Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Törzsasztalban Bárándy Péter

2002.11.13. 12:00
Csütörtökön három órától Bárándy Péter igazságügyminiszter az Index Törzsasztalának vendége. Kérdezzen a minisztertől!
Az ellenzék heves bírálata mellett kezdte meg a büntető jogszabályok és az azokhoz kapcsolódó egyes törvényes módosításának vitáját a héten az Országgyűlés. A tervezett változások ellen érvelők egyik fő célpontja Bárándy Péter igazságügy-miniszter, akit elsősorban a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elbírálása, valamint a büntetési tételek középmértékére vonatkozó módosítások miatt támadnak.

Az igazságügyi tárca első embere jogász dinasztiából származik. Édesapja Bárándy György is ismert ügyvéd.

Az 1949-ben született Bárándy Péter 1974-ben kezdett el ügyvédjelöltként dolgozni. Alig egy évtizeddel később, már a Magyar Kriminológiai Társaság Igazgató Tanácsának tagja, 1987-től pedig a Budapesti Ügyvédi Kamara titkára. A Bárándy és Társa Ügyvédi Irodát 1993-ban alapítja, 1995-től pedig tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán is. Ügyvédként 1992-1996 között a Köztársaság Párt alelnöke, 1994-ben pedig országgyűlési képviselő-jelöltje volt. A választási kampány idején azzal keltett feltűnést, hogy bár addig szigorúan csak jogi véleményeket fogalmazott meg, bírálta az igazságszolgáltatást, amely szerint érezhetően a politika befolyása alá került. Mint mondta, emiatt ég az arca.

A jogász még miniszterjelöltként az Európa Tanács által korábban megfogalmazott elvekre hivatkozva, a szabadság, a biztonság és az igazságosság elérését nevezte a fő célnak. Ennek érdekében a legfontosabb feladatok között említette olyan új alkotmány létrehozását, amely alkalmas az európai uniós normák befogadására, és tartalmazza a piacgazdaság alkotmányos minimumait. Szerinte az alkotmánynak ki kell alakítania azt a rendszert, amely az adózás alapelemeit és az adókból befolyó pénzek elköltési módját átláthatóvá teszi.

A parlament előtt fekvő büntető-jogszabályok módosításával a tárca egyik célja, hogy visszaadják a bírók mérlegelési szabadságát. Ennek érdekében megszüntetik azt az Orbán-kormány idejében született szabályt, amely szerint az ítélet kiszabásakor a büntetési tételek középmértékéhez kell igazodni. A legnagyobb vihart azonban mégis a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények megítélése keltette. A törvényjavaslat ugyanis markáns különbséget tesz a terjesztők és a fogyasztók között. A kereskedőket súlyos esetben akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújthatják, a fogyasztók azonban bizonyos feltételek mellett elkerülhetnék a büntetést.