Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Felsőmocsolád hitelt remél

2002.11.13. 08:40
Szerdán köti meg a felsőmocsoládi önkormányzat a szerződést a kivitelezővel sportcsarnoka megépítéséről, amelyre még az Orbán-kormány vállalt állami garanciát utolsó ülésén.
Felsőmocsolád szeretne sportcsarnokot építeni, azután, hogy az Orbán-kabinet utolsó ülésén garanciát vállalt a létesítmény felépítésére.

Támadhatatlan

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatának eddig még nem nyilvános eredménye a Népszabadság szerint megállapította: az önkormányzat Erste Bankkal kötött hitelgarancia-szerződése jogszerű, így a banktól függ, indulhat-e a beruházás. A Kehi úgy vélekedik, hogy az előkészítés anomáliái ellenére a kilenc önkormányzat - Felsőmocsoládon kívül Budakalász, Dabas, Hódmezővásárhely, Mezőtúr, Nyíradony, Szeghalom, Szerencs, Veresegyház - tornaterem-, uszoda- és sportcsarnoképítését érintő, mintegy 2,6 milliárd forintnyi kezességvállalásról szóló döntés, valamint az érintett önkormányzatok és az Erste Bank között a döntés után létrejött hitelgarancia-szerződések jogszerűek, így támadhatatlanok.

Hamarosan kiderül

A féléves határidővel megkötött szerződések két héten belül lejárnak, így hamarosan kiderül, mely önkormányzatok tudták teljesíteni a hitel feltételeit. Amennyiben a bank elfogadhatónak tartja a beruházásokat, az érintettek megkaphatják az igényelt hitelt állami garanciavállalással. Mint arról korábban az Index is beszámolt, a Kehi az Orbán-kormány mintegy tízmilliárd forintnyi sportcélú kezességvállalása nyomán hárommilliárd forintos veszteségre számít.

Kitörési pont

A körülbelül ötszáz lakosú Felsőmocsolád százmillió forintos hitelgaranciát nyert. Az önkormányzat már minden szükséges dokumentumot - így az építési engedélyt is - megszerzett a sportcsarnok megépítéséhez. A hitelígérvény lejártáig, tehát november 22-ig, a bank által támasztott követelményeknek így eleget tudnak tenni. Csernyák Lajos polgármester reméli, hogy a banki elbírálás ezek után pozitív lesz, és megkaphatják a hitelt, hiszen a somogyi falu egyetlen kitörési pontját látják a beruházás mielőbbi megvalósulásában. A felsőmocsoládi önkormányzat ma köti meg a szerződést a kivitelezővel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!