Friderika
12 °C
29 °C

Oszlatás a reggeli csúcsban

2007.10.25. 13:00
Péntek reggel 8-kor, ha teheti, kerülje el az Erzsébet hídat, mert a radikálisok blokádot terveznek. A rendőrség megpróbálja majd feloszlatni a spontán demonstrációt, de nagy valószínűséggel - egy ideig legalábbis - nem lesz akadálymentes a környék közlekedése.

Péntek reggel 8-tól a taxisblokád 17. évfordulója alkalmából blokádot hirdetett meg a Kurucinfó radikális online újság.

A demonstrációt szándékosan nem jelentették be a rendőrségen, érvelésük szerint az 1990-es, négy napig tartó taxisblokádot sem jelezték előre a fuvarozók, a rendőrség mégsem lépett közbe.

A Kurucinfó 8 órára várja a tilosban tüntetni vágyókat a hídra, hogy megbénítsák a budapesti közlekedést. Ha a rendőrség előbb lezárná a hidat, a Jégbüfé előtt Pesten, a 7-es busz Budára néző buszmegállójában gyülekeznek, hogy elállják a Kossuth Lajos utca forgalmát. A tüntetés létszámáról nincsenek információk, de a lap ígérete szerint a tüntetők nem vonulgatni fognak, hanem vissza-vissza térnek a blokád helyszínére.

A rendőrség közbelép

A Budapesti rendőr-főkapitányság csak annyit közölt, hogy a rendőrség a leghatározottabban fel fog lépni a forgalmat akadályozókkal szemben.

Az NNYI vizsgálja a rendőrségi állevelet

Szerdán este fél tíz körül a BRFK sajtóosztályának nevével érkezett email a magyar sajtóorgánumok szerkesztőségébe, amiben a rendőrség azt közli, nem fog közbelépni a hídblokád alatt. A hírt néhány szerkesztőség átvette, de hamarosan kiderült, nem a BRFK sajtóosztályáról érkezett a közlemény. Az ügyet az NNYI vizsgálja (hamis emailcímmel és feladóval viszonylag egyszerű emailt küldeni, elég hozzá a PHP programnyelv alapszintű ismerete).

"A hídblokáddal kapcsolatban nem érkezett bejelentés, ezért spontán demonstrációnak fogjuk tekinteni. A gyülekezési törvény értelmében pedig az ilyen demonstrációt a rendőrség feloszlatja" - fogalmazott a BRFK szóvivője, Tafferner Éva.

Arra a kérdésünkre, hogy az esetleg autóval érkező, a forgalmat szándékosan lassító járművekkel mit kezdenek, nem adott egyértelmű választ, de hangsúlyozta, a rendőrség mindenféle forgalmi akadályt fel fog számolni.

A jelek szerint a Belváros fideszes polgármestere is egy platformon van a rendőrséggel. Rogán Antal úgy érzi: aki a híd lezárására buzdít, az törvénytelenségre buzdít, márpedig semmilyen politikai cél érdekében sem szabad törvénytelen eszközt alkalmazni. A polgármester arra kéri a rendőrséget, hogy a törvény szigorával lépjen fel a blokádról szóló sms terjesztői és a törvénytelenségre buzdító felhívás készítői ellen.

Hídblokádok Budapesten

Spontán hídblokád a rendszerváltás után már két alkalommal volt Budapesten: 1990-ben a benzináremelés miatt az ország egész területén útzárakat emeltek a taxisok és az árufuvarozók. A Hősök terén néhány elszánt taxis által indított spontán demonstráció - a népszerűségét vesztett kormány és az erősödő infláció miatt - országos támogatottságot élvezett.

Képek a 2002-es és a 1990-es hídblokádról (MTI)

A kormány lemondását követelő taxisok mellett az akkor ellenzékben lévő SZDSZ politikusai is kiálltak, miközben az MDF vezette kormány napokig nem tudott megegyezni velük, de erőszakot egyáltalán nem alkalmazott.

2002-ben már a jobboldalé volt a kezdeményezés: az Orbán-kormány bukását hozó választások után a szavazatok újraszámlálását követelő radikálisok július 4-én két órára megbénították az Erzsébet híd közlekedését.

A tüntetők autókkal állták el a hidat, és egy időre megakadályozták, hogy a rendőrség elszállítsa a járműveket. Kis idő múlva maga a demonstráció feloszlatása okozta a blokádot - erre számítanak a pénteki akció szervezői is.

Több száz fős tömeg gyűlt össze végül, akiket késő este a Kossuth téren oszlatott fel gumibottal és könnygázzal a rendőrség. Több mint ötven embert előállítottak, az incidensekben tüntetők és rendőrök is sérültek meg könnyebben.