Ágnes
-1 °C
2 °C

Medgyessy újabb kritikája a mezőgazdaságról

2003.11.15. 14:15
Újságíróknak nyilatkozva a kormányfő elismerte, hogy a csatlakozás vesztese a mezőgazdaság lesz. Egy hete sajtóhírek szerint Medgyessy Péter Németh Imre agrárminiszter félreállításáról beszélt. Kovács László elmondta, a hátrányért nem Németh Imre okolható, de hozzátette: nem az ő hatásköre a kormány minisztereinek jövőjéről dönteni.
Az uniós csatlakozással Magyarország óriási esélyt kap, de azt is el kell mondani, hogy - különösen az agrárium területén - lesznek veszteségek - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök egy kérdésre válaszolva az Európai Újságírók Szövetségének kongresszusán szombaton, Budapesten.

A kis üzemek nem fogják bírni, a nagyokat át kell alakítani

A mezőgazdaság várható veszteségei Medgyessy Péter szerint részben az elmúlt 10 év mulasztásai miatt következhetnek be.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a kis üzemek nem fogják bírni a versenyt állami segítség és összefogás nélkül, és a nagyüzemeknél is struktúraváltásra van szükség.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar agrárgazdaság nagy tudású, nagy tapasztalatokkal bíró bázisra épül, ezért a csatlakozás az ágazatban kisebb veszteségekkel jár majd, mint más országok esetében.

Medgyessy ultimátuma Némethez

Múlt hét pénteken Medgyessy Péter a Világgazdaság információi szerint ultimátum intézett Németh Imre agrárminiszterhez, amelyben lehetséges lemondatását fogalmazta meg.

A kormányfő kifejtette, ha nem sikerül kiépíteni az uniós agrártámogatások igénybevételéhez szükséges agrárintézményi hátteret az EU-csatlakozásig, akkor Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek távoznia kell.

A lap értesüléseit a kormányszóvivő még aznap cáfolta: a hivatalos álláspont szerint az uniós támogatásokra való felkészülés valóban késlekedett, ám ez nem a mostani kormány hibája.

Agrárszakértők ugyanakkor jelezték, ellentétben Németh optimizmusával, amely szerint nincs késlekedés, a jelenlegi agrárvezetés óta is jelentősek a hiányosságok.

Kovács szerint Németh jó munkát végez

Kovács László nem tartja szükségesnek az agrárminiszter leváltását, mert véleménye szerint Németh Imre jó munkát végez - az MSZP elnöke erről szombati, Egerben megtartott sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva beszélt.

"2002 nyarán az Európai Unió szakértői delegációja (...) azt mondta, hogy az ellenőrző és információs rendszer kiépítésében Magyarország az utolsó a csatlakozó országok között, (...) most körülbelül a középmezőnyben vagyunk, akkor azt gondolom, hogy a földművelési tárca vezetőjét nem szemrehányás illeti, hanem inkább elismerés" - mondta a politikus.

Hozzátette, hogy ebben az ügyben, természetesen a miniszterelnök hatáskörébe tartozik a döntés.