Ágnes
-1 °C
2 °C

Fidesz: Gyurcsány mentse fel Lamperth Mónikát

2005.11.23. 17:01
A TASZ nyílt levele mellé állt a Fidesz, amikor szerdán Lamperth Mónika menesztésére szólította fel Gyurcsány Ferenc kormányfőt. A párt szerint az utóbbi időben a rendőrség a pártállami időkre emlékeztető gyakorlatot folytat, amikor ujjlenyomatot vesz szórólapozó polgári körösöktől, de elnézi a fiatal baloldalnak, hogy fideszes plakátokat szakítson le.

Lamperth Mónikának kell vállalnia a felelősséget a makói polgári körös aktivisták rabosítása, illetve a miskolci ifjúszocialista Varga Gergő kijelentései miatt, ezért a Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy vonja meg a bizalmat a belügyminisztertől, közölte Deutsch Tamás szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Ha ez nem történik meg, a Fidesz jövő hétfőn összehívja a parlament rendészeti bizottságának rendkívüli ülését, ahol Gyurcsány Ferencet szeretnék meghallgatni a kérdésben.

Az ellenzéki párt ezzel csatlakozott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil jogvédő szervezet nyílt levelében megfogalmazottakhoz.

Rabosították a polgári körösöket

A szervezet a kormányfőnek címzett nyilatkozatában azzal érvelt Lamperth Mónika leváltása mellett, hogy szerintük 2003 óta "megszaporodtak a nyilvánvalóan pártpolitikai indíttatású, a politikai szabadságjogok érvényesülését komolyan fenyegető rendőri fellépések."

Ilyen volt az a múlt heti történet is, amikor két polgári körös aktivista ellen sajtórendészeti eljárást indított a rendőrség, mert egy Polgári Szó című kiadványt terjesztettek a csongrádi városban, amely a polgármester vagyongyarapodásának részleteit taglalta. A két személytől ujjlenyomatot vettek, lefotózták őket és eljárást indítottak ellenük.

A FIB-elnök a rendőrökkel mutyizik

A másik ügy, amit a TASZ ugyan nem tett szóvá, de Deutsch igen, a HírTv rejtett kamerás felvétele miatt pattant ki.

A csatorna munkatársai a Fiatal Baloldal (FIB) kezdő aktivistáinak álcázva magukat a következő mondatokat hallhatták Varga Gergő miskolci FIB-elnök szájából, amikor a Fidesz-plakátok megsemmisítésének lehetőségeiről érdeklődtek:

Rendőröktől nem kell félni, mert szóltam nekik, tudják, hogy fogunk mi éjszaka kóvályogni. A belvárosban lehet, hogy zűrös lesz egy kicsit.
- Szóltok, oszt akkor jövünk.
- Nem lesz gond ezzel. Szóval. ****on meg azon a környéken meg rendbe vagyunk, már reggel szóltam a rendőröknek, hogy ne vegyetek már észre minket.

Deutsch ezzel kapcsolatban elfogadhatatlannak nevezte, hogy Varga Gergő, a szocialista miskolci polgármester személyi titkáraként és Varga Zoltán önkormányzati képviselő fiaként a rendőrséggel "mutyizik" a Fidesz választási plakátjainak eltávolítása érdekében.

A rendőrség hibázott, nem a polgári körös

"Eddig, és ne tovább!" - fogalmazott a Fidesz-kampány kommunikációs feladatait ellátó Deutsch, aki szerint, ha a TASZ nyílt levelét nem is, Demszky Gábor véleményét megfogadhatná Gyurcsány Ferenc.

Deutsch szerint nemcsak a kampánybeszédekben kell hangsúlyozni Magyarország 15 éves demokráciáját, hanem tiszteletben is kell tartani. A jogállamiság pedig elsősorban a miniszter felelőssége.

Az Indexnek arra a kérdésére, hogy a képviselő mit szól ahhoz, hogy a Hírszerző értesülése szerint a makói polgári körösöket éppen egy fideszes képviselő, Szabó Sámuel jelentette föl, azt válaszolta, mindig érdeklődve olvassa a "rétegportálokat*", de nem kommentálta az értesülést. Azt azonban hangsúlyozta: az ügyben a rendőrség hibázott, nem a feljelentő.

* - A szó jelentésével nem vagyunk tisztában.