Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egy harcos nyugalmával kúszni a ranglétrán

2005.11.03. 12:11
A japán harcművészet is segíti Burány Sándort, akire talán már alig emlékeznek, de egy évig munkaügyi miniszter volt Medgyessy Péter alatt. Az ízig-vérig politikus kispesti szocialista szerint Lendvai Ildikó a legszellemesebb képviselő, az ellenzékből Rogán Antaltól vár sokat. Gyengeáram vagy erősáram?

Ki a kedvence az MSZP frakciójából?

Én a szellemes politikusokat kedvelem a legjobban, így Lendvai Ildikó a kedvencem.


Fotó: Huszti István

Az ellenzékből?

Tán Rogán Antal. Ha nem darálja be a Fidesz mostani stílusa, akkor belőle még hosszabb távon is egy komolyabb politikus lehet.

Őt is szellemesnek találja?

Nem szellemes annyira mint Lendvai Ildikó, hiszen a pengeváltásokban nem annyira hatékonyak az érvei, de rendkívül jó politikusnak tartom.

Mit tanult a fideszes Stumpf István politikai iskolájában, a Századvégben, ahová 1991 és 1992 között járt?

Akkor még nyitottságot tanultam abban az iskolában, a politikai szakma alapjait, hogyan kell értelmezni egy közvélemény-kutatást, mik a nyilvános beszéd szakmai feltételei. Akkor még sokkal nagyobb volt a nyitottság, a tolerancia, akkor még sok mindenben egyetértettem a Fidesszel.

Ön inkább Medgyessy Péter emberének számított, mintsem Gyurcsányénak a tavaly őszi miniszterelnök-váltáskor. Megszokta az új légkört?

Én alapvetően az MSZP politikusa vagyok, nem tartom magam senki emberének. Csapatjátékos vagyok.

Tudta- ön?
  • Burány Sándor 1956. született Budapesten. Első munkahelyén, a Ganz Műszer Műveknél lett elektronikai műszerész. 1982-től MSZMP-tag. 1990-ben az MSZP kispesti elnökévé választották. A Medgyessy-kormányban kap először komolyabb tisztséget, a PM államtitkára, majd egy évig munkaügyi miniszter, a MeH-be távozó Kiss Pétert váltotta a poszton.
  • Wayne Shorter immár ötven éve az amerikai dzsessz, azon belül is a hard bop irányzat szaxofonosként és zeneszerzőként is meghatározó alakja, John Coltrane munkásságának folytatója. Pályafutását az ötvenes évek New Yorkjában kezdte, Miles Davis kvintettjébe 1964-ben állt be. Tenor és szoprán szaxofonon játszik, idén, 72 évesen adta ki új albumát.
  • Nehéz kideríteni, hogy a kispestiek panaszkodhatnak a jövő évi költségvetés (kv) miatt, vagy sem. A tervezetben nincsenek nevesítve az önkormányzatok, ráadásul a fővárosi kerületek esetében csak januárban derül ki, pontosan mennyi pénzt kapnak, ekkor lesz ugyanis egyezkedés a fővárosi önkormányzattal a források megosztásáról.
  • A családtámogatások rendszerében a kormány a családi pótlék hangzatos emelésével egyidejűleg megszünteti a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, és megnyirbálja a családi adókedvezményeket. Így hiába hangzik jól, hogy a kétszeresére nő a családi pótlék, valójában lesznek olyanok, akik 446 forinttal kapnak többet az új rendszerben, mint eddig. Bővebben >>
  • Az ügynökkérdés megoldását ebben a ciklusban két alkalommal melegítették föl a pártok. 2002-ben, amikor a friss kormányfő Medgyessy Péterről derült ki, hogy ügynök volt, majd 2004-ben, amikor minden napra jutott egy név vagy egy lista, amiknek hitelességét nem lehetett megállapítani. Az Index ügynökdossziéja >>
  • A kendó a feudális japán időkben kialakult kardvíváson alapul, a harcművészet zen buddhista befolyás alatt állt ("A kard ösvénye"). A harcosok kiképzéséből alakult ki a mai sportág a 19. század elején, amikor az ország militarizmusát megpróbálták megszelidíteni. 44 országban van hivatalos szövetség, 1970 óta háromévenként tartanak világbajnokságot.

Ön szerint akkor jól alakultak a dolgok?

Összességében igen, nagy trauma volt, nagy dráma, ilyen gyors változás a hazai közéletben sohasem volt, az MSZP életében még annyira se. Visszatekintve az előző hibákra és a mostani eredményekre, jó volt a változás.

Most Gyurcsány Ferencet vagy Hillert Istvánt dicsérte meg?

Ebben benne van az egész párt, hiszen a kongresszus döntött. Az új vezetés egy érezhetően fiatalosabb stílusú, ami az MSZP-re igencsak ráfért.

Azt hallottuk, nem akármilyen sportember.

Kendózom. Ez egy nagyon régi harcművészet megszelídített változata, tulajdonképpen vívás kétkezes technikával.

Mióta csinálja?

1999-ben kezdtem, jelenleg kétdanos vagyok.

Ez mit jelent?

Meg vannak itt is a fokozatok, mint a karatéban vagy a dzsúdóban. A kendóban a 8 dan a legmagasabb fokozat, ha minden vizsgámat jól teljesítem, akkor ezt 2032-ben fogom teljesíteni.

Milyen sikerrel űzi?

Elindultam néhány napja az országos bajnokságon, de sajnos a selejtezőből nem jutottam tovább, négyen voltunk a csoportban, az első kettő jutott tovább, voltak nálam jobbak.

Ezt a sportot lehet az utcán is hasznosítani?

Remélem nem kell, de elég nehéz is lenne, hiszen az ember nem jár karddal az oldalán. Az önfegyelem az, ami hasznos hatású egy utcai konfliktus helyzetben, ha kell.

A megszerzett önfegyelem érezteti hatását politikai karrierjében is?

A tűrőképességem nagyobb lett. Erre szükség is van, hiszen ha az ember a politikai ranglétrán kúszik felfelé, akkor egyre nagyobb stresszhelyzetek fogadják, és ilyenkor nem is az önfegyelem, hanem egyfajta nyugalom az, ami fontos. Az önfegyelem nem elég, mert pusztán lenyelni a békát, egészségtelen.

Ön most felfelé kúszik a ranglétrán? Inkább úgy tűnik, nem annyira.

Nem tudom, én ezt nem szoktam méricskélni. Ez ugyanolyan, mint a kendóban, az elvégzendő feladatra kell koncentrálni. Én dolgozom, hogy ez mikor mennyit ér, a szituáció eldönti.

A miniszterség után elég munkát adott a frakcióvezető-helyettesi poszt?

Tény, hogy az első néhány hétben voltak elvonási tüneteim. Meg kellett szokni, de ott van a választókerületem, tehát nincs szó arról, hogy egy feladatkörrel rendelkeznék.

Mi volt az utolsó dolog, amivel megkeresték Kispesten?

Az egyéni megkeresések lakás-, munka- és szociális témájú ügyek szoktak lenni. Kollektívan legutóbb a Kőbánya-Kispest metró- és vonatállomás felújítása és a hozzá kapcsolódó beruházás, illetve egy túl magasra tervezett lakópark miatt kerestek meg. Ez utóbbi már megoldódott.

A költségvetés vitája milyen munkát ad az MSZP frakcióvezető-helyettesének?

A benyújtás után már nem sok figyelnivaló van a frakción belül, hiszen sok, az idei költségvetés benyújtását pedig különösen sok egyeztetés előzte meg.

Mit szól a költségvetés munkaügyi, foglalkoztatási részéhez mint volt tárcavezető, egyáltalán foglalkozott-e vele?

Szoktam a volt kollégákra gondolni, de a költségvetést nem egyes részleteiben, hanem egészében szoktam nézni. A családtámogatási rendszer átalakítása miatt jó ez a költségvetés.

Tartható lesz a fegyelem a költségvetés teljesítésében, amiről Veres János pénzügyminiszter beszélt?

A fegyelem alapja a pontos egyeztetés, ez pedig megtörtént, bízom benne, hogy fegyelmezettek leszünk a végrehajtásban is.

Ez választási évben nehezebb, nem?

Természetesen, hiszen rengeteg sok igény van, Kispesten össze sem tudom számolni hány százmilliós, milliárdos beruházásra volna igény. Tudomásul kell venni, hogy az ország 176 egyéni választókörzetből áll, most ennyi fért bele, de Kispest egyébként sem panaszkodhat.

Nem szokták önt megkeresni a szocialista frakcióban, hogy miért kellett 2002-ben 400 ezer munkahelyet ígérni? Áder János mindig ezt dörgöli az MSZP orra alá.

Erről elég sokat beszéltünk a frakción belül is. Világosan elmondtuk, hogy munkahelyek jönnek létre és szűnnek meg. Szerintem jóval 300 ezer fölött van az új munkahelyek száma, igaz sok meg is szűnik. De a mérleg pozitív, és jobb, mint a Fidesz-kormány alatt.

Mekkora most a munkanélküliség?

Olyan 7,1 százalék körül van.

Egy dél-koreai gumigyár ezen mennyit tud változtatni?

Nem egy gyár változtat ezen, hanem bizonyos tendenciák. Magyarországon nem is ez a 7,1 százalék a baj, hanem hogy ebből sokaknak egyáltalán nincs munkája, nem keresnek állást, inaktívak.

Mikor keresett utoljára munkát?

[Hosszasan gondolkodik.] Szerencsémre munkát még sohasem kellett keresnem.

Görög Zita vagy Csisztu Zsuzsa?

Képről Görög Zita, de én az elérhető nőket szeretem.

Bor vagy sör?

Nyáron sör, téli estéken bor, főként vörösbor.

Erősáram vagy gyengeáram?

Gyengeáram, hiszen én kezdetben elektronikai műszerész voltam, nem pedig villanyszerelő.

Tud még forrasztani?

Igen, a fiamat is tanítom rá.

Ezermestertípus? Ha otthon elromlik valami elektromos szerkezet, akkor megjavítja?

Nem, sajnos nem vagyok ezermestertípus. Ehhez részben az idő, részben az ambíció hiányzik, szóval ebben nem jeleskedem.

RTL Klub vagy TV2?

Nem vagyok egy tévés alkat, de ha már tévé, akkor National Geographic.

Mozi vagy színház?

Mozi.

Mi volt az utolsó film, amit látott?

Talán a Gyűrűk urának valamelyik része.

Utolsó nagyobb ügye az ügynöktörvény szocialista verziójának menedzselése volt, ez most hogy áll?

Ahhoz, hogy az ügynökaktáknak teljes nyilvánosságát megteremtsük, kellett volna egy alkotmánymódosítás is, a Fidesz ezt koncepcionális szinten támogatta, de a szavazáson elutasította. Az ügynökakták nyilvánossága így nem teremthető meg, ez a történet véget ért.

Rossznyelvek szerint az ügynökkérdésben korábban meglehetősen szemérmes MSZP azért volt ilyen merész, mert tudni lehetett, hogy így úgysem fog átmenni a törvény, nem kockáztatnak semmit. Így volt?

Nem. Mi benyújtottuk az alkotmánymódosítást is, ha ez igaz lenne, akkor ezt meg sem kíséreltük volna. Ha azt elfogadta volna az Országgyűlés, ma bárki bemehetne a levéltárba, és érdeklődhetne. Ma ellentmondás van, mert a politikusról lehet tudni, hogy ügynök volt-e, de egy zenészről, sportolóról nem. De pont ezt tartotta aggályosnak az Alkotmánybíróság, a civilek és a közszereplők közötti határ elmosását.

Horvát tengerpart vagy Balaton?

Ami éppen belefér az időben, mindkét helyen voltam. Az árak szempontjából a horvát tengerpart egy kicsit kedvezőbb, viszont a Balaton közel van, szóval maradnék Tihanynál.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit utoljára vásárolt?

Wayne Shorternek és Miles Davisnek egy-egy cédéje, amik a 60-as években készültek, és azért érdekesek, mert egy akkori legendás hangmérnöknek a munkái, amiket kipofozva újra kiadtak.

Ennyire ínyenc a zenében?

Mindenevő vagyok. A dzsesszt is és a komolyzenét is szeretem, de a jó popzenét is meghallgatom.

Mi volt az utolsó könyv, amit olvasott?

Ez már nagyon régen volt. Krasznahorkai Lászlótól olvastam az Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyót.

Újpest vagy Fradi?

Hát én Honvéd-szurkoló vagyok. Ellentétben a kamaszkorommal, amikor sokkal inkább néztem a focit, mintsem hogy műveltem volna, most szombatonként a haverokkal sokkal inkább művelem.

Ha feltalálnák az időgépet, milyen eseményre volna a legkíváncsibb?

Uhh, hát nagyon sokfélére...

De csak egyszer utazhat!

Talán a mohácsi csatát nézném meg, és megpróbálnám visszafordítani.

Mit tart legnagyobb politikai sikerének?

Amióta a kispesti körzetemben elindultam, mindig engem választottak képviselővé a kispestiek.

És a legnagyobb kudarc?

Volt egy pár. Ide tartozik a miniszterváltás is, de ide tartozik 1998 ősze is, amikor nem tudtunk megegyezni Kispesten a szabad demokratákkal, és ezért elvesztettük az önkormányzati választásokat.