Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A Gallupnál is elhúzott az MSZP

2002.11.25. 18:11
Az MSZP népszerűbb, mint korábban, a miniszterelnök a többség szerint jól végzi munkáját és a kormány gazdaságpolitikájával is elégedett a lakosság nagy része. Ezek a Gallup legújabb felmérésének legfontosabb eredményei.
Nőtt az abszolút többség

A Gallup Intézet novemberi felméréseinek eredményét a múlt havi értékekkel összevetve egyértelműen látható: az ország két vezető pártjának támogatottságát illetően mindhárom kategóriában nőtt az abszolút különbség az MSZP javára: a teljes mintában 4, a pártválasztók között 5, a pártválasztó biztos szavazók közt 1 százalékponttal. Az első két kategóriában június óta, amikor még egyenlő mértékben támogatták a Gallup megkérdezettjei a két pártot, most volt a legnagyobb a különbség az MSZP javára: 16, illetve 18 százalékpont.

Inkább jó irányba

Azt illetően, hogy a jelenlegi kormány hogyan kezeli a gazdaság kérdéseit, a válaszolók 31 százaléka mondta csak, hogy "rosszul" vagy "inkább rosszul", a válaszolók több mint kétharmada, 68 százaléka úgy vélte, "inkább jól" vagy "nagyon jól" kezeli a gazdaság kérdéseit. Arról, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a Gallup november 1. és 5. között végzett felmérése során a többség - 49 százalék - úgy vélekedett, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek. és csak 30 százalék mondta, hogy "inkább rossz irányba". A dolgok menetével elégedettek aránya fél éven belül kis hullámzással növekvő tendenciát mutat, ez az érték most a legmagasabb.

Medgyessy jól végzi

A miniszterelnök munkájával elégedettek aránya fél éve folyamatosan emelkedik, miközben az elégedetlenek aránya bizonyos hullámzással, a válaszolni nem tudók vagy nem akarók aránya pedig folyamatosan csökken. November elején a megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy Medgyessy Péter mint miniszterelnök "inkább jól végzi a feladatát". Az önkormányzati választások után két héttel a vezető kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében az október eleji 38 százalékról 42 százalékra emelkedett, miközben a Fideszé változatlanul 28 százalék maradt. A pártot választó biztos szavazók körében 54 százalék szavazna az MSZP-re egy "most vasárnapi választáson", és 36 százalék a Fideszre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!