Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A Törzsasztalban Bárándy Péter

2002.11.13. 12:00
Csütörtökön három órától Bárándy Péter igazságügyminiszter az Index Törzsasztalának vendége. Kérdezzen a minisztertől!
Az ellenzék heves bírálata mellett kezdte meg a büntető jogszabályok és az azokhoz kapcsolódó egyes törvényes módosításának vitáját a héten az Országgyűlés. A tervezett változások ellen érvelők egyik fő célpontja Bárándy Péter igazságügy-miniszter, akit elsősorban a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elbírálása, valamint a büntetési tételek középmértékére vonatkozó módosítások miatt támadnak.

Az igazságügyi tárca első embere jogász dinasztiából származik. Édesapja Bárándy György is ismert ügyvéd.

Az 1949-ben született Bárándy Péter 1974-ben kezdett el ügyvédjelöltként dolgozni. Alig egy évtizeddel később, már a Magyar Kriminológiai Társaság Igazgató Tanácsának tagja, 1987-től pedig a Budapesti Ügyvédi Kamara titkára. A Bárándy és Társa Ügyvédi Irodát 1993-ban alapítja, 1995-től pedig tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán is. Ügyvédként 1992-1996 között a Köztársaság Párt alelnöke, 1994-ben pedig országgyűlési képviselő-jelöltje volt. A választási kampány idején azzal keltett feltűnést, hogy bár addig szigorúan csak jogi véleményeket fogalmazott meg, bírálta az igazságszolgáltatást, amely szerint érezhetően a politika befolyása alá került. Mint mondta, emiatt ég az arca.

A jogász még miniszterjelöltként az Európa Tanács által korábban megfogalmazott elvekre hivatkozva, a szabadság, a biztonság és az igazságosság elérését nevezte a fő célnak. Ennek érdekében a legfontosabb feladatok között említette olyan új alkotmány létrehozását, amely alkalmas az európai uniós normák befogadására, és tartalmazza a piacgazdaság alkotmányos minimumait. Szerinte az alkotmánynak ki kell alakítania azt a rendszert, amely az adózás alapelemeit és az adókból befolyó pénzek elköltési módját átláthatóvá teszi.

A parlament előtt fekvő büntető-jogszabályok módosításával a tárca egyik célja, hogy visszaadják a bírók mérlegelési szabadságát. Ennek érdekében megszüntetik azt az Orbán-kormány idejében született szabályt, amely szerint az ítélet kiszabásakor a büntetési tételek középmértékéhez kell igazodni. A legnagyobb vihart azonban mégis a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények megítélése keltette. A törvényjavaslat ugyanis markáns különbséget tesz a terjesztők és a fogyasztók között. A kereskedőket súlyos esetben akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel sújthatják, a fogyasztók azonban bizonyos feltételek mellett elkerülhetnék a büntetést.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!