Simon, Szimonetta
-1 °C
15 °C

A Századvég-Tárkinál is jelentősen vezet az MSZP

2002.11.22. 13:47
Az MSZP támogatottsága javult, a Fideszé romlott. A kormány népszerűsége ugyanakkor némileg csökkent és az emberek pártszimpátiától függően pesszimistábban nyilatkoztak akkor is, amikor az ország általános gazdasági helyzetéről kérdezték őket. A politikusok között az államfő és a miniszterelnök a legnépszerűbb. Ezek a Századvég és a TÁRKI novemberi felmérésének legfontosabb eredményei.
A novemberi adatfelvételnél a választásra jogosult megkérdezettek 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy most vasárnap tartandó választáson biztosan elmenne szavazni - ez mindössze 1 százalékponttal magasabb az októberi értéknél. Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 55, a Fidesz-MPP-é 34 százalék, az SZDSZ támogatottsága 4, az MDF-é pedig 2 százalék. A parlamenten kívüli pártok közül a MIÉP, a Munkáspárt és a Centrum támogatottsága éri el az 1 százalékot.

A fideszesek nem elégedettek az ellenzékkel

A Medgyessy-kormány tevékenységének megítélése az MSZP szavazóinak körében 3 indexponttal süllyedt, +56 ponton áll. A Fidesz szavazóinak körében ugyancsak 3, a bizonytalanok táborában 8 pontos süllyedés mutatkozik. Az összes megkérdezett körében a kormány megítélésének indexértéke novemberben +25 pont, ez pontosan megegyezik az októberi értékkel. Az ellenzék tevékenységével való elégedettség indexe az összes megkérdezett körében -29 pont, ami 1 pontos süllyedés októberhez képest. Az átlagértéknek e minimális változása mögött azonban a szavazótáborok indexeinek szokatlan irányú és jelentős változása húzódik meg. Az MSZP szavazótáborában 8 ponttal javult, a Fidesz táborában viszont 9 indexponttal csökkent az ellenzék tevékenységének megítélése, a bizonytalanok körében ugyancsak 8 pontos süllyedés regisztrálható az előző hónaphoz képest.

Pesszimista gazdasági várakozások

Az ország általános gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásokban novemberben is folytatódik a pesszimista trend. Az MSZP szavazóinak indexe az augusztusi 3, a szeptemberi 4, valamint az októberi ismételt 4 pontos süllyedés után novemberben nem változott. A Fidesz-szavazók körében viszont az augusztusi 1 és a szeptemberi 5 pontos süllyedésre októberben 6 pontos javulást regisztrált az adatfelvétel, novemberben azonban itt is jelentős, 8 pontos süllyedés regisztrálható. Az összes megkérdezett novemberi indexértéke a bizonytalanok indexének 7 pontos csökkenésével együtt 3 pontos süllyedést mutat.

Mádl és Medgyessy a legnépszerűbb

A politikusi rokonszenvindex ismét Mádl Ferenc köztársasági elnök listaelsőségét hozta. A köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök augusztus óta folyamatosan a rokonszenvrangsor első két helyét foglalja el. Októberben Medgyessy állt az első helyen, novemberben 3 pontos emelkedéssel lett Mádl Ferencé a vezető pozíció. Medgyessy Péter rokonszenvmutatója 1 ponttal emelkedett, és ezzel 2002 júniusa óta a legmagasabb indexértéket érte el. A két első helyezettet továbbra is Dávid Ibolya, az MDF elnöke követi. A rangsor - választások óta változatlan - utolsó három helyezettje csökkenő sorrendben Thürmer Gyula, Kövér László és Csurka István. A politikusok közül Demszky Gábornál regisztrálható a statisztikai hibahatáron túlmutató indexváltozás. A budapesti főpolgármester esetében az érték 6 ponttal emelkedett, és ezzel a rokonszenvrangsor negyedik helyét foglalja el.

Módszer
A személyes kérdezésre épülő, kérdőíves adatfelvételt 2002. november 4. és 13. között a Századvég és a Társadalomkutatási Intézet Rt. (TÁRKI) közös választáskutatási programjának keretében készült. Az ország 68 településén 1021 felnőttet kérdeztek meg. Kiválasztásuk fő jellemzője, hogy minden felnőtt embernek egyenlő volt az esélye arra, hogy ő legyen a válaszadásra felkért személy. A kiválasztott személyek egy részének kiesése (válaszmegtagadások, elköltözések stb.) miatti mintatorzulást négydimenziós (korcsoport, nem, iskolai végzettség, településtípus) súlyozással korrigálták. A megkérdezettek válaszaiból becsülhetők a felnőtt lakosság lehetséges válaszai. E becslés pontosságáról 95%-os megbízhatósággal állítható, hogy az egész mintára vonatkozó adatok legfeljebb 3,2 százalékponttal térhetnek el a teljes felnőtt lakosság megkérdezésével kapható értéktől. Ez az eltérés a válaszolók számának csökkenésével, illetve a képzett mutatók esetén ennél nagyobb lehet.