Viola
-6 °C
-2 °C

Magyar felajánlások a prágai NATO-csúcson

2002.11.19. 18:06
A kormány felhatalmazta a miniszterelnököt, hogy a prágai NATO-csúcson konkrét felajánlásokat tegyen. Ezt Juhász Ferenc honvédelmi miniszter jelentette be a kabinet keddi ülését követően.
Magyar ajánlat

Tájékoztatása szerint hazánk a hadsereg mozgékonyságának javításával, a biológiai és vegyi fegyverek elleni védekezés javításával, illetve más országok katonáinak telepítéséhez szükséges logisztikai segítséggel kíván hozzájárulni a szövetség előtt álló feladatok teljesítéséhez. Ennek kapcsán döntés született arról, hogy Magyarország azonnal bevethető katonai erőit ellátja a biológiai és vegyi fegyverek elleni felszerelésekkel, megvizsgálja katonai szállítási kapacitás kialakításának lehetőségét és felajánl egy azonnal bevethető logisztikai zászlóaljat, amely más országok katonáinak telepítését segítheti. Juhász Ferenc hangsúlyozta: a kormány figyel arra, hogy a felajánlások finanszírozhatóak legyenek, a plusz kiadások pedig ne haladják meg a 30 milliárd forintot.

Százmilliók EU-kommunikációra

A keddi kormányülésen döntés született egy EU-kommunikációs tárcaközi bizottság felállításáról is, amelynek vezetője Baja Ferenc lett. Az államtitkár bejelentette, hogy a kormány elfogadta azt a szakértők által kidolgozott kommunikációs stratégiát, amely a csatlakozást készíti elő a társadalom számára. A stratégia célja egyebek mellett az európai uniós ismeretek bővítése, valamint az EU-tagság előnyeinek, illetve a mindennapi életet érintő hatásainak bemutatása. Az feladat elvégzéséhez a szervezeti keretet az Európai Uniós Kommunikációs Közalapítvány adja, amelynek működésére a kormány az idén 500 millió, 2003-ban másfél milliárd forintot szán, míg a tárcák kommunikációjára a minisztériumokon belül különítenek el megfelelő összeget.

Ötven

A kormányszóvivői tájékoztatón Gál J. Zoltán bejelentette: a miniszterelnök átiratban kezdeményezte az államfőnél, hogy Vince Mátyást, a HVG alapító főszerkesztőjét nevezze ki a Magyar Távirati Iroda elnökévé. Az előző vezető Dorogi Sándor mandátuma november végén jár le. Az MTI új elnökének megbizatása öt évre szól majd. Bejelentette azt is, hogy a kormányülésen minisztertársai köszöntötték az ötven éves Magyar Bálintot. Az oktatási tárca vezetőjének Görgey Gábor az NKÖM vezetője "Ötven" címmel rövid tárcát is írt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!