Árpád
-2 °C
4 °C

Az EU-ban külföldön is választhatunk

2002.11.06. 17:55
A frakciók közötti egyeztetésnek vége, a parlamentben viszont a plenáris ülésen folytatódhat a vita az EU-csatlakozás érdekében szükséges alkotmánymódosításról. Ennek elfogadása és az ország teljes jogú uniós taggá válása után, akár Lisszabonban is szavazhatunk majd.
Magyarország teljes jogú EU-taggá válása után külföldön is leadhatjuk szavazatainkat népszavazás, vagy választás idején.

Cél és lehetőség

Az erről szóló javaslat az EU-csatlakozással összefüggő alkotmánymódosítás részeként került az Országgyűlés elé. Eszerint az alaptörvény szövegéből kimaradna az a rész, amely kimondja: hogy a Magyar Köztársaság területén élő nagykorú magyar állampolgárnak akkor választható és választhat, ha a választás, illetőleg népszavazás napján az ország területén tartózkodik. Az Index kérdésére Szent-Iványi István, az Országgyűlés európai integrációs bizottságának elnöke elmondta: a tervezett változtatás az unión belüli jogi szabályozásnak felel meg. Mindennek célja, hogy azok is élhessenek alapvető állampolgári jogaikkal, akik diákként, vagy munkavállalóként más EU-országban tartózkodnak a választások, vagy népszavazás idején. Ennek lehetőségét általában a diplomáciai képviseleteken biztosítják.

Az egyeztetésnek vége

A bizottság szerdai ülésén tizenegy igen szavazattal, tíz tartózkodás mellett bocsátotta általános vitára az EU-csatlakozással összefüggő alkotmánymódosítási törvényjavaslatot. Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára az ülésen hangsúlyozta: az új előterjesztést a négy parlamenti frakcióval történt kétfordulós egyeztetésén elhangzottak fényében terjesztette elő a kormány. Hörcsik Richárd a bizottság fideszes alelnöke ezzel szemben érthetetlennek nevezte, hogy a kormány befejezettnek nyilvánította az egyeztető tárgyalásokat. Szerinte elegánsabb lett volna, ha a kormány egyeztetett szöveget nyújt be a parlamentnek. A csatlakozásról véleményt nyilvánító népszavazás időpontjáról a kormány képviselője azt mondta: ennek egy későbbi politikai alku tárgyát kell képeznie, ezért nem kívántak vele foglalkozni az előterjesztett szövegben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?