Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szombaton folytatódnak a fővárosi koalíciós tárgyalások

2002.10.25. 16:46
Pénteken délelőtt 11 órától tárgyalt az MSZP és az SZDSZ fővárosi delegációja a két párt közötti koalícióról. Bár mindkét fél azt hangsúlyozza, hogy elsősorban a programokról kell megegyezni, a legtöbb vita vélhetően a személyi kérdésekről lesz majd.
A tárgyalások befejezésének várható idejéről senki sem kíván találgatni, de mindkét fél megegyezési szándékát hangsúlyozza.

Delegációk és feladatok

A fővárosi közgyűlésben a következő négy év legnagyobb létszámú frakciójával rendelkező szocialistákat Gy. Németh Erzsébet, Mandur László, Bakonyi Tibor, illetve Lénárt László képviselte, míg a főpolgármestert delegáló szabad demokraták nevében Atkári János, Böhm András, Molnár István és Rajk László tárgyalt.

Az MSZP négy pontban összegezte azokat a témákat, amelyekről a koalíciós tárgyalásokon meg kell egyeznie a két pártnak. Lénárt László, a budapesti szocialisták ügyvezető alelnöke az Indexnek nyilatkozva a programok egyeztetését, a kerületekkel való együttműködés rendszerének, illetve a két frakció közötti kapcsolattartás és munka módszerének kialakítását, valamint a főváros vezetői körének kialakítását nevezte a legfontosabb feladatnak.

A pénteki első fordulóról annyi derült ki, hogy azon a programok egyeztetéséről tárgyaltak. Az Index információi szerint nem alakult ki komolyabb vita, az eltérő programpontokat szakértői csoportok hangolják össze. Az egyeztetés szombaton folytatódik.

Nem arról van szó

Komolyabb vita várhatóan majd a jövő hét elején, az utolsó kérdéskör tárgyalásokor lesz. Az MSZP nem elégedett a főváros pénzügyi és költségvetési irányításának módszerével. "Nem arról van szó, hogy néhány embernek nem tetszik Atkári János, hanem arról, hogy túlságosan egy kézben öszpontosul ez a terület" - fogalmazott Lénárt László.

Lénárt szerint az mindenképpen örvendetes, hogy Budapest az egyik leghitelképesebb főváros, az a típusú gazdálkodási és beruházási politika azonban, ami az elmúlt időszakot jellemezte, nem folytatható tovább. A szocialista politikus a koalíciós megállapodás lehetséges időpontjáról nem kívánt találgatni, de hangsúlyozta: semmi sem sürgeti a tárgyalófeleket.

Az SZDSZ várja a javaslatokat

Ezzel Böhm András, az SZDSZ delegációjának vezetője is egyetért. Bár mint megjegyezte: néhány ügyben, például a központi költségvetés és a főváros büdzséje közötti összhang megteremtéséről minél előbb egyeztetni kell a városvezetésnek. Böhm az Indexnek azt mondta, hogy pártjának nincsen ellenvetése az MSZP által javasolt tárgyalási szisztémával kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy várhatóan a személyi kérdések generálják-e majd a legtöbb vitát, úgy válaszolt: nem tart ettől, de az SZDSZ egyelőre nem kíván véleményt nyilvánítani az ügyben, hanem várja a szocialisták javaslatait.

A politikus korábban úgy nyilatkozott: egy győztes csapaton nincs mit változtatni, így az SZDSZ ragaszkodik Atkári János személyéhez. Azt is jelezte: delegációja határozottan ellenezni fogja a tárgyalásokon, hogy létrejöjjön az általános főpolgármester-helyettesi poszt. Az ügy érdekessége, hogy épp a szabad demokrata városvezető vetette fel még a kampányban, hogy el tudná képzelni Gy. Németh Erzsébetet az általános helyettesi poszton.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?