Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Fejbe lőtték, majd menekülés közben ötször hátba

2006.10.26. 13:59
Munkája végeztével haza akart jutni a VI. kerületből egy férfi október 23-án, ezért tanácsot kért a rendőröktől, merre mehet biztonságosan haza. Talán nem kellett volna rájuk hallgatnia, mert amikor a Síp utca felé került, bár egyedül volt, a rendőrök felszólítás nélkül fejbe lőtték egy gumilövedékkel.

Öt méterről lőtték gumilövedékkel fejen, majd többször hátba lőtték a rendőrök az üres Síp utcában egy VI. kerületi üzlethelyiség vezetőjét október 23-án nem sokkal hat óra után. A férfi csütörtökön tett feljelentést az ügyészségen, jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvédje, Pelle Andrea vállalta.


A lövedék nyoma K. K. arcán (Fotó: TASZ)

A névtelenséget kérő K. K. maradandó látáskárosodást szenvedett. Állítása szerint hazafelé tartott a Gellérthegyre, és mivel a Deák térre kivezető Király utcát és Madách teret a rendőrök már lezárták, az ő tanácsukra a Síp utca felé került. Éppen amikor odaért, a Dohány utcai Zsinagóga felől 20-30, egyenruhás, védősisakos rendőr fordult be az utcába.

Feloszlatni az egyfős tömeget

K. K. állítása szerint a rendőröknek látniuk kellett őt, és azt is, hogy az utcában belátható távolságban nincs senki más. A rendőrcsapat ekkor könnygázgránátokkal kezdett tüzelni a Síp utca felé.

K. K. behúzódott a fal mellé, de mivel a gránáteső nem szűnt meg, egy, a kávézóból mosásra hazavitt fehér konyharuhát kezdett lobogtatni, és azt kiabálta a rendőröknek, hogy el szeretné hagyni a helyszínt.


A vzargások képei - klikk!

Ahogy azonban lépett egyet, az egyik rendőr - felszólítás nélkül - öt méterről fejen lőtte. A gumilövedék közvetlenül a bal szeme mellett csapódott az arcába. K. K. kiabálni kezdett, hogy meglőtték, és kérte a rendőröket, engedjék át, mert haza akar menni.

Egy rendőr közelebb ment hozzá, ráüvöltött, hogy takarodjon onnan, és ekkor K. K. - nem tudja, hogyan, de - a földre került, csak arra emlékszik, hogy szeméből dől a vér, feltápászkodik, és az ellenkező irányba elrohant.

Hátba lőtték, ötször

A rendőrök ekkor még öt lövést adtak le rá, erről azonban már csak a szemészeten, az orvosi kezelés közben győződhetett meg. Két lövés a hátát, három a lábait érte. Menet közben még kihívta a mentőket a Wesselényi utca Síp utca sarkára, mert attól félt, hogy elveszti az eszméletét. A mentők gyorsan, 5-10 perc alatt értek ki.

K. K. jelenleg is kórházi kezelés alatt áll, október 30. környékén engedik haza. Az orvosok közölték vele, hogy a bal szeme maradandó károsodást szenvedett, a látáscsökkenés mértékét csak később tudják megállapítani. K. K. ügyvédje csütörtökön, október 26-án tette meg a feljelentést, amihez orvosi látleletet csak később csatolnak.

Az Index percről percre tudósított az október 23-ai eseményekről, riperterünk nem sokkal K. K. után érhetett a helyszínre. "Tudósítónk sem tud átjutni a Dohány utca és a Síp utca kereszteződésén, mert a rendőrök gumilövedékkel tüzelnek az áthaladókra a Rákóczi út felé (lásd a térképet). Közben a Blaha Lujza tér felől is elkezdtek könnygázt lőni az Astoria irányába" - jelentette 18 óra 56 perckor.

A bűncselekménynek minősülő rendőri intézkedéseket a Fővárosi Főügyészség vizsgálja ki. Eddig 11 feljelentés érkezett, de még egyik esetben sem indított eljárást az ügyészség; a feljelentéstől számított három nap alatt kell eldöntenie, hogy megindítja-e a nyomozást.