Erzsébet
1 °C
4 °C

Eljárás is indulhat Deutsch és Varga ellen

2002.11.06. 13:43
Az Index értesülései szerint kormánykörökben politikai és jogi felelősség megállapítását is szükségesnek tartják az előző kabinet által április 7-e után hozott állami kezességvállalás ügyében. A döntéseket értékelő Kehi-jelentés várhatóan hamarosan nyilvános lesz.
Eljárási szabályok megsértésével, megalapozatlan döntésekkel, indokolatlan költségnövekedés okozásával vádolja a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az előző kormány két miniszterét.

Nyilvános lesz

Az Index úgy tudja, hogy a Kehi erről szóló jelentését a kormány október 21-22-i ülésén már tárgyalta, és bár az anyag egyelőre még nem nyilvános, hamarosan az lesz. Az Index értesülése szerint a dokumentum főbb megállapításai között szerepel, hogy Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter megsértette az államháztartási törvényt, mert a tárca gazdálkodásában a szakmai hatékonyság és a gazdaságosság követelményeit nem érvényesítette, a kötelezettségek vállalása pedig nem volt összhangban a gazdálkodási lehetőségekkel. A Kehi a kezességvállalásra vonatkozó eljárási szabályok megsértésével vádolja Varga Mihály volt pénzügyminisztert is.

Figyelmeztetések

Mint ismert: az Orbán-kormány a választási vereség után, 2002. április 26-a és május 25-e között csaknem 34 milliárd forint értékben vállalt kezességet, huszonkét, főképp sportcélú beruházáshoz. A Kehi-jelentés szerint kilenc esetben a határozatokat nem a szakmailag illetékes szervezeti egységek készítették elő, hanem megbízás alapján az Orbán-kormány külügyminiszterének érdekeltségébe tartozó Martonyi és Kajtár, Baker&McKenzie budapesti iroda. Az ISM illetékes helyettes államtitkárai május 13-án és 14-én írásban nyilatkoztak arról, hogy az előterjesztések megalapozatlanok. A Pénzügyminisztérium egyik főcsoportja és főosztálya pedig azt jelezte, hogy a kezességvállalási forrás már kimerült, ennek ellenére a miniszter az előterjesztést a kormánynak döntésre benyújtotta.

Felelősség

Az Index birtokában lévő jelentés szakmailag indokolatlannak és megalapozatlannak tartja több kormányhatározat előkészítését, illetve az ezekben vállalt hitelfelvételekre vonatkozó készfizető kezességet. A dokumentum alapján az előző kormány mintegy hárommilliárd forint kamat és járulékos költség büdzséből történő finanszírozását vállalta indokolatlanul. Lapunk értesülései szerint a Medgyessy-kabinet politikai és jogi felelősség megállapítását is szükségesnek tartja emiatt. Ezért nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben feljelentés születik az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?