Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Minden korábbi állam- és kormányfő ott lehet az EU-csatlakozás aláírásán

2002.11.04. 16:39
Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor, valamint Göncz Árpád is részt vehetne az EU-csatlakozási szerződés aláírásán a miniszterelnök és az államfő mellett. A kormány szerint a ceremóniát meg kell előznie a népszavazásnak.
Medgyessy Péter miniszterelnök támogatja azt a javaslatot, hogy az EU-csatlakozási szerződés áprilisi, athéni aláírására hívják meg az előző kormányok vezetőit és a volt államfőt is. Ezt Gál J. Zoltán jelentette be hétfőn. Orbán Viktor sajtótitkára útján az Index-nek jelezte, hogy örömmel fogadta a javaslatot és hamarosan kialakítja ezzel kapcsolatos álláspontját.p> Tizenkét év teljesítménye

A kormányszóvivő ismertetése szerint a ceremóniára meghívnák Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor volt miniszterelnököt, Mádl Ferenc jelenlegi és Göncz Árpád korábbi köztársasági elnököt, illetve a parlamenti pártok delegáltjait. - Az uniós csatlakozás az elmúlt 12 év teljesítménye, amelyhez mindegyik kormány hozzájárult - fogalmazott Gál J. Zoltán. Jelezte, hogy a kormány továbbra is azt vallja, a miniszterelnöknek a magyar társadalomtól kapott felhatalmazás birtokában kell aláírnia a csatlakozási szerződést, ezért a népszavazásnak ezt az aktust meg kell előznie.

Mint ismert, a Fidesz szerint Mádl Ferencnek kellene kézjegyével ellátnia a csatlakozási okmányokat. A szocialisták erre reagálva úgy fogalmaztak, hogy nem értik a Fideszt, hiszen a Magyar Köztársaság törvényei és alkotmánya szerint nemzetközi szerződéseket a kormányfő köt, és a parlament ezeket jóváhagyja.