Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A The Washington Post-ban is téma a magyar NATO-szereplés

2002.11.03. 16:19
Magyarország roskadozó katonai struktúrájával több szempontból is gyenge láncszem a NATO-szövetségben. Ez a The Washington Post című lap vasárnapi számában megjelent írás egyik megállapítása. A szerző Juhász Ferencet idézve beszámol a honvédelmi miniszter első brüsszeli látogatásáról.
Két nappal hivatalba lépése után Juhász Ferenc magyar védelmi minisztert "sokkolta" bemutatkozó látogatása Brüsszelben, George Robertson NATO-főtitkárnál - olvasható a The Washington Post vasárnapi számában.

Gyenge láncszem

Keith B. Richburg budapesti tudósításban idézi a minisztertől a NATO-főtitkár szavait, aki ujjaival az asztalon dobolva mondta: teljesítsék a fegyveres erőik korszerűsítésére és jobb felszerelésére tett ígéreteiket. További késlekedésre nincs idő. "Két nappal hivatalba lépésem után történt. Az új kormányok általában 100 nap türelmi időt kapnak." - mondta Juhász Ferenc a washingtoni lap szerint. Az új kormány azonban nem kapott türelmi időt, Magyarország roskadozó katonai struktúrájával több szempontból is gyenge láncszem a NATO-szövetségben - írja a lap munkatársa. Egy szövetséges nyugati ország diplomatáját idézi név nélkül: "Magyarország nem egy katonanemzet. 1456 óta nem nyertek egyetlen csatát sem és nagyon kicsi a katonai kiadások támogatottsága."

Ígéretek

Az idézett diplomata dicsérte az új kormányt, amiért a katonai kiadások növelését ígérte, de megjegyezte, hogy mindez egyelőre ígéret - az új kormány ígéretek egész sorát tette, amelyek nagyon költségesek. 1999-ben, csatlakozásakor számos NATO-tag jó szövetségest látott Magyarországban. A The Washington Post szerint Juhász Ferenc az előző kormányt hibáztatja, amiért elhanyagolta a hadsereg szerkezeti átalakítását. Az évi 1,08 milliárd dolláros költségvetés nagy részét pedig rosszul használták fel - mondják a tudósító által idézett illetékesek. Így például az előző kormány nagy összegeket fordított arra, hogy tanulmányozzák a tengeri szállítási képességek megteremtésének lehetőségét, noha Magyarország szárazföldi ország.

Sokkoló

A tudósítás szerint Juhász Ferenc elmondta, hogy sokkoló volt számára látni, hogy csak két ország nem vett részt a terrorizmus elleni afganisztáni háborúban, amikor az Egyesült Államok a szövetségesek segítségét kérte, az egyik Izland volt, amelynek nincs hadserege, a másik pedig Magyarország.

A lap ugyanazon oldalának felső részében Csehországról közöl riportot ugyanannak a szerzőnek a tollából "A csehek az új NATO modelljévé válnak" címmel. A cikk alcíme szerint a csehek vegyvédelmi szakértelme ellensúlyozza hadseregük fogyatékosságait. A szerző értékelése szerint a hadsereg korszerűsítésében és átalakításában Lengyelország jutott a legmesszebbre, Magyarország teljesítette a legkevesebbet, míg Csehország valahol a kettő között helyezhető el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!