Friderika
12 °C
29 °C

Az EU-ban külföldön is választhatunk

2002.11.06. 17:55
A frakciók közötti egyeztetésnek vége, a parlamentben viszont a plenáris ülésen folytatódhat a vita az EU-csatlakozás érdekében szükséges alkotmánymódosításról. Ennek elfogadása és az ország teljes jogú uniós taggá válása után, akár Lisszabonban is szavazhatunk majd.
Magyarország teljes jogú EU-taggá válása után külföldön is leadhatjuk szavazatainkat népszavazás, vagy választás idején.

Cél és lehetőség

Az erről szóló javaslat az EU-csatlakozással összefüggő alkotmánymódosítás részeként került az Országgyűlés elé. Eszerint az alaptörvény szövegéből kimaradna az a rész, amely kimondja: hogy a Magyar Köztársaság területén élő nagykorú magyar állampolgárnak akkor választható és választhat, ha a választás, illetőleg népszavazás napján az ország területén tartózkodik. Az Index kérdésére Szent-Iványi István, az Országgyűlés európai integrációs bizottságának elnöke elmondta: a tervezett változtatás az unión belüli jogi szabályozásnak felel meg. Mindennek célja, hogy azok is élhessenek alapvető állampolgári jogaikkal, akik diákként, vagy munkavállalóként más EU-országban tartózkodnak a választások, vagy népszavazás idején. Ennek lehetőségét általában a diplomáciai képviseleteken biztosítják.

Az egyeztetésnek vége

A bizottság szerdai ülésén tizenegy igen szavazattal, tíz tartózkodás mellett bocsátotta általános vitára az EU-csatlakozással összefüggő alkotmánymódosítási törvényjavaslatot. Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára az ülésen hangsúlyozta: az új előterjesztést a négy parlamenti frakcióval történt kétfordulós egyeztetésén elhangzottak fényében terjesztette elő a kormány. Hörcsik Richárd a bizottság fideszes alelnöke ezzel szemben érthetetlennek nevezte, hogy a kormány befejezettnek nyilvánította az egyeztető tárgyalásokat. Szerinte elegánsabb lett volna, ha a kormány egyeztetett szöveget nyújt be a parlamentnek. A csatlakozásról véleményt nyilvánító népszavazás időpontjáról a kormány képviselője azt mondta: ennek egy későbbi politikai alku tárgyát kell képeznie, ezért nem kívántak vele foglalkozni az előterjesztett szövegben.