Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Imázsváltás előtt az MSZP, válságban a Fidesz

2002.11.22. 12:10
Londoni kutatók szerint a Fidesz új euroszkeptikus retorikája az egyedüli fennmaradt akadály Magyarország EU-csatlakozása előtt. Az Economist-csoport elemzői úgy ítélik meg, hogy a válságban lévő jobboldal pozícióit javíthatná egy uniópárt, de csak akkor, ha annak élén mérsékelt hangú politikusok állnak.
A londoni Economist Intelligence Unit szerint az MSZP-SZDSZ koalíció földcsuszamlásszerű győzelme az októberi helyhatósági választásokon országos szinten is megerősítette a szocialista-liberális kormánykoalíciónak az áprilisi törvényhozási választásokon megszerzett szűkös mandátumelőnyét.

Kozmetikai változás

A választások eredménye azt is megerősítette, hogy a politikai jobboldal "nem tért magához az áprilisi parlamenti választásokon elszenvedett vereségből. Különösen a Fidesz van válságban jövőbeni politikai irányvonalát illetően" - állapították meg az Economist-csoport gazdaságkutatói Magyarországról készített legújabb jelentésükben. Az elemzők emlékeztetnek, az áprilisi választások óta Orbán Viktor volt kormányfő elsődleges célja a jobboldal egyesítése, egy új jobboldali szövetség létrehozása, amit azonban az MDF elutasít. A Fidesz ugyan létrehozhatna egy uniópártoz az MDF nélkül is a Magyar Kereszténydemokrata Párttal való egyesüléssel, de egy így létrejövő párt nem jelentene mást "kozmetikai változásnál, hacsak nem párosul a kulcsfontosságú vezetői posztokon és politikai megközelítésben beálló változásokkal".

Maroknyi csoport

A londoni elemzők a Fidesz gyengeségét elsődlegesen abban látják, hogy a pártvezetés egy maroknyi csoportra épül, és a párt Orbán Viktor személyiségétől függ. Ez a probléma az áprilisi választások óta, miután Orbán visszavonult a pártügyektől és Pokorni Zoltán lemondott a frakcióvezetésről, kiéleződött. Az októberi választások megmutatták, hogy a szavazók többsége elégedetlen a Fidesszel, annak üzenetével és konfrontálódó stílusával. Egy uniópárt hatékony eszköz lehet a jobboldalon szükséges változások végrehajtásához, ha sikerülne olyan mérsékelt hangú politikusokat az élére állítani, mint az MDF-hez távozott Katona Kálmán volt közlekedési miniszter vagy a polgári körök mozgalmában aktívan részt vevő Martonyi János volt külügyminiszter.

Imázsváltás az MSZP-ben

az EIU szakemberei emlékeztetnek ugyanakkor arra, hogy az MSZP, a kormánykoalíció nagyobbik pártja is vezetőváltás és névváltozás előtt áll. Az utóbbi kevésbé lesz hatással a párt politikájára, sokkal inkább egyfajta "imázsváltást" jelent, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vagy a Tony Blair vezette brit Munkáspárt szellemében. A névváltozás jelzi a párt hagyományos szakszervezeti szárnyának folytatódó marginalizálódását, a liberálisabb gazdasági nézeteket vallók térnyerését.

Euroszkeptikus retorika mint akadály

Az Európai Unió bővítése kapcsán az EIU elemzői reális célkitűzésnek tartják, hogy az új tagjelöltek felvétele 2004 derekára, a júniusban esedékes európai parlamenti választások előtt megvalósuljon. (A jelentés szövegét azelőtt véglegesítették, hogy hétfőn az EU-külügyminiszterek 2004. május elsejét javasolták a 10 tagjelölt felvételének új időpontjául.) Részletesen ismertetve a csatlakozási tárgyalások, a ratifikációs folyamat feszes menetrendjét, a Magyarország esetében az uniós joganyag három lezáratlan fejezete körüli vitákat, annak a véleményüknek adnak hangot, hogy nem ezek a problémák, hanem "az ellenzéki Fidesz új euroszkeptikus retorikája az egyedüli fennmaradt akadály Magyarország EU-csatlakozása előtt." Utalnak arra, hogy a Fidesz azzal fenyegetőzött, megvétózza meg az uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításokat, mire a kormányzó szocialisták rendkívüli parlamenti választások kiírását helyezték kilátásba. A Fidesz magatartását az elemzők "sokkal inkább politikai komédiázásnak" tartják, mint "a bővítést fenyegető valódi veszélynek, különösen ha a párt támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint továbbra is lankad." Az EU csatlakozásról megtartandó népszavazás halasztást szenvedhet, ha a Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotmányos változásokat csak a csatlakozási szerződések végső szövegének ismeretében fogja támogatni, vélik az Economist Intelligence Unit szakemberei.