Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Megalakult a Zöld Demokraták Szövetsége

2003.11.16. 18:21
Vasárnap új párt alakult Zöld Demokraták Szövetsége (ZDSZ) néven, amely megalakulásával számos környezetvédő és polgárjogi civil szervezetet, valamint az Új Baloldalt is magába olvasztotta. Ennek ellenére Droppa György pártelnök nem lép ki eddigi pártjából, a Centrumból, amellyel még nem tisztázódott kapcsolatuk. A párt két képviselőt szeretne látni a strassbourgi Európai Parlamentben.
Zöld Demokraták Szövetsége (ZDSZ) néven új párt alakult vasárnap Budapesten kilenc környezetvédelmi és polgárjogi civil szervezet, párt részvételével, illetve támogatásával.

Korrupciómentesség és környezetvédelem

"Magyarországon egy új politizálást szeretnénk megvalósítani; (...) egy olyan értékelvű politizálást, amelyben a környezet, az ember és a társadalom védelme és a korrupciómentesség alapérték" - mondta el az alakuló kongresszust követő sajtótájékoztatón Droppa György, a párt megválasztott elnöke, aki korábban a Zöld Demokraták társelnöke volt.

Több szervezet is beolvad

Közölte, az új párthoz csatlakozott az Új Baloldal, a Zöld Demokraták, a Zöldek Szövetsége, a Környezetvédők Szociáldemokrata Pártja; a párt támogatói között van az Epicentrum Ifjúsági Egyesület, a Magyar Nők Pártja, a Magyar Szociális Zöld Párt, a Nexus Környezetvédelmi Egyesület, valamint a Polgári Érdekvédelmi Egyesület.

Tájékoztatása szerint a csatlakozók megszüntetik addigi pártjukat, nem viszik tovább, s közösen egy pártot hoznak létre. A támogató pártokkal együttműködési szerződést kötnek.

Elől állnak

Droppa a pártnak politikai palettán való elhelyezkedéséről elmondta: "mi nem állunk jobbra, mi nem állunk balra, mi elöl állunk".

Droppa nem lép ki a Centrumból

Droppa, aki a ZDP megalakulása ellenére nem lép ki Centrum Pártból, elmondta, Kupa Mihály pártjával az elkövetkező két hétben fognak megegyezni.

A párt indulni akar a jövő évi európai parlamenti választáson, ahol a 24 magyar EU-képviselőből két zöldet szeretnének látni, jelentette ki Droppa.

Megszűnik az Új Baloldal

Schiller László, az új párt elnökhelyettese elmondta: vasárnap délelőtt az Új Baloldal - amelynek elnöke volt - kongresszust tartott. Közölte: a testület egy tartózkodás mellett kimondta, hogy megszűnik az Új Baloldal mint választási szövetség, és csatlakozik a ZDSZ-hez.

Az ZDSZ alapszabályt fogadott el, melynek főbb pontjait a sajtó számára közleményben ismertették. Eszerint a többi közt céljuk egy "formájában és tartalmában is megújult, a magyar politizálási kultúrától eltérő politika, melyben az ember és a természeti környezet harmonikus egyensúlya érvényesül".