Aliz
6 °C
14 °C

A Századvég-Tárkinál is jelentősen vezet az MSZP

2002.11.22. 13:47
Az MSZP támogatottsága javult, a Fideszé romlott. A kormány népszerűsége ugyanakkor némileg csökkent és az emberek pártszimpátiától függően pesszimistábban nyilatkoztak akkor is, amikor az ország általános gazdasági helyzetéről kérdezték őket. A politikusok között az államfő és a miniszterelnök a legnépszerűbb. Ezek a Századvég és a TÁRKI novemberi felmérésének legfontosabb eredményei.
A novemberi adatfelvételnél a választásra jogosult megkérdezettek 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy most vasárnap tartandó választáson biztosan elmenne szavazni - ez mindössze 1 százalékponttal magasabb az októberi értéknél. Az MSZP támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 55, a Fidesz-MPP-é 34 százalék, az SZDSZ támogatottsága 4, az MDF-é pedig 2 százalék. A parlamenten kívüli pártok közül a MIÉP, a Munkáspárt és a Centrum támogatottsága éri el az 1 százalékot.

A fideszesek nem elégedettek az ellenzékkel

A Medgyessy-kormány tevékenységének megítélése az MSZP szavazóinak körében 3 indexponttal süllyedt, +56 ponton áll. A Fidesz szavazóinak körében ugyancsak 3, a bizonytalanok táborában 8 pontos süllyedés mutatkozik. Az összes megkérdezett körében a kormány megítélésének indexértéke novemberben +25 pont, ez pontosan megegyezik az októberi értékkel. Az ellenzék tevékenységével való elégedettség indexe az összes megkérdezett körében -29 pont, ami 1 pontos süllyedés októberhez képest. Az átlagértéknek e minimális változása mögött azonban a szavazótáborok indexeinek szokatlan irányú és jelentős változása húzódik meg. Az MSZP szavazótáborában 8 ponttal javult, a Fidesz táborában viszont 9 indexponttal csökkent az ellenzék tevékenységének megítélése, a bizonytalanok körében ugyancsak 8 pontos süllyedés regisztrálható az előző hónaphoz képest.

Pesszimista gazdasági várakozások

Az ország általános gazdasági helyzetére vonatkozó várakozásokban novemberben is folytatódik a pesszimista trend. Az MSZP szavazóinak indexe az augusztusi 3, a szeptemberi 4, valamint az októberi ismételt 4 pontos süllyedés után novemberben nem változott. A Fidesz-szavazók körében viszont az augusztusi 1 és a szeptemberi 5 pontos süllyedésre októberben 6 pontos javulást regisztrált az adatfelvétel, novemberben azonban itt is jelentős, 8 pontos süllyedés regisztrálható. Az összes megkérdezett novemberi indexértéke a bizonytalanok indexének 7 pontos csökkenésével együtt 3 pontos süllyedést mutat.

Mádl és Medgyessy a legnépszerűbb

A politikusi rokonszenvindex ismét Mádl Ferenc köztársasági elnök listaelsőségét hozta. A köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök augusztus óta folyamatosan a rokonszenvrangsor első két helyét foglalja el. Októberben Medgyessy állt az első helyen, novemberben 3 pontos emelkedéssel lett Mádl Ferencé a vezető pozíció. Medgyessy Péter rokonszenvmutatója 1 ponttal emelkedett, és ezzel 2002 júniusa óta a legmagasabb indexértéket érte el. A két első helyezettet továbbra is Dávid Ibolya, az MDF elnöke követi. A rangsor - választások óta változatlan - utolsó három helyezettje csökkenő sorrendben Thürmer Gyula, Kövér László és Csurka István. A politikusok közül Demszky Gábornál regisztrálható a statisztikai hibahatáron túlmutató indexváltozás. A budapesti főpolgármester esetében az érték 6 ponttal emelkedett, és ezzel a rokonszenvrangsor negyedik helyét foglalja el.

Módszer
A személyes kérdezésre épülő, kérdőíves adatfelvételt 2002. november 4. és 13. között a Századvég és a Társadalomkutatási Intézet Rt. (TÁRKI) közös választáskutatási programjának keretében készült. Az ország 68 településén 1021 felnőttet kérdeztek meg. Kiválasztásuk fő jellemzője, hogy minden felnőtt embernek egyenlő volt az esélye arra, hogy ő legyen a válaszadásra felkért személy. A kiválasztott személyek egy részének kiesése (válaszmegtagadások, elköltözések stb.) miatti mintatorzulást négydimenziós (korcsoport, nem, iskolai végzettség, településtípus) súlyozással korrigálták. A megkérdezettek válaszaiból becsülhetők a felnőtt lakosság lehetséges válaszai. E becslés pontosságáról 95%-os megbízhatósággal állítható, hogy az egész mintára vonatkozó adatok legfeljebb 3,2 százalékponttal térhetnek el a teljes felnőtt lakosság megkérdezésével kapható értéktől. Ez az eltérés a válaszolók számának csökkenésével, illetve a képzett mutatók esetén ennél nagyobb lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?