Valér
-2 °C
0 °C

Folyamatos tájékoztatást vár az uniós csatlakozásról a Fidesz

2002.11.11. 19:11
Rendszeres, akár heti tájékoztatást vár az EU-csatlakozással kapcsolatos tárgyalási stratégiáról a Fidesz. A párt országos választmánya hétfői ülésén összehívta a Fidesz európa uniós kongresszusát, ahol egyetlen napirendi pontként ezt a kérdést tárgyalják majd.
Történelmi lehetőség

"Uniós csatlakozásunk a magyar nemzet, a magyar polgárok életlehetőségeinek szellemi, kulturális, gazdasági megerősödésében, gyarapodásában, a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésében jelent új történelmi lehetőséget" - tartalmazza a Fidesz-Magyar Polgári Párt Országos Választmányának állásfoglalása. A testület december 7-re összehívta a Fidesz európai uniós kongresszusát. Kövér László választmányi elnök hangsúlyozta, hogy a tervek szerint személyi kérdésekkel nem foglalkoznak majd. A napirend kiegészítése ugyan lehetséges a résztvevők kétharmadának támogatásával, de Kövér emlékeztetett arra, hogy a Fidesz történetében azonban még nem volt példa.

Elvárás

Áder János ügyvezető elnök közölte: azt várják a kormánytól, hogy az uniós tárgyalásokon Magyarország a lehető legkedvezőbb csatlakozási feltételeket érje el. Jelezte, hogy saját európai kapcsolatrendszerén keresztül a Fidesz ezt szeretné elősegíteni. A párt ugyanakkor elvárja, hogy az integráció alapvető kérdéseiben a kabinet törekedjen a politikai erők konszenzusára és rendszeresen - akár hetente - tájékoztassa a pártokat és a közvéleményt a konzultációk menetéről. Áder szerint ugyanis a Fidesz csak úgy tudja elősegíteni a csatlakozást, ha tisztában van a kormány tárgyalási stratégiájával.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!