Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Gallupnál is elhúzott az MSZP

2002.11.25. 18:11
Az MSZP népszerűbb, mint korábban, a miniszterelnök a többség szerint jól végzi munkáját és a kormány gazdaságpolitikájával is elégedett a lakosság nagy része. Ezek a Gallup legújabb felmérésének legfontosabb eredményei.
Nőtt az abszolút többség

A Gallup Intézet novemberi felméréseinek eredményét a múlt havi értékekkel összevetve egyértelműen látható: az ország két vezető pártjának támogatottságát illetően mindhárom kategóriában nőtt az abszolút különbség az MSZP javára: a teljes mintában 4, a pártválasztók között 5, a pártválasztó biztos szavazók közt 1 százalékponttal. Az első két kategóriában június óta, amikor még egyenlő mértékben támogatták a Gallup megkérdezettjei a két pártot, most volt a legnagyobb a különbség az MSZP javára: 16, illetve 18 százalékpont.

Inkább jó irányba

Azt illetően, hogy a jelenlegi kormány hogyan kezeli a gazdaság kérdéseit, a válaszolók 31 százaléka mondta csak, hogy "rosszul" vagy "inkább rosszul", a válaszolók több mint kétharmada, 68 százaléka úgy vélte, "inkább jól" vagy "nagyon jól" kezeli a gazdaság kérdéseit. Arról, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, a Gallup november 1. és 5. között végzett felmérése során a többség - 49 százalék - úgy vélekedett, hogy a dolgok inkább jó irányba mennek. és csak 30 százalék mondta, hogy "inkább rossz irányba". A dolgok menetével elégedettek aránya fél éven belül kis hullámzással növekvő tendenciát mutat, ez az érték most a legmagasabb.

Medgyessy jól végzi

A miniszterelnök munkájával elégedettek aránya fél éve folyamatosan emelkedik, miközben az elégedetlenek aránya bizonyos hullámzással, a válaszolni nem tudók vagy nem akarók aránya pedig folyamatosan csökken. November elején a megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy Medgyessy Péter mint miniszterelnök "inkább jól végzi a feladatát". Az önkormányzati választások után két héttel a vezető kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében az október eleji 38 százalékról 42 százalékra emelkedett, miközben a Fideszé változatlanul 28 százalék maradt. A pártot választó biztos szavazók körében 54 százalék szavazna az MSZP-re egy "most vasárnapi választáson", és 36 százalék a Fideszre.