Konrád
8 °C
26 °C

A zavargások vesztese a rendőrség

2006.11.17. 12:17
Másfél tucat politikai, gazdasági, társadalmi és jogi intézmény, valamint fegyveres testület közül csak a rendőrség iránti bizalom csökkent a szeptemberi, októberi zavargások után, derül ki a Medián legújabb felméréséből. A népszerűségvesztés a Fidesz-szavazóknak köszönhető, az MSZP táborában mérsékelt növekedés tapasztalható.

A Medián november eleji felmérése szerint jelentősen csökkent a lakosság rendőrségbe vetett bizalma. A közvélemény-kutató intézet honlapján közzétett kutatás szerint a teljes népességen belül 4 százalékkal csökkent a rendőrség megbecsültsége.

"A szeptemberi és októberi fejlemények nyomán egyedül a rendőrség érezheti vesztesnek magát - legalábbis ami a közvélemény ítéletét illeti" - áll a közvélemény-kutató elemzésében.

A november 4-7. között, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő megkérdezésével készített felmérésből az is kiderül, hogy a kérdőíven szereplő 17 politikai, gazdasági, társadalmi és jogi intézmény, valamint fegyveres testület közül csak a rendőrség iránti bizalom csökkent, a többi intézmény vagy megtartotta, vagy még növelni is tudta társadalmi elfogadottságát.

Az intézmények iránti bizalom változása
október november
Alkotmánybíróság 61 66
Európai Bizottság 61 62
köztársasági elnök 59 61
ügyészségek 57 60
Magyar Nemzeti Bank 54 60
helyi önkormányzat 60 59
Magyar Televízió 52 56
bíróságok 53 55
Magyar Rádió 51 55
rendőrség 57 53
hadsereg 50 51
egyházak 44 47
napilapok 46 46
parlament 40 40
kormány 32 36
szakszervezetek 33 35
politikai pártok 33 34
Vastag betűvel azok, amelyek esetében a változás statisztikailag is jelentős
átlagok százfokú skálán (0 = egyáltalán nem bízik benne, 100 = nagyon bízik benne)

Októberről novemberre a rend őrei a hatodikról a tizedik helyre estek vissza az intézmények bizalmi rangsorában, miközben a kormány megítélése javult.

A Fidesz-szavazók rontottak az átlagon

A Medián megállapítása szerint a rendőrség megbecsültsége a közvélemény szemében azért csökkent statisztikai értelemben is jelentősen, mert jócskán veszített a bizalomból a Fidesz szavazóinak körében. Az MSZP szavazói körében ugyanakkor novemberben nagyobb rendőrséggel szembeni bizalmat mértek, mint októberben.

A rendőrség iránti bizalom változása pártpreferencia szerint címet viselő táblázat szerint a rendőrség megítélése egy hónap alatt 12 százalékot esett a Fidesz szavazói körében, míg ugyanebben az időben az MSZP szavazói körében három százalékkal erősödött.

Említést érdemel még, hogy a rendőrség iránti bizalom visszaesett a nők körében is, aminek valószínűleg az az oka, hogy ők érzékenyebbek a fizikai agresszió látványára, áll a Medián elemzésében.