Szabolcs
20 °C
35 °C

Nehezen tartható a 4-es metró ütemterve

2003.10.29. 15:37
Még tartható a 4-es metró építésének kezdési időpontja, mondta el Demszky Gábor szerdán, bár a környezetvédelmi engedély továbbra sincs meg, a megszületett határozat elfogadása akár januárig is eltarthat - tudta meg az InfoRádió. Ezután még két engedélyt kell megszerezni, valamint Demszkynek alá kell írnia a finanszírozási szerződést a Pénzügyminisztériummal.
A 4-es metró építésének határidői szorítóak, de még tartható a kezdési és a befejezési időpont, közölte Demszky Gábor szerdán.

Veszélyben az indulás

A főpolgármester tájékoztatóján elmondta, bízik abban, hogy napokon belül megkapja a beruházás a környezetvédelmi engedélyt.

Ha januárnál tovább csúszik a szakhatósági engedélyek kiadása, komolyan felül kell vizsgálniuk a beruházás építésének ütemtervét, nyilatkozta még október elején Gulyás László a DBR Metró Projekt igazgatója. Az ütemterv szerint jövő tavasszal már alagutat fúrnának a Kelenföldi Pályaudvarnál.

A nem jogerős környezetvédelmi engedély július elején készült el, amit nemsokára megfellebbezett a Levegő Munkacsoport és más zöld- és civil szervezet.

Akár januárig is elhúzódhat

Az államigazgatási eljárásban történő felülvizsgálat októberig húzódott, de az építés megkezdéséhez szükséges környezetvédelmi határozatra még hetekig kell várni.

A decemberi határidőt jogszabály határozza meg, de még ez a dátum is kitolható egy hónappal - nyilatkozta az InfoRádiónak Vajna Hajnalka, a Környezetvédelmi Főfelügyelőség ügyintézője.

Kritikus pontok

A metró 4-es vonalának környezetvédelmi szempontból legkritikusabb pontjai közé tartozik a Gellért tér a karsztforrások miatt; a Rákóczi tér a kivágandó fák miatt; valamint a Thököly út a lakóházakat érintő rezgések miatt.

A környezetvédelmi engedélyt követően rövidesen kiadható lesz a vasúthatósági engedély, és elfogadhatják a még hiányzó három kerületi rendezési tervet, mondta el Demszky Gábor. A vasúthatósági engedély megszerzése még további két hónapot vesz igénybe.

Demszky Medgyessyvel találkozik

A főpolgármester szólt arról is, hogy a pénzügyi tárcával előrehaladott állapotban van a metróépítés finanszírozásának egyeztetése. A főpolgármester azt reméli, hogy a finanszírozási szerződést rövidesen aláírhatják a miniszterelnökkel, akitől egyébként ez ügyben találkozót kért.