Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem Gusztos Péter az SZDSZ ökle

A koalíció már nem módosítja a ciklusban a drogtörvényt, ami jelenleg felemásan funkcionál. A salgótarjáni illetőségű Gusztos Péter az SZDSZ-en kívül az anyatejre szavaz, és több nő közül már nem akar választani. Gyakran rúgja össze a port Puszta "Tortacsata" Bélával otthon, viszont nem szívesen öklözi a Fideszt, miként Szijjártó Péter az SZDSZ-t.

Hétfőn arról kérdezte az igazságügy-minisztert, Petrétei Józsefet hogy módosítják-e mostanában a drogtörvényt. Módosítják?

A kormány most nem tervezi a btk. módosítását, holott ennek itt lenne az ideje. Az Alkotmánybíróság (Ab) döntése után sajátos helyzet állt elő. Azt az elterelési lehetőséget, amit a koalíció a kormányváltás után visszaállított az alkalmi eseti fogyasztóknak, az Ab-döntés után azok nem vehetik igénybe, akik 18 évesen egy 17 évesnek adják át a marihuánás cigarettát, miközben például osztálytársak. Ez egy tipikus fogyasztási mód a fiatalok között.

Fotók: Huszti István

Ha változtatnák, akkor szigorodna, vagy enyhülne?

Májusban négy képviselőtársammal, ami az SZDSZ frakciójának jelentős része, egynegyede, benyújtottunk egy módosító indítványt, hogy mindenféle fogyasztási módot dekriminalizáljanak, és csak a kereskedők legyenek büntethetők.

Ön fogyasztott már kábítószert?

[Mosolyog.] Én erről több helyen is beszéltem már. Évekkel ezelőtt a marihuánát és a hasist kipróbáltam, illetve volt néhány év az életemben - ezek az évek közelebb voltak a húszas, mint a harmincas éveimhez, ahol hamarosan járok már -, amikor ez több-kevesebb rendszerességgel előfordult.

Más drogok?

Meglehetősen sokáig dohányoztam, egy időben elég sokat ittam is, alkoholt néha mostanában is szoktam inni, és a kávéról még mindig nem tudtam leszokni. Ez a teljes drogfogyasztási skálám.

Hogyan emlékszik vissza ezekre az évekre?

Egyetemista voltam és néhány hetente egyszer társaságban beleszívtam egy marihuánás cigarettába, aztán nem történt semmi... mármint olyan értelemben, hogy nem váltam sem heroinfüggővé vagy bűnözővé. A konzervatív pártok, amikor drogfogyasztókról beszélnek, akkor így teszik. Persze sajnálatosan vannak ilyenek, 10 ezer heroinfüggő van Magyarországon, de hogy a kapudrogelmélet hülyeség, azt a számok bizonyítják, mert ehhez képest 400-500 ezer fiatal próbálta ki a marihuánát. A tipikus magyar marihuánafogyasztó jól szituált, fiatal alkalmi, eseti fogyasztó, aki ezt a szokást úgy hagyja el később, mint a kamaszkort.

Milyen témákat visz még a parlamentben?

Én a környezetvédelmi és az oktatási bizottságban ülök, ezek a témák emiatt hozzám tartoznak. Egyébként pedig jellemzően emberi jogi kérdésekben szoktam felszólalni, ma volt egy interpellációm a családon belüli erőszak ügyében.

Ezek nem tűnnek annyira erős témáknak, azaz mintha nem ön volna az SZDSZ ökle, mint, mondjuk, Szijjártó Péter a Fidesznek.

Ha kívülről úgy látszik, hogy az én szerepem nem olyan, mint Péteré, akkor annak nagyon örülök. De mondjuk, azt már sokan észrevételezték, hogy sok olyan ügyem van, ami a liberális identitás szempontjából fontos, de erősen megosztja a közvéleményt. Például a kábítószerkérdés őszinte taglalása, vagy a családon belüli erőszak, aminek létét sokan el sem fogadják. Emlékszem amikor erről volt parlamenti vita, Harrach Péter (Fidesz) azt javasolta, hogy a "családon belüli erőszak" kifejezésből vegyük ki a család szót, mert azt nem lehet megszentségteleníteni az erőszak feltételezésével.

Tudta-e ön?
  • Gusztos Péter a nógrádi Pásztón született 1976-ban, Salgótarjánban érettségizett. Apja hatására kezdett politizálni, 1999-ben megalapítja az SZDSZ ifjúsági szervezetét, az Új Generációt, amit 2004-ben hagy ott. 2002-ben országos listáról jut a parlamentbe. 2002 novemberében azért hagyja ott a városi politikát, mert Puszta Béla polgármester együttműködést köt a Munkáspárttal. Puszta azóta már az MSZP-ből is kilépett.
  • Salgótarján szülöttje és díszpolgára Zenthe Ferenc színész, aki a Tenkes kapitánya és a Szomszédok című film-, illetve tévésorozat főszereplőjeként vált ismertté. A 84 éves színész egészségi állapota nagyon rosszra fordult az utóbbi időben, sokáig kórházban feküdt, szerepeit lemondta.
  • "Hadd kezdjem a problémáimat a megnevezéssel, a fogalommal; családon belüli erőszakról szól ez a törvénytervezet. [...] tartalma jogi problémákat vet fel, a kifejezés viszont kommunikációs kérdés. [...] Számunkra a család kifejezés pozitív tartalmat hordozó szó, ez az összefüggés viszont, azt hiszem, negatív színben tünteti fel a családot, bár nem ez a szándéka." Részlet Harrach Péter 2004. április 27-ei felszólalásából.
  • A salgótarjáni SZDSZ akkor akadt ki az MSZP-re, amikor az 1956-os, 131 áldozatot követelő karhatalmista sortűzre emlékeztek volna 2003-ban. A sortűz december 8-án volt, de Puszta Béla nem akart hétfőn (abban az évben így esett) ünnepelni, mert szerinte a munkanapon sok melós - köztük ő sem - ért volna rá.
  • Puszta Béla volt az az MSZP-s politikus, akinek tortát dobtak az arcába. A tortadobálás az elkeseredett civilek gyakori tiltakozási módja a fejlett nyugaton, Salgótarjánban Tomka István képzőművész tiltakozott így, amikor a város 2004 tavaszán úgy döntött, bezáratja a Százszorszép óvodát. Puszta Béla egyébként büszke arra, hogy még semmilyen döntés megváltoztatására nem bírták rá az utcáról. Tomka ellen garázdaság miatt indult eljárás.
  • A kapudrogelmélet szerint az első füves cigarettától egyenes út vezet a halálos adag heroinig. A sör-vodka-fű-speed-heroin-temető útvonalon egyesek sajnos valóban végig mennek, de ez inkább lelki egészség, illetve a szenvedélybetegség kialakulásának kérdése.
  • A füves cigaretta (dzsoint) a fűből, az indiai kender (cannabis) kiszárított virágaiból, esetleg leveléből és közönséges dohányból készül. A hasis ellenben a növényből kivont koncentrált THC (a hatóanyag). Az Elbától nyugatra a (Észak-Afrikából érkező) hasis, keletre a fű a jellemzőbb.
  • A telekommunikációs piac liberalizált, tehát hivatalosan nincs monopólium, és mégis: a Magyar Telekom Rt. (a volt Matáv, Westel: T-Online, T-Mobile stb.) olyan örökséggel (ügyfélkörrel, hálózattal) rendelkezik, amely a kelleténél erősebben meghatározza az árakat.
  • Petri György (1943-2000) a posztmodern magyar költészet legnagyobb alakja. Olyan mint a Ferrari az autógyártásban, vagy József Attila a két világháború közötti költők között. Az SZDSZ két generációja, a szamizdatosok és a rendszerváltás utániak előszeretettel idézik, mint nagy szellemi elődöt. A Hogy elérjek a napsütötte sávig című versében a lírai én egy többnapos kocsmázás után enged egy lerobbant, hajléktalan nő meghívásának, az aktust margarin teszi elviselhetővé. Az élményt pedig a napsütötte sáv. Nagyon jó vers!

Van családja?

Igen, van egy feleségem és egy tízhónapos kislányom.

Milyen egy liberális családapa?

[Nevet.] Én igyekszem jó apa lenni, de mivel a lányunk tízhónapos, alapvető nevelési kérdésekkel még nem kellett szembenéznünk. A konzervatív-liberális nevelés dilemmái csak később jelentkeznek majd.

Lehet, hogy most fog konzervatívvá válni.

Remélhetőleg nem.

Anyatej vagy pép?

Anyatej. Nekünk szerencsénk van, hogy ez így is van. A kislányunk némi gyümölcsöt leszámítva még mindig anyatejen él.

2002-ben indult egyéniben is, nem?

Igen, de országos listáról jutottam be. Az egyéni körzetemben, Salgótarjánban 7,8 százalékkal [Valójában 8,58 százalékkal.] lettem negyedik egy 10,5 százalékos munkáspárti jelölt mögött.

Mi volt az utolsó dolog, amivel a helyiek megkerestek?

Utoljára egy környetvédelmi konferencia ügye volt Salgótarjánban, de a legfontosabb kérdés most a vasút fejlesztése. Salgótarján ugyanolyan messze van Budapesttől, mint Győrtől, de a menetidő kétszer akkora. Hatvantól van egy 60 kilométeres szakasz, ahol csak 30-cal tud menni a vonat.

Mennyi pénz volna ezt megcsinálni?

Ez nagyon, nagyon nagy pénz, és valószínűleg az ország csak az autópályaépítések lezárta után után fog belevágni. A körzetemben viszont ez kulcskérdés, mert van egy 20 százalékos munkanélküliség.

Hogyan működik helyben az MSZP-SZDSZ koalíciója a parlamenti és az önkormányzati választáson is nyertes Puszta Béla polgármesterrel?

Én lemondtam annak idején az önkormányzati képviselői mandátumomról és a városi elnökségemről is, utána lehet ennek nézni, hogy miért. De egyébként nincs megkötött koalíció, csak olyan mintha.

Mit tekint legnagyobb politikai sikerének és mit kudarcának?

[Ráncolja a homlokát, gondolkodik.] Hát olyan ügyet, amikor csak néhány képviselőn sok múlott. Ilyen volt az a btk-módosítás volt, ami arról szólt, hogy az állatkínzás bűncselekménnyé váljon. Négyen jegyeztük Szili Katalinnal (MSZP) [Mosoly.], Hegyi Gyulával (MSZP) és Gulyás Józseffel (SZDSZ). Kudarcra nem emlékszem.

A gyakorlatban bevált ez a módosítás?

Angliában ez már 150 éve így van, a magyar igazságszolgáltatásnak még hozzá kell szoknia. Az, hogy nincsen még két éve hatályban a törvény, de már felfüggesztett börtönbüntetést is kiszabtak állatkínzásért, azt jelzi, hogy kezdi észrevenni a magyar igazságszolgáltatás.

Sok olyan témával foglalkozik, amire a nagy partner, az MSZP azt mondja, még nem ért meg rá a társadalom.

Sokszor azt érzem, hogy az ilyen típusú érvelések csak halogató jellegűek, ami azt is jelenti számomra, hogy idővel megoldódnak.

Oroszlán Szonja vagy Epres Panni?

[Hosszan nevet.] Ez milyen kérdés?

Lesz még pár ilyen.

Hát elütném a választ, ha most bemondanám a feleségem nevét, de azt megbeszéltük, hogy a vezetéknevét sehol sem fogom bemondani, mert nem akar szerepelni, de én egy Annánál maradok.

[Sóhajtunk.] Oké, de az biztos előfordult már, hogy otthon ülve a feleségével egy nőről eldöntötték, hogy kinek mennyire tetszik, nem?

Rendben van, de hadd idézzem Petri Györgyöt, aki egy versében azt írta szó szerint: "Soha nőt nőiességében megbántani nem tudtam / (hacsak nem kifejezetten ez volt a célom)." [Valóban szó szerint idéz a Hogy elérjek a napsütötte sávig című Petri-versből, de a zárójeleket nem hangsúlyozza eléggé.] És hogyha így két nő közül választani kell, akkor az egyiket az ember megbántja.

Elfogadjuk. Milyen könyvet olvasott utoljára?

Utoljára Az órákat olvastam.

Hát... majdnem tudjuk, hogy ez micsoda.

Michael Cunningham könyve, amiből a Nicole Kidmannel egy többszörös Oscar-díjas filmet csináltak nem olyan régen. Előtte pedig William Faulknert olvastam, aki a legnagyobb kedvencem.

Milyen hanghordozót vett utoljára?

Snétberger Ferencnek van egy jazznégyes felállása, amivel csináltak egy Joyosa című albumot.

Hol nyaralt utoljára?

Horvátország, Dubrovnik.

Mit szeret a legjobban a parlamentben?

Hát ebben a parlamentben az épületet szeretem a legjobban.

Hogyan értékeli a kormányzati munka SZDSZ-re eső részét?

Szerintem csináltunk fontos dolgokat, például az adócsökkentést. Akármennyi botrány van az oktatási minisztérium körül, néhány év múlva mindenki tudni fogja, hogy a közép- és felsőoktatásban alapvető reformokat vezetett be Magyar Bálint. Ilyen a kétszintű érettségi, ahol az érettségi botrány miatt elsikkadt az, hogy a felsőoktatásba már érettségivel be lehet kerülni. Az informatika területén meg nagyon komoly fejlesztések történtek Magyarországon, ami nem egy túl látványos dolog, de elengedhetetlen.

Akkor miért nem olcsóbb az internet, és miért ugyanolyan lassú mint négy éve? Egy rutinos ADSL-előfizetővel beszél.

Akkor most én erre azt tudom mondani, hogy Pettkó Andrással (MDF) ellentétben nem vagyok informatikai szakértő, de én arra gondoltam, hogy az internetes penetráció 30 százalékkal bővült a ciklusban. A többi meg azért van így, mert a piacnak a szabályozási elvei nem érvényesülnek.

Nem eléggé liberalizált a piac?

Gondolom igen. Biztos van néhány monopólium, nem? [Kacsintós nevetés.]