Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormánypárti kritika a korábbi kuratóriumnak

2002.06.30. 16:40
Az Országgyűlés kulturális bizottságának szabad demokrata elnöke szerint a kormánypárti képviselők utólag sem szentesíthetik a Magyar Televízió előző négy évét jellemző állapotot. Pető Iván ezért azt javasolta, hogy a parlament ne fogadja el a testület beszámolóit.
A kormánypártok azt javasolják, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának 1997-2001. évi beszámolói közül a parlament ne fogadja el az előző parlamenti ciklus időszakában végzett kuratóriumi tevékenységről szólókat.

Utólag sem

Pető Iván, a kulturális bizottság elnöke mindezt azzal indokolta, hogy az említett időszakban a kuratórium nem volt teljes, és nem létezett ellenőrző testület sem. A beszámolókról, illetve a kapcsolódó határozati javaslatokról folytatott általános vitában azt hangsúlyozta, hogy a kormánypárti képviselők utólag sem szentesíthetik a Magyar Televízió előző négy évét jellemző állapotot. Vígh Ilona, a kulturális bizottság fideszes tagja viszont úgy vélte, súlyos hiba lenne, ha a kuratóriumi elnökség csonkasága miatt nem fogadná el a parlament a testület beszámolóit. Ugyanez volt a véleménye a szintén fideszes Szalai Annamáriának is, aki arra utalt, hogy az Alkotmánybíróság határozata értelmében a csonka kuratóriumok működése törvényes volt.

Tulajdonosi tudat

Bakó Lajos, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke az üzemben tartási díj eltörlését kifogásolta. Mint mondta, az állampolgároknak csekély megterhelést jelentő díj eltörlése miatt napi mintegy 20 millió forinttal csökkent a televízió bevétele. Úgy vélte, az üzemben tartási díj eltörlésével megfosztják az állampolgárokat a tulajdonosi tudat kialakulásának lehetőségétől. A televízió pénzügyi helyzetéről kialakult vitában Pető Iván elfogadhatatlannak nevezte, hogy az előző kabinet elengedte a részvénytársaság köztartozásait. Ez a lépés véleménye szerint súlyosan sértette a versenyhelyzetet.