Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Kormánypárti kritika a korábbi kuratóriumnak

2002.06.30. 16:40
Az Országgyűlés kulturális bizottságának szabad demokrata elnöke szerint a kormánypárti képviselők utólag sem szentesíthetik a Magyar Televízió előző négy évét jellemző állapotot. Pető Iván ezért azt javasolta, hogy a parlament ne fogadja el a testület beszámolóit.
A kormánypártok azt javasolják, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának 1997-2001. évi beszámolói közül a parlament ne fogadja el az előző parlamenti ciklus időszakában végzett kuratóriumi tevékenységről szólókat.

Utólag sem

Pető Iván, a kulturális bizottság elnöke mindezt azzal indokolta, hogy az említett időszakban a kuratórium nem volt teljes, és nem létezett ellenőrző testület sem. A beszámolókról, illetve a kapcsolódó határozati javaslatokról folytatott általános vitában azt hangsúlyozta, hogy a kormánypárti képviselők utólag sem szentesíthetik a Magyar Televízió előző négy évét jellemző állapotot. Vígh Ilona, a kulturális bizottság fideszes tagja viszont úgy vélte, súlyos hiba lenne, ha a kuratóriumi elnökség csonkasága miatt nem fogadná el a parlament a testület beszámolóit. Ugyanez volt a véleménye a szintén fideszes Szalai Annamáriának is, aki arra utalt, hogy az Alkotmánybíróság határozata értelmében a csonka kuratóriumok működése törvényes volt.

Tulajdonosi tudat

Bakó Lajos, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke az üzemben tartási díj eltörlését kifogásolta. Mint mondta, az állampolgároknak csekély megterhelést jelentő díj eltörlése miatt napi mintegy 20 millió forinttal csökkent a televízió bevétele. Úgy vélte, az üzemben tartási díj eltörlésével megfosztják az állampolgárokat a tulajdonosi tudat kialakulásának lehetőségétől. A televízió pénzügyi helyzetéről kialakult vitában Pető Iván elfogadhatatlannak nevezte, hogy az előző kabinet elengedte a részvénytársaság köztartozásait. Ez a lépés véleménye szerint súlyosan sértette a versenyhelyzetet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!