Árpád
-2 °C
3 °C

Minden korábbi állam- és kormányfő ott lehet az EU-csatlakozás aláírásán

2002.11.04. 16:39
Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor, valamint Göncz Árpád is részt vehetne az EU-csatlakozási szerződés aláírásán a miniszterelnök és az államfő mellett. A kormány szerint a ceremóniát meg kell előznie a népszavazásnak.
Medgyessy Péter miniszterelnök támogatja azt a javaslatot, hogy az EU-csatlakozási szerződés áprilisi, athéni aláírására hívják meg az előző kormányok vezetőit és a volt államfőt is. Ezt Gál J. Zoltán jelentette be hétfőn. Orbán Viktor sajtótitkára útján az Index-nek jelezte, hogy örömmel fogadta a javaslatot és hamarosan kialakítja ezzel kapcsolatos álláspontját.p> Tizenkét év teljesítménye

A kormányszóvivő ismertetése szerint a ceremóniára meghívnák Boross Péter, Horn Gyula és Orbán Viktor volt miniszterelnököt, Mádl Ferenc jelenlegi és Göncz Árpád korábbi köztársasági elnököt, illetve a parlamenti pártok delegáltjait. - Az uniós csatlakozás az elmúlt 12 év teljesítménye, amelyhez mindegyik kormány hozzájárult - fogalmazott Gál J. Zoltán. Jelezte, hogy a kormány továbbra is azt vallja, a miniszterelnöknek a magyar társadalomtól kapott felhatalmazás birtokában kell aláírnia a csatlakozási szerződést, ezért a népszavazásnak ezt az aktust meg kell előznie.

Mint ismert, a Fidesz szerint Mádl Ferencnek kellene kézjegyével ellátnia a csatlakozási okmányokat. A szocialisták erre reagálva úgy fogalmaztak, hogy nem értik a Fideszt, hiszen a Magyar Köztársaság törvényei és alkotmánya szerint nemzetközi szerződéseket a kormányfő köt, és a parlament ezeket jóváhagyja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?