Géza
-12 °C
-4 °C

Kiírható a népszavazás a kettős állampolgárságról

2004.10.26. 13:59
Jóváhagyta az Alkotmánybíróság az országgyűlésnek még szeptemberben a kettős állampolgárságról hozott határozatát, azaz kiírható a népszavazás az ügyben. A népszavazás ötletgazdája, Patrubány Miklós szerint akár a kórházak privatizációjáról szóló december 5-ei népszavazással egy időben lehetne dönteni a kettős állampolgárságról.
Az Alkotmánybíróság (AB) keddi ülésén elutasította a kettős állampolgárság ügyében ügydöntő népszavazást elrendelő országgyűlési határozat ellen benyújtott kifogásokat, s ezzel helybenhagyta a parlament szeptemberi egyhangú döntését.

Az Országgyűlés (OGY) egyhangú szavazással szeptember 13-án ügydöntő népszavazást rendelt el a kettős állampolgárság ügyében.

Az OGY döntést azonban több magánszemély megtámadta az AB-n, kifogásolván, hogy az aláírásokat gyűjtő Magyarok Világszövetsége (MVSZ) nem tájékoztatta az ötlet támogatóit a kezdeményezés következményeiről. Kedden több alkotmányjogász indoklásával az AB jóváhagyta az OGY döntését.

Az MVSZ által kezdeményezett referendumon arra a következő kérdésre kellene válaszolni: "Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással - kérelmére - magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. paragrafus szerinti magyarigazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?"

Összegyűjtötték

Az MVSZ elnöksége 2003. nyarán döntött arról, hogy a kettős állampolgárság ügyében népszavazást kezdeményez. Miután az AB március 1-jén megállapította, hogy az aláírásgyűjtő íven szereplő kérdés nem sérti sem az alkotmány, sem a népszavazásról szóló törvény rendelkezéseit, az MVSZ nekikezdett az aláírások gyűjtéséhez.

Az MVSZ július 5-éig több mint 320 ezer aláírást gyűjtött össze, ez alapján az Országos Választási Bizottság elrendelte az aláírások ellenőrzését, amiket rendben lévőnek talált.

Három milliárd forint a népszavazás

Az MVSZ szerint a büdzsé szempontjából a legjobb az volna, ha a népszavazást a kórházak privatizációról szóló ügydöntő referendummal egy időben, december 5-én rendeznék, mondta el kedden Patrubány Miklós. Egy népszavazás megszervezése három milliárd forint.

Az MVSZ vezetője utalva a népszavazási törvényre elmondta, november 15-ig a köztársasági elnöknek módja van arra, hogy a második népszavazást is december 5-ére tűzze ki.

Nincs egyetértés

A népszavazás kiírását minden frakció, és a függetlenné vált korábbi demokrata fórumos képviselők nevében Kelemen András is támogatta, a kettős állampolgárság ügyében azonban eltértek az álláspontok.

A Fidesz igennel voksolna az MVSZ kérdésére, az MDF inkább kedvezményes honosítási eljárással biztosítana kettős állampolgárságot, az SZDSZ nem támogatja a kettős állampolgárságot, mivel a térség országainak nagy része történelmileg egy időben válik az unió tagjává, hasonlóan szkeptikus az MSZP is. Bővebben >>

Mint arról az Index korábban beszámolt Kárpátalján és Erdélyben is ártalmasnak tartják a magyar-magyar kapcsolatokra, hogy egy várhatóan kis részvétel mellett lebonyolított, bizonytalan kimenetelű népszavazás foglakozzon az üggyel. Bővebben >>