Szilárda
-4 °C
3 °C

Kovács élt, él és élni fog

2002.11.21. 13:36
Nem várható váltás az MSZP élén a párt jövő év elején esedékes tisztújító kongresszusán - reagált az Indexnek nyilatkozva több szocialista politikus arra a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent hírre, amely szerint "nyílt titoknak számít, hogy Juhász Ferenc az MSZP pártelnöki székére pályázik".
A honvédelmi minisztert szerdai számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung Orbán Viktor jövendő ellenlábasának nevezte. A Magyar Nemzet a német lap cikkének ismertetése mellett arról ír, hogy Kovács László pártelnöknek valószínűleg meg kell küzdenie jelenlegi posztja megtartásáért. Mint azt a pártelnök jelezte, a ciklus közepéig megkívánja tartani tisztségét. Az újság Juhász Ferencen kívül Szili Katalint említi lehetséges kihívóként. Az Index ugyanakkor úgy tudja, hogy Kovács László elnöki posztját nem fenyegeti veszély. A szocialista párton belül az az általános vélemény, hogy két megnyert választás után nem lehet sikeres egy esetleges trónkövetelő.

Kisebb változások

Információink szerint mind Juhász Ferenc, mind Szili Katalin arra törekszik, hogy megtartsa jelenlegi alelnöki, illetve elnökhelyettesi tisztségét. A két politikust ugyan valóban az MSZP leendő lehetséges elnökei között tartják számon, de ez igaz például a Medgyessy Péter támogatását maga mögött tudó - az utóbbi időben a párt megújításáról vitaindító cikket is közlő - Gyurcsány Ferencre, valamint Hiller Istvánra, az oktatási minisztérium politikai államtitkárára, illetve Újhelyi Istvánra a párt médiapolitikusára is. Az MSZP-ben a 2003-as tisztújításon valószínűleg kisebb módosításokkal a jelenlegi status quo marad fenn. Néhány változás az elnökségben ugyan várható, de a 2006-os választásokon a pártot vezető csapat nem most, hanem csak a következő tisztújításon áll fel.

Az MSZP elnöksége
Pártelnök: Kovács László
Elnökhelyettes: Szili Katalin
Alelnökök: Lendvai Ildikó, Juhász Ferenc
Elnökség: Burány Sándor, Csabai Lászlóné, Hiller István, Keleti György, Lamperth Mónika, Nagy Nóra, Nagy Sándor, Szekeres Imre, Újhelyi István; Tóbiás József pártigazgató, Puch László pénztárnok

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!