Judit
3 °C
7 °C

Oszlatás a reggeli csúcsban

2007.10.25. 13:00
Péntek reggel 8-kor, ha teheti, kerülje el az Erzsébet hídat, mert a radikálisok blokádot terveznek. A rendőrség megpróbálja majd feloszlatni a spontán demonstrációt, de nagy valószínűséggel - egy ideig legalábbis - nem lesz akadálymentes a környék közlekedése.

Péntek reggel 8-tól a taxisblokád 17. évfordulója alkalmából blokádot hirdetett meg a Kurucinfó radikális online újság.

A demonstrációt szándékosan nem jelentették be a rendőrségen, érvelésük szerint az 1990-es, négy napig tartó taxisblokádot sem jelezték előre a fuvarozók, a rendőrség mégsem lépett közbe.

A Kurucinfó 8 órára várja a tilosban tüntetni vágyókat a hídra, hogy megbénítsák a budapesti közlekedést. Ha a rendőrség előbb lezárná a hidat, a Jégbüfé előtt Pesten, a 7-es busz Budára néző buszmegállójában gyülekeznek, hogy elállják a Kossuth Lajos utca forgalmát. A tüntetés létszámáról nincsenek információk, de a lap ígérete szerint a tüntetők nem vonulgatni fognak, hanem vissza-vissza térnek a blokád helyszínére.

A rendőrség közbelép

A Budapesti rendőr-főkapitányság csak annyit közölt, hogy a rendőrség a leghatározottabban fel fog lépni a forgalmat akadályozókkal szemben.

Az NNYI vizsgálja a rendőrségi állevelet

Szerdán este fél tíz körül a BRFK sajtóosztályának nevével érkezett email a magyar sajtóorgánumok szerkesztőségébe, amiben a rendőrség azt közli, nem fog közbelépni a hídblokád alatt. A hírt néhány szerkesztőség átvette, de hamarosan kiderült, nem a BRFK sajtóosztályáról érkezett a közlemény. Az ügyet az NNYI vizsgálja (hamis emailcímmel és feladóval viszonylag egyszerű emailt küldeni, elég hozzá a PHP programnyelv alapszintű ismerete).

"A hídblokáddal kapcsolatban nem érkezett bejelentés, ezért spontán demonstrációnak fogjuk tekinteni. A gyülekezési törvény értelmében pedig az ilyen demonstrációt a rendőrség feloszlatja" - fogalmazott a BRFK szóvivője, Tafferner Éva.

Arra a kérdésünkre, hogy az esetleg autóval érkező, a forgalmat szándékosan lassító járművekkel mit kezdenek, nem adott egyértelmű választ, de hangsúlyozta, a rendőrség mindenféle forgalmi akadályt fel fog számolni.

A jelek szerint a Belváros fideszes polgármestere is egy platformon van a rendőrséggel. Rogán Antal úgy érzi: aki a híd lezárására buzdít, az törvénytelenségre buzdít, márpedig semmilyen politikai cél érdekében sem szabad törvénytelen eszközt alkalmazni. A polgármester arra kéri a rendőrséget, hogy a törvény szigorával lépjen fel a blokádról szóló sms terjesztői és a törvénytelenségre buzdító felhívás készítői ellen.

Hídblokádok Budapesten

Spontán hídblokád a rendszerváltás után már két alkalommal volt Budapesten: 1990-ben a benzináremelés miatt az ország egész területén útzárakat emeltek a taxisok és az árufuvarozók. A Hősök terén néhány elszánt taxis által indított spontán demonstráció - a népszerűségét vesztett kormány és az erősödő infláció miatt - országos támogatottságot élvezett.

Képek a 2002-es és a 1990-es hídblokádról (MTI)

A kormány lemondását követelő taxisok mellett az akkor ellenzékben lévő SZDSZ politikusai is kiálltak, miközben az MDF vezette kormány napokig nem tudott megegyezni velük, de erőszakot egyáltalán nem alkalmazott.

2002-ben már a jobboldalé volt a kezdeményezés: az Orbán-kormány bukását hozó választások után a szavazatok újraszámlálását követelő radikálisok július 4-én két órára megbénították az Erzsébet híd közlekedését.

A tüntetők autókkal állták el a hidat, és egy időre megakadályozták, hogy a rendőrség elszállítsa a járműveket. Kis idő múlva maga a demonstráció feloszlatása okozta a blokádot - erre számítanak a pénteki akció szervezői is.

Több száz fős tömeg gyűlt össze végül, akiket késő este a Kossuth téren oszlatott fel gumibottal és könnygázzal a rendőrség. Több mint ötven embert előállítottak, az incidensekben tüntetők és rendőrök is sérültek meg könnyebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?