Két rendőri túlkapást vizsgálnak

2006.10.24. 20:26
Az ügyészség kedd délutánig két esetben indított eljárást rendőri bántalmazás ügyében, és ez a szám nőhet, a médiabeszámolók szerint ugyanis több esetben történhetett rendőri túlkapás október 23-án. Az egy hónapja történt zavargások miatt 35 eljárás indult rendőr ellen, de azonosítani egy esetben sem sikerült a gyanúsítottat.

Az október 23-ai eseményekkel kapcsolatban kedd délutánig két esetben indított eljárást a Fővárosi Ügyészség rendőri bántalmazás miatt, közölte az Indexszel Morvai Attila a Fővárosi Ügyészség szóvivője. Az ügyekről több részletet nem árult el.

A földön verték, rúgták

Az 56-os forradalom 50. évfordulójának napján történt rendőri intézkedések több esetben vetik fel a rendőri túlkapás gyanúját, vagyis felmerülhet a bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekmény gyanúja.


A HírTv felvétele

A Hír tévé egyik Deák téren készült felvételén jól látszik, hogy egy megbilincselt, már földre került előállítottat a mellette elhaladó rendőrök - legalább egy tucatnyian - ütlegelnek, rugdosnak. A TV2 esti híradójában is több felvételen lehetett fölöslegesnek tűnő rendőri bántalmazást látni.


Szigetváry Zsolt (MTI) felvétele

Hasonló esetet örökített meg az MTI hírügynökség fotósa is, aki lefényképezett egy földön fekvő, fejét kezével védő férfit, akit több rendőr viperával ver össze.

Kődobáló rendőrök

Ugyancsak a Hír tévé egyik, az Arany János utcai metrómegálló környékén készült felvételén látszik, hogy rendőrök köveket dobálnak a tüntetőkre.

Felveti a rendőri bántalmazás gyanúját Révész Máriusz fideszes képviselő esete is, akit beszámolója szerint fejen lőttek a rendőrök gumilövedékkel, és feltehetően össze is verhették, mert megrepedt a lapockája.

A gumilövedékek éjszakája

Gumilövedékkel lőtték meg a Múzeum körúton este kilenc és negyed tíz között a Tilos Rádió egyik munkatársát, Tálos Lőrincet is, aki sárga mellényben dokumentálta az eseményeket, számoltunk be korábban. A fotós sárga mellényt viselt, feltartott kézzel, egyedül közelített a járdán a rendőrök felé, amikor háromszor is rálőttek, egyik lövés a nyakán találta el.

A gumilövedékek az események alatt több embert is fejen vagy nyakon találtak, egy ember fél szemére kis híján megvakult, feltehetően tartós látáskárosodást szenvedett. Utóbbi sérült a Síp utcában este hét körül tartott hazafelé, amikor - bár közelében senki nem tartózkodott, rendbontás nem volt - szemen lőtték a rendőrök. Gergényi Péter rendőr-főkapitány azt nyilatkozta kedd délelőtti sajtótájékoztatóján, hogy nem volt parancs arra, hogy a rendőrök fejre célozzanak.

Az Index tudósítói a Péterfy Sándor utcai kórházban találkoztak egy Kecskeméti utcában üzemelő étterem alkalmazottjával, akit az étteremben tartózkodókkal együtt a rendőrök akkor vertek meg válogatás nélkül, amikor berontottak a helyiségbe. Az este kilenc és tíz körül történt esetet a sértett sem névvel, sem arccal nem vállalta.

Talán felveti a rendőri bántalmazás gyanúját, talán nem az az eset, amit az Index forgatócsoportja örökített meg a Károly körúton. A zászlós férfit több rendőr is üti, de az is igaz, ellenszegült, amikor nem adta át a zászlórudat.


Verés előtt a kiskörúton (Fotó: Index)

Ugyanitt fényképezte le fotósunk azt az esetet, amikor két férfi békésen üldögélt a villamossíneken, amikor több rendőr odarohant, és megverte, majd elvitte őket. Túlkapás történhetett, hiszen a két férfi nem tanúsított ellenállást, előállításuk viszont jogszerűnek tűnik, mivel műveleti területen tartózkodtak.

Félszemére megvakult tüntető

Az éjszakai zavargásokban összesen 128-an sérültek meg, közülük 65 embert vittek kórházba. A legjellemzőbb sérüléseket gumilövedék és ütések okozták. A sérültek között 10 rendőr van, kettejüket a könnygáz belélegzése miatt kellett kezelni.

A Szabadság téri tévészékház ostromával kezdődött négynapos zavargások után több esetben is beszámolt a sajtó rendőri túlkapásokról, az emberi jogi szervezetek is több tucat panaszt kaptak jogszerűtlen bántalmazásról, amelyek egyikével az Index is foglalkozott.

A Fővárosi Ügyészség 35 esetben indított nyomozást, ebből kettőt hivatalból, 33-at panasz nyomán. Konkrét gyanúsított egyelőre egyik esetben sincsen. Arra a kérdésünkre, hogy hogyan gyanúsítható meg egy rendőr, amikor teljes menetfelszerelésben, símaszkban intézkedik, az ügyészség szóvivője elmondta, fizikai adottságok (testmagasság, -alkat) alapján, illetve meghallgatják a csapat tagjait és parancsnokukat.

A Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért Szervezet kedden közölte, jogszerűnek tartják, hogy az erőszakos cselekményeket elkövető személyek csoportjait feloszlatta a rendőrség, de elengedhetetlennek tartják, hogy a panaszos esetekben "kiterjedt, részrehajlás nélküli vizsgálat" folyjon le.

Kevesen vágnak be a pereskedésbe

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az egy hónappal ezelőtti zavargások miatt több tucat panaszt kapott, de eddig csak egy ügyükben tudtak feljelentést tenni, mert a sértettek - a jogvédők sajnálkozására - a legtöbb alkalommal inkább visszakoztak az eljárástól. Kártérítési per az ügyészségi eljárással párhuzamosan is indítható.

"Az emberek megszokták, hogy hibázó rendőr ellen nem kell eljárást indítani. Bárki, aki azt akarja, hogy a rendőri fellépések kevésbé legyenek brutálisak, arccal és névvel is kell vállalnia az ügyet. Dühöngés, asztalverés van, de a jogi eljárás már büdös" - mondta az Indexnek Dénes Balázs, a TASZ jogásza, aki mindenkit arra buzdított, ha panasza van, mindenképpen forduljon az ügyészséghez.

A Nemzeti Jogvédő Alapítványhoz az október 23-ai események után eddig 10 panasz érkezett, többségük rendőri bántalmazásról szólt. A szervezet ügyvédje Gaudi-Nagy Tamás elmondta, késő este a rendőrök egy Blaha Lujza téri szórakozóhelyre mentek le, és már indultak volna kifelé, amikor kiszúrták a Kárpátia, nemzeti érzelmű zenekar egyik tagját, majd összeverték, végül nem is állították elő, csak elmentek. Az esetet Gaudi-Nagy elmondása a hely kamerája és egy vendég is rögzítette.

Gaudi-Nagy hasonló tapasztalatokról számolt be, mint a TASZ ügyvédje, a sok panasz ellenére csupán egy ügyük jutott el odáig, hogy feljelentést tegyenek az ügyészségen. Az ügyvéd szerint sokan félnek az eljárástól, megterhelőnek tartják, amit tovább nehezít, hogy a bizonyítás nehézkes. Egy sértett vallomása több rendőr tanúvallomása ellen nem sokat ér, az esetekről pedig sokszor hiányos a dokumentáció, emiatt általában kevés az esély a nyerésre.  • Tippek
  • Hírek