Huba
17 °C
33 °C

Nem tett vallomást a Defend volt ügyvezetője

2002.11.21. 15:25
Tizenöt rendbeli, különleges személyi adatokkal való visszaéléssel gyanúsítja az ORFK Földi László egykori hírszerző ezredest, az előző kormányzati ciklusban jelentős állami megbízásokat elnyerő cég korábbi tulajdonosát. A gyanúsított csütörtöki kihallgatásán nem tett vallomást és ártatlannak vallotta magát.
Nem beszélt

Nem tett vallomást az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságán csütörtöki kihallgatásán Földi László, a Defend Kft. volt ügyvezetője. Az egykori hírszerző ezredest, az előző kormányzati ciklusban jelentős állami megbízásokat elnyerő cég korábbi tulajdonosát a rendőrség tizenöt rendbeli különleges személyi adatokkal való visszaéléssel gyanúsítják. A Népszabadság úgy tudja: a nyomozás eddigi adatai szerint a Defend Kft. - a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) megbízásából gyűjtött magánszemélyekről információkat és továbbította azokat megbízónak. A rendőrség által nem részletezett információk szerint a Defend magánnyomozói a hatóságok adatbázisainak "megcsapoltatása" mellett más - jogsértőnek számító - módszerekkel is gyűjtöttek adatokat.

Földi utánanéz

Bárándy György, Földi László ügyvédje az Index-nek elmondta: védence nem tett vallomást, ugyanakkor a gyanúsítás ellen sem emelt panaszt, mert nem akarja lassítani a rendőrségi eljárást. Az ügyvéd hangsúlyozta: az, hogy a magát ártatlannak valló Földi most nem beszélt, csak meghallgatta a rendőrségi gyanúsítást, még nem jelenti azt, hogy később sem tesz vallomást. Bárándy György tájékoztatása szerint ügyfele abban állapodott meg a rendőrökkel, hogy utánanéz annak: kikről gyűjtöttek adatokat, az ezzel kapcsolatos információkat pedig átadja az ORFK-nak. Amennyiben Földi László esetleges bűnössége a bíróság szerint is bebizonyosodik, a Defend volt ügyvezetője akár három évi börtönbüntetést ist kaphat.