Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kétséges koalíció Budapesten

2002.11.14. 10:08
Még meg sem alakult, máris töredezik az elmúlt hetekben lassan épülő fővárosi koalíció. Az MSZP és az SZDSZ korábban a programok azonosságán alapuló együttműködésről beszélt, de már kiderült, hogy néhány ponton eltér a két párt elképzelése. Ráadásul továbbra sincsen egyetértés a főpolgármester-helyettesek személyéről sem.
Gödörben

A mostani vita egyik kiváltó oka az volt, hogy az SZDSZ szerint négy évre szóló bármilyen kötelezettségvállalás csak akkor tehető, ha konkrétan ismerik a főváros költségvetési lehetőségeit, ezért az SZDSZ nem kötelezné el magát előre. A közgyűlés szerdai ülésén ráadásul az MSZP leszavazta az SZDSZ egyik előterjesztését, arról, hogy értékesítsék az Erzsébet téri gödröt a közparkkal és a konferencia-központtal együtt. A szocialisták szerint ugyanis ez pénzkidobás. A javaslat leszavazása után Böhm András az SZDSZ frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott: "ez nem egy bemutatkozás, itt olyan dolgok történtek, amik után az ember nem köt koalíciót."

Jogkörök

Jelentős maradt a nézetkülönbség a főpolgármester-helyettesek hatásköréről is a két fél között. Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja azt, hogy az új, ötödik főpolgármester-helyettesnek, aki várhatóan a szocialista Bakonyi Tibor lenne, átadják azokat a plusz jogköröket, amelyeket a szabaddemokrata Atkári Jánostól vonnának el. Nem tudja az SZDSZ azt sem, hogy mit takar az MSZP stratégiai városfejlesztési elképzelése, amely szintén Bakonyihoz tartozna. Az is elfogadhatatlan számukra, hogy Bakonyi Tibor az EU-integrációval, regionalizációval összefüggő feladatok esetében a főpolgármester jogkörében eljárva intézkedne.

Az MSZP frakcióvezetője, Gy. Németh Erzsébet emlékeztetett rá, hogy az SZDSZ-szel csütörtökön szóban már megállapodtak. Szerinte nem rajtuk múlik a koalíció és várják, hogy az SZDSZ visszatérjen korábbi megállapodásukhoz. Úgy tűnik azonban, hogy a jelenlegi helyzetből nehéz lesz elmozdítani a megfeneklett tárgyalásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!