nem a Mucuska-ügyet, hanem a nemzetbiztonsági törvény módosítását tartja legnagyobb sikerének. A bortörvényt szigorítaná, a kórházprivatizációt leállítaná.

Lehet-e egy pártrendezvény, mint mondjuk egy '56-os megemlékezés, nem átpolitizált?

Ha az átpolitizáltság azt jelenti, hogy valami üzenete van, akkor nem lehet az, hogy ne legyen ilyen. Egy megemlékezésnek két oka van, visszatekinteni a múltra és fejet hajtani, illetve előre tekinteni, és megmondani, hogy merre érdemes előrehaladni.

Fotó: Huszti István

Hogyan értékeli a hétfői szócsatát, ki győzött?

Hát, nem biztos, hogy a direkt győzelem lemérhető. A kormányfő füllentett és fülön csípték, ez egy lényeges momentuma volt a mai vitának.

Mi volt az utolsó dolog, amivel megkeresték Heves megyei választókörzetében, Egerben?

A bortörvény módosítása. Az egri boros gazdák jöttek, hogy azt mindenképpen érjük el, hogy az egri bort csak az egri borvidéken lehessen palackozni. Ez fontos a borhamisítással szemben a minőségi bort készítők számára, de ezt a jelenlegi tervezetből ki szeretnék hagyni.

Mit érint még a bortörvény?

Termésmennyiséget, borkategóriákat, igazgatási kérdéseket, szóval számos dolgot, de még csak előkészítési stádiumban van.

Hallottunk arról is, hogy sokak kétségbeesésére a minőségi borok terméskorlátozását hektáronként 140-ről 160 mázsára akarják emelni, ami tovább hígíthatja a minőségi borkínálatot.

Nem értek egyet, a védett eredetű borokat a legmagasabb minőség irányába kell eltolni, mert csak akkor leszünk versenyképesek a nemzetközi mezőnyben. Egernek jó adottságai vannak, de szigorúbb szabályozásra van szüksége.

Tudta-e ön?
  • Demeter Ervin 1954-ben született Budapesten, adószakértő, 1984-től 1990-ig főrevizor a PM-ben, 1988-tól alapítója az MDF-nek, 1994-ig fővárosi önkormányzati képviselő, 1994. és 2000. között az MDF parlamenti képviselője, majd átmegy a Fideszbe, 2002-ig Kövér László utóda a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszterként. A nemzetbiztonsági, a honvédelmi és a brókerbizottság tagja, utóbbinak elnöke.
  • A brókerügyben 21 személy ellen emeltek vádat. Az első rendű vádlottat, Kulcsár Attilát okirat-hamisítással és különösen nagy értékű sikkasztással vádolják, ez utóbbiban bűnrészességgel vádolják Kerék Csabát, a Britton magyarországi vezetőjét, akárcsak Rejtő E. Tibort, a K&H Bank akkori vezetőjét. Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. akkori vezetője is sikkasztással miatt kerül bíróság elé. Taxis Gyuszi, a szír pénzváltó és még sokan mások a vádlottak padján >>
  • A terméskorlátozás azért fontos a borászatban, mert annál jobb minőségű a bor, minél kevesebb gyümölcs terem a szőlőtőkén. A lőrék hatalmas termőképességű tőkékről származnak, ezért olcsók és rosszak. Legyen még ennél is műveltebb! >>
  • A magyar származású Nicolas Sarkozy a francia jobboldal új vezére, az UMP elnöke. Még 1975-ben Jacques Chirac fedezte fel a politika számára a fiatal liberálist, de 1995-ben szétváltak útjaik, riválisai lettek egymásnak. A Raffarin-kormány belügyminisztereként hatalmas népszerűségre tett szert kemény, gyakorlatias politikájával. Sarkozy-portré az Indexen.
  • Demeter Ervin kifejezetten aktív képviselő: eddig 122 alkalommal szólalt fel a parlamentben.
  • 2002-ben nem Demeter Ervin indult Egerben (Heves megye 1. vk.) a Fidesz színeiben, országos listáról jutott be. A helyi fideszest Nagy Imre MSZP-jelölt verte meg 54-45-re. Az egyéni körzetekben a Fidesz is szokott felméréseket csinálni, de közelebb a választások időpontjához.
  • A Nemzetbiztonsági Hivatalba történő felvételi feltételei: magyar állampolgár, 18 év felett, középfokú isk. végz., büntetlen előélet, pszichiaki-fizikai alkalmasság, rendezett családi és magánélet, titoktartás, egy alapfokú nyelvvizsga ("My name is Bond, James Bond"). De nemcsak a kémdiákoknak nehéz soruk: a jogi, gazdasági, orvosi, műszaki, és kommunikációs szakokon idén az eget verdesték a ponthatárok, volt ahol 30 pontot is emelkedtek a tavalyihoz képest. Kitűnő érettségivel, a középiskolából hozott maximális 120 ponttal sehova sem lehettet bekerülni.

Sör vagy bor?

Bor, egyértelmű.

Villányi vagy tokaji?

Tokaji, egyértelmű, persze a jó vörösbort is szeretem, ha választani kell, akkor inkább egri, de szeretem a villányit is.

MDF vagy a Fidesz?

Hát Fidesz, egyértelmű a válaszom.

Azon gondolkodott-e már, mi lesz, ha nem nyer 2006-ban egyéniben?

Ezen nem gondolkodtam, nekem most az a feladatom, hogy olyan munkát végezzek, amivel az emberek bizalmát elnyerem. Most erre koncentrálok.

Azt lehet egyébként tudni, hogy egyéni körzetében hogy áll a népszerűsége?

Nem lehet tudni, erre csak hozzávetőleges és országos adatok vannak, a közvélemény-kutatók inkább csak a pártok népszerűségével foglakoznak, amihez egy jó politikus hozzá tud tenni 5 százalékot, egy kevésbé jó pedig el tud venni 5-öt.

Ön hozzáad vagy levon a Fidesz hevesi népszerűségéhez?

Most azon dolgozunk, hogy nagyon sok mindenben megkérdezzük az emberek véleményét. Tartottunk oktatási konzultációt, a héten az egészségügy jön, ott Mikola István, volt egészségügyi miniszter fog orvosokkal beszélgetni.

Nemzeti Konzultáció kicsiben?

Az országos lezárult, de ezeknek a témáknak a helyi vonatkozásait szeretnénk előtérbe helyezni.

És az emberek Heves megyében is félnek és változtatni akarnak, amint ez a Nemzeti Konzultációból kiderült?

Igen, ez volt az oktatási konzultáció végkicsengése, most pedig az egészségügy, a megyei kórház és a kórház-privatizáció kérdése következik. Az emberek félnek a kórház-privatizációtól, de egészség nem eladó, mi úgy gondoljuk, hogy a privatizációnak stopot kell mutatnunk. A kórházakat ne a profit érdekelje, hanem az emberek meggyógyítása.

Csisztu Zsuzsa vagy Görög Zita?

Csak az egyiket ismerem, de nem az esetem.

Mi volt az utolsó cédé, amit utoljára vásárolt?

Egri bordalok.

Ezt hogy kell elképzelni?

Inkább komolyzenei, középkori beütésű, lanttal kísért zene, de vannak benne kórusművek is. Tehát a borhoz énekelhető vagy cédéről hallgatható dalok.

Mintha a Mucuska-kémügy elhalt volna, vagy lesz még folytatás?

Hát egyelőre nem kaptunk választ az alapvető kérdésekre, arra, hogy juthatott-e két miniszterről információ ellenérdekelt titkosszolgálathoz, és arra sem, miként szivároghattak ki minősített iratok a biztonsági szolgálatoktól.

A kormányoldal viszont erre azt mondja, hogy ebbe fideszes politikusok, konkrétabban ön és Kövér László is segédkeztek.

Komolytalan, hogy az ellenzékre hárítják a felelősséget, mert az azé, aki kormányoz. Ha a titkosszolgálattól kikerül egy irat, az biztos, hogy arról nem ellenzéki képviselő tehet.

És a vádemelési szakaszon továbbjutott brókerbotránytól, amiben ön szélmalomharcot vívott a parlamenti bizottságban, mit vár?

Ha azt nevezzük szélmalomharcnak, hogy a szocialista képviselők lehetetlenné tették a bizottság munkáját, akkor valóban küzdöttem velük szemben. Most azt várom, hogy az igazságügy elé kerülő ügyben megtalálják azokat a szálakat is, amik mozgatták az ügyet, tehát nem csak a sor végén állókon lesz a por elverve, hiszen itten politikusoknak vagy a politikához közelálló döntéshozók döntései segítették elő, hogy ez a 16 milliárd forint bekerüljön a pénzmosodába.

Fradi vagy Újpest?

Ez nem központi kérdés nálam, de inkább Fradi.

RTL Klub vagy TV2?

Duna televízió.

Mi volt ebben a ciklusban a legnagyobb politikai sikere és kudarca?

A legnagyobb sikernek azt tartom, hogy olyan kétharmados törvényt sikerült módosítani, amit kormányzati pozícióból nem, a nemzetbiztonsági törvénynek voltak ilyen vonatkozásai. Kudarc nem volt.

Mit szeret a legjobban a parlamentben?

Hát inkább a választókerületi munka az érdekesebb, a parlamentben a szavazás egy unalmas műfaj, de az jó, ha az ember konkrét törvényt visz, és sikerül találni olyan támogatókat, akik érdemben foglalkoznak és egyetértenek vele.

Milyen könyvet olvasott utoljára?

Most éppen Nicolas Sarkozyról, a francia miniszterről írt könyvet olvasom.

Mint politikus, hogyan tetszik önnek?

Az ügyes politikusok közé tartozik, és nagyon karakteres.

Tudná őt valakihez hasonlítani a magyar parlamentben?

Hát nem.

Nem termel ki magából ilyen egyéniségeket a magyar Országgyűlés?

Ő nagyon különleges, de itt is vannak egyéniségek.

KGB vagy CIA?

[Nevet] Inkább a magyar biztonsági szolgálatoknak kellene olyanoknak lenni, hogy a fiatalok előtt példát teremtsenek, még nem tartunk itt. Ma inkább a CIA-nek jobb az imidzse.

A honvédség épp most esett át egy nagy imázsváltáson. A titkosszolgálatnak nem kéne?

De. Mi az Orbán-kormány idején tapasztaltunk egy erőteljes érdeklődést a szolgálatok iránt, de 100 jelentkezőből csak 7-et vettek fel, olyan magas követelmények vannak. Remélem még most is.