Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem nézhetünk szexoldalt közterületen

2003.10.29. 16:19
Nem tölthető le számos magyar oldal - így például a www.bkv.hu sem - a Budapest közterületeire kihelyezett internetes terminálokról, mert fennakadnak a tartalomszűrő rendszeren. A programot még tesztelik, és később, ha ilyen problémával szembesül a felhasználó, levélben kérheti a tiltott oldal engedélyezését.
A Budapest Online portálrendszer rendkívül korlátozott hozzáférést biztosít csak a metró aluljáróiban szörfözni kívánó utasoknak. A terminálon alkalmazott tartalomszűrés a nagy magyar és külföldi portálokat (a Yahoo-t, az Indexet vagy az Origót) - ha kissé hiányosan is - átengedi, de egyes kisebb oldalak - pl. a BKV honlapja, webnaplók, online boltok - fönnakadnak rajta.

Tesztelés alatt áll

A rendszer szűri a szex- és pornóoldalakat - ha ezeknek a cseles érdeklődő a Google keresőn eltárolt változatát töltené le, képeket akkor sem láthat.

A tartalomszűrő rendszert tesztelik, a vizsgálat egy héten belül befejeződik, közölte az Indexszel a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodája.

Csak rendeltetésszerűen

Az iroda munkatársa elmondta, hogy a jövőben, ha a szörföző olyan oldallal találkozik, amit nem tudott letölteni, emailben jelezheti problémáját. A panaszokat külön csapat vizsgálja majd így akár engedélyezhetik is az oldalt.

A főváros célja, hogy a terminálokat rendeltetésszerűen használhassák az emberek, közölték a sajtóirodán, ahol megtudtuk azt is, a volánbusz pályaudvaránál kihelyezett készülékről például rengeteg pozitív visszajelzést kaptak.

Képeslap Budapestről

Neveletlen turista
Az Index keddi tudósításában számolt be arról, hogy Demszky Gábor főpolgármester fényképes levelet küldött Medgyessy Péter miniszterelnöknek a Deák téri internetes terminálról.

Az üdvözlő lap küldése a terminálon gyorsan és problémamentesen működik, a fotót egy beépített kamera készíti. A kissé alulexponált kép hátterében a metróaluljáró kopár falai láthatók.

Jelenleg tizennégy terminál várja az internetezőket a legforgalmasabb közterületen, így a Deák téri, Blaha Lujza téri, Keleti pályaudvari aluljárókban. Demszky elmondta, hogy a negyvenmilliós beruházás keretében öt terminált biztosan felállítanak, a többi tízről a közgyűlés fog dönteni.